Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Πήγασος Εκδοτική κοντά στο θαύμα ή στο μεγάλο κανόνι το 2016 και η Moore Stephens

Η Πήγασος Εκδοτική κοντά στο θαύμα ή στο μεγάλο κανόνι το 2016 και η Moore Stephens
Η εκδοτική επιχείρηση της οικογένειας Μπόμπολα μετρά 35 χρόνια ζωής
Ο πατριάρχης της  οικογένειας, κ. Γιώργος Μπόμπολας, έχει αποσυρθεί από όλες τις δραστηριότητες αφήνοντας το έλεγχο των επιχειρήσεων στους δύο γιους του.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας έχει αναλάβει τον κατασκευαστικό όμιλο και ο Φώτης Μπόμπολας τον όμιλο εκδόσεων Πήγασος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της Πήγασος επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει ότι κληρονόμησε αλλά αυτό φαίνεται αρκετά δύσκολο στις παρούσες οικονομικές  συνθήκες.
Ο τραπεζικός δανεισμός πλέον γίνεται με πιο αυστηρούς όρους και όχι όπως ήταν στο παρελθόν που με ένα τηλεφώνημα εξασφάλιζες εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ.  
Επίσης, είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των δανείων που δόθηκαν στον Τύπο από τον οικονομικό  εισαγγελέα κ. Αθανασίου, ο οποίος από το νέο  έτος θα ζητήσει προσωπικές εξηγήσεις από τον βασικό μέτοχο του MEGA και της Πήγασος, κ. Φώτη Μπόμπολα.
Όμως μία μικρή κίνηση που ανακοινώθηκε στις  23 Δεκεμβρίου 2015 εμφανίζει τη  διοίκηση της Πήγασος ότι παλεύει για τη σωτηρία του ομίλου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρεται ότι η Ημερησία Ανώνυμος  Εκδοτική Εταιρεία που εκδίδει την πρωινήκαι οικονομική εφημερίδα Ημερησία απορροφήθηκε από την Εταιρεία ΕΘΝΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία.  
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι εγκρίθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών της Ανωνύμων Εταιριών: α) «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και β) «ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», με διακριτικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «Η», με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 και επ. του Κ.Ν. 2190/1920 και των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993, ως ισχύουν..

Ποιο είναι το νόημα  της συγχώνευσης;  

Η συγχώνευση αρχικά εμφανίζει  την προοπτική της διοίκησης της Πήγασος να περιορίσει τα κόστη.
Παράδειγμα να καταργήσει το λογιστήριο το εμπορικό τμήμα κι άλλες παρεμφερείς  δραστηριότητες που έχει η εταιρεία ΕΘΝΟΣ.  
Όλα αυτά όμως έχουν συντελεστεί στο παρελθόν με απολύσεις προσωπικού.
Όταν το 2010 ο  συνολικός αριθμός των εργαζομένων ήταν στα 1500  άτομα και σήμερα δεν ξεπερνά τα 500 άτομα.
Τι χρειάζεται η συγχώνευση  όταν  όλες  είναι θυγατρικές  ενοποιούνται στον  ισολογισμό  της  εισηγμένης  εταιρείας Πήγασος;
Τι θα κερδίζει η εταιρεία ΕΘΝΟΣ από την παρούσα  συγχώνευση;
Η απάντηση είναι εύκολη.
Κανένα όφελος  δεν προκύπτει αφού όλες οι εταιρείες είναι περιουσιακό στοιχείο της Πήγασος.
Ωστόσο σε μία δεύτερη ανάγνωση  η κίνηση της συγχώνευσης μπορεί να  είναι προς  όφελος της εταιρείας ΕΘΝΟΣ αν την επόμενη ημέρα γίνει απόσχιση της εταιρείας  ΕΘΝΟΣ από τον όμιλο Πήγασος;
Στο ενδεχόμεν αυτό ο Φώτης  Μπόμπολας θα έχει διασώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία και κυρίως θα είναι απαλλαγμένα από οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Τα δάνεια των 200 εκατ. ευρώ τα έχει συνάψει η Πήγασος που  λειτουργεί  ως ομπρέλα χρηματοδότησης των θυγατρικών  της.
Μπορεί να χαθεί μία επιχείρηση  που πραγματοποιεί  33.879.490  ευρώ  τζίρο το χρόνο και προέρχονται  από το Έθνος και την ίδια στιγμή η Ημερησία εμφανίζει κύκλο  εργασιών 5.012.549 ευρώ  το 2014.  
Σε επίπεδο ομίλου η Πήγασος είχε  κύκλο εργασιών 58.910.733  ευρώ το 2014 και 58.971.364  ευρώ το 2013.  
Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται  στα  19  εκατ  ευρώ.
Πιο συμπέρασμα προκύπτει ότι η επιχείρηση είναι κερδοφόρα βγάζει τα έξοδα της και κυρίως προκύπτουν οικονομικά οφέλη που επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της  λειτουργίας της.
Ωστόσο στο τέλος προκύπτουν ζημιές για την επιχείρηση οι οποίες ανήλθαν σε 3.095.157 ευρώ το 2014 από 6.770.277 το 2013.
Ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος  της  Πήγασος  κ. Φώτης  Μπόμπολας έχει στα χέρια του μία κερδοφόρα εταιρεία με τη  διαφορά ότι τα κέρδη χάνονται στην  συνέχεια με αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει έσοδα από τα κέρδη  της.
Είναι προφανές ότι όπως η Πήγασος είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους δεν έγινε για να δίνει λεφτά στο κράτος.
Η Πήγασος Εκδοτική παραμένει μια ζημιογόνα  εταιρεία για πολλά χρόνια αλλά  αυτό  δεν εμποδίσει την επιβίωσή της όσο βρίσκει τραπεζική χρηματοδότηση και αποπληρώνει τα δάνεια της.  

Το ΕΘΝΟΣ μετρά 35 χρόνια ζωής

Η εκδοτική επιχείρηση της οικογένειας Μπόμπολα μετρά 35 χρόνια ζωής.
Και σήμερα κρίνεται αν είναι σε θέση να μείνει όρθια και το 2016.
Το καλύτερο σενάριο για τον Φώτη Μπόμπολα θα ήταν να έρθει σε συμφωνία με τις  τράπεζες για ένα γενναίο κούρεμα των δανείων.  
Αν το σενάριο δεν ευοδωθεί  πολύ εύκολα το αφεντικό της Πήγασος μπορεί να κάνει απόσχιση των εκδοτικών δραστηριοτήτων από την Πήγασος για να κλείσει ο κύκλος των τραπεζικών δανείων.
Η τρέχουσα οικονομική  κατάσταση του ομίλου δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των δανείω όταν το ύψος τους είναι τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερος από  τον ετήσιο τζίρο της εταιρείας.
Η αποπληρωμή  των υποχρεώσεων μπορεί να  είναι εφικτή αν τα επόμενα χρόνια ο τζίρος ξεπεράσει τα 100  εκατ.  ευρώ όπως  ήταν πριν ξεσπάσει η οικονομική  κρίση.  

Το δίλημμα θα τη σώσει ή θα σκάσει  την εταιρεία;

Ο  κ. Φώτης  Μπόμπολας παρά τις δυσκολίες είχε χρηματοδότηση τη χρονιά που πέρασε στα επίπεδα των 10  εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.
Οι βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις ανήλθαν στα 81  εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 77,3  εκατ. το 2013 και το ύψος των μακροπρόθεσμων ανέβηκαν στα 145  εκατ. ευρώ  από 136,8  εκατ. ευρώ πέρυσι.
Οι  τελευταίες  συμφωνίες του  κ.  Φώτη  Μπόμπολα με τις  τράπεζες ήταν η σύναψη ομολογιακού δανείου 10  εκατ. ευρώ το οποίο θα  αποπληρωθεί το Αύγουστο του  2020.
Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 16.059.097 ευρώ στη  λήξη της συμφωνίας.
Ενδιάμεσα δεν  υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση για την εταιρεία έναντι της  τράπεζας.    

Τα αγκάθια της οικογένειας Μπόμπολα του 2016

Η νέα  χρονιά μάλλον επιφυλάσσει  αρκετές αναταράξεις  για τον εκδότη  Φώτη  Μπομπολα καθώς η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς των τηλεοπτικών  αδειών.
Το μήνυμα  της  κυβέρνησης  προς του καναλάρχες είναι ότι τζάμπα δεν θα έχετε τίποτα.  
Ήρθε  η ώρα της  πληρωμής των συχνοτήτων.
Το MEGA με βασικό μέτοχο την Πήγασος δηλαδή τον κύριο Φώτη Μπόμπολα.
Η διοίκηση έχει ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,2 εκατ. ευρώ από  τον περασμένο Ιούλιο αλλά μέχρι σήμερα οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς  χελώνας.
Πρόσφατα  ο πρωθυπουργός κ.  Αλέξης  Τσίπρας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο  του Ιανουαρίου.
Το δεύτερο θέμα που άνοιξε  ο πρωθυπουργός ήταν η τιμολόγηση των διοδίων να γίνεται ανά χιλιόμετρο.
Να σημειωθεί ότι σύμβαση της  Αττικής  Οδούς  δεν προβλέπει τίμημα ανάλογα με τη χρήση δηλαδή με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που θα κάνει  ο χρήστης.
Στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μπορεί να γίνει με παραχώρηση εκμετάλλευσης έτσι  ώστε  η Αττική Οδός να πάρει ανανέωση του χρόνου εκμετάλλευσης αφού δεν προβλέπεται από την αρχική  σύμβαση.
Να σημειωθεί ότι η Αττική Οδός  έχει  την εκμετάλλευση  μέχρι  το 2024.  
Αυτό δεν αλλάζει αν δεν υπάρξει αποζημίωση για την εταιρεία.  
Πιο εύκολο είναι για το κράτος  να αποκτήσει την Αττική Οδό και να τη δημοπρατήσει εκ νέου ενώ είναι αδύνατο να εφαρμόσει τιμολόγιο διοδίων ανά χιλιόμετρο.

Ο κ. Φώτης Μπόμπολας έτοιμος για όλα

Στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη αποζημίωση του προσωπικού που φθάνει στα 5.571.954,93  ευρώ.
Δηλαδή απολύεται το προσωπικό καταβάλλοντας τις αποζημιώσει  και στη συνέχεια  κατεβάζει  ρολά.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι στον επιχειρηματικό κόσμο κανένας δεν κάνει πρόβλεψη για αποζημίωση του προσωπικού όταν η εταιρεία δεν υφίσταται;
Πάντως  οι πληρωμές στο προσωπικό γίνονται με καθυστέρηση που φθάνει τους  δυόμιση  μήνες  προκαλώντας αναταραχή  στους εργαζόμενους.  
Οι αμοιβές του προσωπικού υποχώρησαν στα 14.481.423 ευρώ το 2014  από 15.158.859 ευρώ το 2013.
Είναι εμφανές ότι η διοίκηση προτιμά τις απολύσεις προσωπικού των 1200  ευρώ ενώ αφήνει ανέπαφο το στελεχιακό δυναμικό που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.

Η Μαρία Μπόμπολα αγοράζει μετοχές της Πήγασος

Στην αγορά 912.226 μετοχών προχώρησε η μέτοχος της Πήγασος κυρία Μαρία Μπόμπολα με αποτέλεσμα η συμμετοχή της να ανέλθει στο 31,56% από 26,69% που ήταν μέχρι πρότινος.
Η αγορά μετοχών ήταν υψηλότερη του 3% και ο πωλητής φέρεται εταιρεία που η συμμετοχή της ήταν μικρότερη του 5% και δεν τι καθιστά υποχρεωμένη να ανακοινώσει την πώληση.  

Η Moore Stephens

Η ελεγκτική  εταιρεία που υπογράφει τις λογιστικές καταστάσεις  του Ομίλου Πήγασος αναγνωρίζει το πρόβλημα ρευστότητας και κάνει λόγο για ανεπάρκεια κεφαλαίων.
Την ίδια στιγμή προτρέπει τη διοίκηση να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.  
Η ελεγκτική εταιρεία συμπληρώνει στην έκθεσή της ότι το γεγονός αυτό είναι ένδειξη αβεβαιότητας συνέχιση της λειτουργίας.
Ωστόσο η υπογραφή του ελεγκτή μπήκε το Μάρτιο του 2015 με το έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2014.  
Η εταιρεία όμως σε πείσμα των ελεγκτών συνεχίζει τη λειτουργία  της.
Το βέβαιο όμως είναι ότι οι  ίδιες παρατηρήσεις θα υπάρχουν και στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2015.
Τη νέα χρονιά η Moore Stephens πρέπει να μας εξηγήσει τους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι της και κυρίως να ενημερώσει τους επενδυτές πώς προκύπτουν οι ζημιογώνες χρήσεις όταν το μικτό περιθώριο κέρδους είναι θετικό.   

(Πρώτη ενημέρωση 18 Δεκεμβρίου 2015, 00:58)

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης