Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιχθυοκαλλιέργειες: Χάνει την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ η Τουρκία - Τα οφέλη για Σελόντα, Νηρέα και Δία

Ιχθυοκαλλιέργειες: Χάνει την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ η Τουρκία - Τα οφέλη για Σελόντα, Νηρέα και Δία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας κατά των επιδοτήσεων ψαριών από την Τουρκία
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη προέκυψε προ ημερών για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας, έναν από τους βασικούς εξαγωγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας κατά των επιδοτήσεων σχετικά με τις εισαγωγές λαβρακιού και τσιπούρας από την Τουρκία.
Το ενδιαφέρον από πλευράς ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως είναι ο Νηρέας, η Σελόντα, ο Δίας και η Ανδρομέδα, είναι μεγάλο, καθώς σε περίπτωση που κριθούν παράνομες οι επιδοτήσεις, τότε τα περιθώρια να αποκτήσει και πάλι την πρωτοκαθεδρία η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε καταγγελία για επιδοτήσεις στις εισαγωγές λαβρακιού και τσιπούρας από την Τουρκία, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις ιχθυοκαλλιέργειες εντός ΕΕ.
Η καταγγελία υποβλήθηκε την 1η Ιουλίου 2015 από την APROMAR Asociación Empresarial de Productores de Cultivos Marinos (APROMAR) εξ ονόματος παραγωγών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % της συνολικής παραγωγής λαβρακιού και τσιπούρας στην ΕΕ.
Ο καταγγέλλων προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των εισαγωγών του προϊόντος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας παραγωγής Τουρκίας έχει αυξηθεί συνολικά τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μερίδιο της αγοράς.
Τα εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε ο καταγγέλλων, αναφέρει η Επιτροπή, καταδεικνύουν ότι οι όγκοι και οι τιμές του εισαγόμενου προϊόντος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας έχουν, μεταξύ άλλων, επηρεάσει αρνητικά τις πωλούμενες ποσότητες, το επίπεδο των τιμών που επιβλήθηκε και το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση των συνολικών επιδόσεων και της οικονομικής κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει πάρει "κεφάλι" η Τουρκία στις ευρωπαϊκές αγορές
Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, οι επιδοτήσεις των τουρκικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα, η Τουρκία να κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή λαβρακίου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ελλάδα, ενώ διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την πρωτιά και στην παραγωγή τσιπούρας. 
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του FAO Globefish οι εισαγωγές ελληνικών ψαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως της τσιπούρας, μειώθηκαν δραματικά το 2014, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές από Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν.
Υποχώρηση των ελληνικών ψαριών παρατηρήθηκε και στην Ισπανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το μερίδιο των ελληνικών ψαριών (τσιπούρα και λαβράκι) στην ισπανική αγορά ήταν 73% το 2012, για να μειωθεί δύο χρόνια μετά σε 54%.
Τα τουρκικά ψάρια, από την άλλη, έχουν μερίδιο στην ισπανική αγορά περίπου 29% από μόλις 18% το 2012.
Αυξανόμενη εξάλλου ζήτηση για τα εισαγόμενα από την Τουρκία ψάρια, λόγω του γεγονότος ότι είναι φθηνότερα, παρατηρήθηκε και στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης