Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γελοιοποίηση των κυρώσεων προς τη Ρωσία: Αυξήθηκαν 51% οι εισαγωγές στη Γερμανία στο 6μηνο ενώ η Ινδία σπάει τo πετρελαϊκό embargo

Γελοιοποίηση των κυρώσεων προς τη Ρωσία: Αυξήθηκαν 51% οι εισαγωγές στη Γερμανία στο 6μηνο ενώ η Ινδία σπάει τo πετρελαϊκό embargo
Αποτυγχάνει ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ρωσικές εξαγωγές προς τη Γερμανία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα;
Όχι ίσως αυτό που θα ανέμενε κάποιος – δηλαδή το μηδενισμό τους - δεδομένων των αυστηρών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα.
Την ίδια ώρα ανησυχίες εξέφρασαν οι ΗΠΑ προς την Ινδία ότι χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος για την εξαγωγή στη Νέα Υόρκη καυσίμων από ρωσικό αργό, μέσω μεταφορών σε ανοικτή θάλασσα για την απόκρυψη της προέλευσής τους, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε κορυφαίος Ινδός κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, και τα οποία επικαλείται δημοσίευμα της η Deutsche Welle παρά τις κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας, η αξία των αγαθών που εισάγονται από τη Ρωσία στη Γερμανία αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022.
Η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή, αγγίζει το 51%, ποσοστό που μεταφράζεται σε όγκο συναλλαγών που αγγίζει τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.

Μείωση των γερμανικών εξαγωγών

Ταυτόχρονα όμως, αν δει κανείς το θέμα αντίστροφα, η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, την ίδια περίοδο μειώθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία η Γερμανία εξήγαγε προς τη Ρωσία προϊόντα αξίας 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους – δηλαδή 34% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία τα σημαντικότερα αγαθά που εξήγαγε η Γερμανία συνολικά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτος ήταν οχήματα διαφόρων κατηγοριών και μηχανολογικά ανταλλακτικά.
Τα σημαντικότερα εισαγόμενα αγαθά – πέραν των φυσικών πόρων – ήταν χημικά προϊόντα κυρίως από την Κίνα για την παραγωγή πλαστικών αλλά και φαρμάκων καθώς και τεχνολογικά συστήματα επεξεργασίας δεδομένων.

«Έσπασε» το embargo

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε την Ινδία ότι ένα ινδικό πλοίο παρέλαβε πετρέλαιο από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην ανοιχτή θάλασσα και το μετέφερε σε λιμάνι στο Γκουτζαράτ στη δυτική ακτή, όπου διυλίστηκε και μεταφέρθηκε στη συνέχεια, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, Laxmikant Patra.

Αλλαγή κατεύθυνσης

«Η διυλισμένη παραγωγή μπήκε ξανά στο πλοίο αυτό και έβαλε πλώρη χωρίς προορισμό. Στα μέσα της θάλασσας έλαβε τον προορισμό και έτσι έφτασε στον τελικό προορισμό του, που ήταν η Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Πάτρα σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Η απαγόρευση

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απαγορεύουν την εισαγωγή στις ΗΠΑ ενεργειακών προϊόντων ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων του αργού, των διυλισμένων καυσίμων, των αποσταγμάτων, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, το ρωσικό αργό τέθηκε υπό επεξεργασία και μετατράπηκε σε απόσταγμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών μιας χρήσης. Δεν κατονόμασε το ινδικό πλοίο ή το διυλιστήριο.

Η στροφή της Ινδίας

Τα σχόλιά του πάντως αποτελούν την πρώτη επίσημη δημόσια αναφορά της Ινδίας σε τέτοιου είδους ανησυχίες των ΗΠΑ.
Το Δελχί δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ούτε έχει καταδικάσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»
Η Ινδία, ο νούμερο 3 εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, σπάνια αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν.
Από τότε όμως που ξεκίνησε ο πόλεμος, τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, το οποίο αποφεύγεται από πολλές δυτικές χώρες και εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης