Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιέσεις στην Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές αργού από Ρωσία - «Σφήνα» η Σαουδική Αραβία στις ασιατικές αγορές

Πιέσεις στην Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές αργού από Ρωσία  - «Σφήνα» η Σαουδική Αραβία στις ασιατικές αγορές

Η στρατηγική καθορισμού τιμών της Aramco έχει κάνει το αργό της πιο ελκυστικό ενώ οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης

Σχετικά Άρθρα

Ύστερα από μήνες αυξημένων όγκων ροής του ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που κατευθύνονται σε πελάτες της Ασίας, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, το ρωσικό πετρέλαιο αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Oilprice.com.
Τα πρώτα σημάδια πιθανής αντιστροφής της κυριαρχίας της Μόσχας στην Ασία φαίνονται καθώς δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης ότι οι όγκοι ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο (την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία).
Στα ινδικά διυλιστήρια φέρεται να έχουν εισρεύσει περισσότερες προμήθειες από τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας, τη Σαουδική Αραβία, καθώς η στρατηγική καθορισμού τιμών της Aramco έχει κάνει το αργό της πιο ελκυστικό ενώ οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης.
Η αύξηση των εισαγωγών αργού πετρελαίου στην Ινδία από το Βασίλειο τον Ιούλιο ήρθε την ίδια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αύξησε τη ροή των εξαγωγών της.
Οι εκθέσεις του κλάδου έδειξαν ότι η Ινδία εισήγαγε 877.400 bpd πετρέλαιο από τη Ρωσία τον Ιούλιο, μείωση 7,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Για την Ινδία, το Ιράκ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και η Ρωσία είναι δεύτερη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισήγαγε 3,2% λιγότερο πετρέλαιο τον Ιούλιο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.
Οι συνολικοί όγκοι τον Ιούλιο αναφέρθηκαν ότι ήταν περίπου 4,63 εκατομμύρια bpd (βαρέλια την ημέρα).
Ο κύριος λόγος για την πτώση είναι η προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου τον Αύγουστο.
Οι εκθέσεις ανέφεραν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία παρείχε 824.700 bpd ( άνοδος 25,6%) τον Ιούλιο, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο τριώ μηνών.
Ένας πιθανός παράγοντας πίσω από αυτή την αλλαγή είναι ότι η Aramco μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Τα περισσότερα από τα ινδικά διυλιστήρια έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν ελαφρώς τους όγκους, αλλά δεν μπορούν να μειώσουν δραστικά.

Ένταση του ανταγωνισμού

Οι συνολικοί όγκοι εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Μέση Ανατολή μειώθηκαν ελαφρά τον περασμένο μήνα.
Η κύρια χώρα που επλήγη ήταν το Ιράκ, το οποίο είδε τον όγκο του να μειώθηκε κατά 9,3% τον Ιούλιο, μειώνοντας τον όγκο των εξαγωγών του Ιράκ κάτω από το όριο του 1 εκατομμυρίου bpd για πρώτη φορά σε 10 μήνες.
Μέχρι τώρα, η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά τις εξαγωγές της, κυρίως λόγω της ινδικής ζήτησης για ρωσικές ποιότητες τύπου ESPO (πλούσιο σε diesel), ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.

Οι πιέσεις στο Δελχί

Τους επόμενους μήνες, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ινδία, καθώς η διεθνής πίεση αυξάνεται στο Δελχί για να αλλάξει τις φιλορωσικές πετρελαϊκές πολιτικές του.
Η κυβέρνηση Biden άσκησε πίεση στο Δελχί να ελαχιστοποιήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να πείσουν την Ινδία να απομακρυνθεί στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την ινδική κυβέρνηση, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει πραγματική διάθεση να συμμορφωθεί με αυτή την πίεση, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί ανησυχούν για το υψηλό κόστος ενέργειας και τροφίμων.

Στην Ευρώπη μέσω Ινδίας ρωσικό αργό

Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές ότι το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου που αγοράζει η Ινδία βρίσκουν το δρόμο τους προς τις δυτικές αγορές έχουν προκαλέσει σάλο.
Οι δυτικοί πολιτικοί, ειδικά στη ΒΔ Ευρώπη, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την Ινδία για αυτά τα ζητήματα, εάν δεν θέλουν να γίνει εσωτερικό πρόβλημα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Αποφασιστικότητα του Ριάντ

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία μπαίνει σιγά σιγά στο παιχνίδι στην Ασία.
Ενώ το Βασίλειο δεν έχει δείξει πραγματική αποφασιστικότητα να ανακτήσει επιθετικά μερίδιο αγοράς στην Ασία, το Ριάντ είναι πάντα πρόθυμο να κερδίσει έναν ανταγωνιστή.
Αυξάνοντας τους επίσημους όγκους παραγωγής του τον Ιούνιο κατά 218.000 bpd για να αγγίξει το επίπεδο των 8,79 εκατομμυρίων bpd, το Βασίλειο ασκεί σιγά σιγά πίεση σε άλλους.
Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 20,1% ή κατά 1,47 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο του 2022. 
Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 146.000 bpd στα 7,2 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο.
Η συνολική αύξηση δεν σημαίνει αύξηση της παραγωγής σε πλήρη κλίμακα, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας (αργό πετρέλαιο και προϊόντα) μειώθηκαν κατά 1,01 εκατ. bpd τον Ιούνιο, αν και αυτό είναι σχετικά μικρή πτώση σε σύγκριση με τα 234,7 εκατ. βαρέλια που απομένουν.

Σύγκρουση ενός του OPEC+

Τους επόμενους μήνες, οι αγορές θα παρακολουθούν όχι μόνο τις στρατηγικές εισαγωγής πετρελαίου της Ινδίας και τις συνθήκες της αγοράς της Κίνας, αλλά και μια πιθανή εσωτερική σύγκρουση στον OPEC για τα μερίδια αγοράς.
Ενώ το Ριάντ και η Μόσχα εξακολουθούν να είναι στενοί σύμμαχοι, εμφανίζονται εσωτερικές διαφορές και ευκαιρίες για αύξηση του μεριδίου αγοράς έναντι των ανταγωνιστών.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων

Ο αντίκτυπος των τελευταίων κυρώσεων της ΕΕ για το πετρέλαιο μπορεί να είναι αργός, αλλά θα αναγκάσει οι όγκοι  του ρωσικού πετρελαίου να κατευθυνθούν σε ήδη περιορισμένες αγορές.
Πιθανές κυρώσεις της Δύσης σε τρίτα μέρη, ιδιαίτερα στην Ινδία και πιθανώς στην Κίνα, θα άνοιγαν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για το Βασίλειο.
Το εάν η Aramco ή η ADNOC θα επωφεληθούν από μια τέτοια κίνηση παραμένει ασαφές, αλλά ο παγκόσμιος παραγωγός έχει ακόμα λίγη παραγωγή πετρελαίου να... παίξει.
Σε αντίθεση με τη Μόσχα, τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντικά, δίνοντάς δίνοντας της περιθώριο σημαντικών ελιγμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης