Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ασφαλιστικοί «κουβάδες» του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών... αποφεύγοντας τον νόμο

Οι ασφαλιστικοί «κουβάδες» του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών... αποφεύγοντας τον νόμο
Τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, ο «εργοδότης» των ορκωτών αλλά και το παρασκήνιο με την εξαίρεση από το νόμο Κατρούγκαλου
Μια παγκόσμια πρωτοτυπία διεκδικούν οι ορκωτοί ελεγκτές στην Ελλάδα όπου παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να απασχολούνται σε ελεγκτικές εταιρίες αλλά να έχουν ως ασφαλιστικό εργοδότη τους το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.
Με τον τρόπο αυτό  βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού συστήματος στο σκέλος υγείας, επικούρησης και εφάπαξ λειτουργώντας με Λογαριασμούς κατά το πρότυπο του ΛΕΠΕΤΕ του οποίου η νομική μορφή και υπόσταση δεν είναι ξεκάθαρη και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί στα δικαστήρια.

Ξεγλίστρησαν

Οι ορκωτοί ελεγκτές φαίνεται ότι είχαν τον… τρόπο τους και ξεγλίστρησαν από το νόμο Κατρούγκαλου παρ ότι αρχικά αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί με τις κακές γλώσσες να λένε ότι αυτό συνέβη και επειδή η συντάκτης του νομοθετήματος ήταν σύζυγος ορκωτού ελεγκτή.
Έτσι σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν με τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς για κάθε κλάδο ασφάλισης και συγκεκριμένα Υγεία, Πρόνοια και Επικούρηση.
Στον κλάδο Υγείας για τη χρήση του 2019 οι ορκωτοί που ελέγχουν το Λογαριασμό αναφέρουν ότι
«Στους Λογαριασμούς του Ενεργητικού «Χρηματικά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα», περιλαμβάνονται διαθέσιμα αξίας ευρώ 4.849 χιλιάδων περίπου που ήταν κατατεθειμένα σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία τα ενέταξε μονομερώς στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημίας υποτίμησης ύψους ευρώ 2.008 χιλιάδων περίπου.
Οι Οικονομικές Καταστάσεις δεν περιλαμβάνουν σχετική πρόβλεψη και δεν έχει γίνει αναφορά στο προσάρτημα, καθώς το ΣΟΕΛ έχει καταθέσει αγωγή ενώπιον των Πολιτικών και Διοικητικών Δικαστηρίων, κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την αναγνώριση ως παράνομης της υπαγωγής των καταθέσεων, στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.
Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της αγωγής τότε τα Χρηματικά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα και το Σύνολο Καθαρής Θέσης θα επιβαρυνθούν κατά ευρώ 2.008 χιλιάδες περίπου αντίστοιχα.
2) Στους Λογαριασμούς του Ενεργητικού «Απαιτήσεις από Μέλη» περιλαμβάνονται απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού ευρώ 316 χιλιάδες, που αφορά στο σύνολο του προηγούμενες χρήσεις. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη, με συνέπεια, οι Απαιτήσεις μελών και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα ισόποσα κατά ευρώ 316 χιλιάδες».

Ο… «λογαριασμός»

Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε προσαύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 2,324 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων να διαμορφώνονται σε 3,3 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις του Λογαριασμού διαμορφώνονται σε 4,3 εκ ευρώ ενώ εμφανίζονται και ανείσπρακτες απαιτήσεις 1,443 εκ ευρώ. Σημειώνεται δε ότι το 2019 ο λογαριασμός Υγείας είχε ζημίες 612 χιλιάδων ευρώ που αντιστοιχούν στο 12% των εσόδων.
Βέβαια με δεδομένο ότι ο εργοδότης είναι ο ΣΟΕΛ απορίας άξιον είναι πως προκύπτουν υποχρεώσεις μελών στο λογαριασμό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στις οικονομικές καταστάσεις του ΣΟΕΛ εμφανίζονται απαιτήσεις από ασφαλισμένους μεταξύ των οποίων και ληξιπρόθεσμες (αναφέρεται ότι ΘΑ ασκηθούν ένδικα μέτρα) ενώ πρόκειται για σωματείο!!!
Παράλληλα ενώ υπάρχει λογαριασμός Υγείας στον ισολογισμό του ΣΟΕΛ υπάρχουν και υποχρεώσεις προς ασφαλισμένους για Υγεία με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα τι ακριβώς περιέχουν οι «κουβάδες» των λογαριασμών του ΣΟΕΛ. Επιπλέον στις οικονομικές καταστάσεις του ΣΟΕΛ εμφανίζονται απαιτήσεις από τους Λογαριασμούς Υγείας (466 χιλιάδες), Πρόνοιας (140 χιλιάδες) και Επικουρικής Συνταξιοδότησης (146 χιλιάδες ευρώ)!!!

Χωρίς αναλογιστικές

Στο λογαριασμό Πρόνοιας εμφανίζονται να υπάρχουν 45 εκ ευρώ για κάλυψη εφάπαξ ως αποθεματικό ενώ πουθενά δεν υπάρχει καμία αναφορά για αναλογιστική μελέτη αλλά ότι ανατέθηκε και θα ολοκληρωθεί το 2020. Άραγε προηγούμενη δεν υπάρχει;
Αναλογιστική μελέτη δεν υπάρχει ούτε για τον κλάδο Επικούρησης καθώς και αυτή ανατέθηκε και θα ολοκληρωθεί το 2020!!!
Τα κεφάλαια για Επικουρικές Συντάξεις στο τέλος του 2019 ήταν περίπου 94 εκατ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά στις οικονομικές καταστάσεις των τριών ασφαλιστικών λογαριασμών δεν υπάρχει αναφορά για αριθμό ασφαλισμένων μελών αλλά και έμμεσων μελών γεγονός που έχει ως συνέπεια το οποιοδήποτε μέλος των λογαριασμών να μην μπορεί να εξάγει κανένα συμπέρασμα ελλείψει μάλιστα και αναλογιστικών μελετών οι οποίες θα έπρεπε να λαμβάνονται υπό όψιν στη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.
Αυτό όμως που προκαλεί μειδιάματα είναι ο έλεγχος από τρεις ορκωτούς του κάθε λογαριασμού που δηλώνουν και ανεξάρτητοι ενώ είναι μέλη των λογαριασμών.
Ένας έλεγχος που διενεργείται όχι με κανόνες ασφαλιστικών λογαριασμών αλλά με όρους εμπορικών επιχειρήσεων και μάλιστα κατά ΕΛΠ και όχι κατά ΔΛΠ.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ταγοί της διαφάνειας στις εταιρίες πάσχουν οι ίδιοι από έλλειμα διαφάνειας πως μπορεί να λειτουργεί υπό συνθήκες εμπιστοσύνης η οικονομία;
Και εν τέλει το Υπουργείο Εργασίας και ο νέος Υπουργός κ. Χατζηδάκης προβληματίζονται από αυτή την κατάσταση όπου ουδείς γνωρίζει ποιος κουβάς ρίχνει σε ποιον και τι δεδομένου μάλιστα ότι και οι τρεις Λογαριασμοί καταβάλλουν χρήματα και στο νεοσύστατο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των Ορκωτών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης