Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς θα «επιβιώσει» η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό αέριο και εκπομπές ρύπων - Το σχέδιο για πράσινο ενεργειακό κόμβο

Πώς θα «επιβιώσει» η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό αέριο και εκπομπές ρύπων - Το σχέδιο για πράσινο ενεργειακό κόμβο
Η TES είναι μια εταιρεία πράσινου υδρογόνου που αναμένεται να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μέσω των φιλόδοξων σχεδίων της
Σχετικά Άρθρα

H σύγκρουση στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχoυν φέρει σε δεινή θέση την ευρωπαϊκή οικονομία, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλειά της.
Σημειώνεται πως επί του παρόντος η ΕΕ λαμβάνει από τη Ρωσία το 40% του φυσικού της αερίου, το 46% του άνθρακα και το 30% του πετρελαίου της – και υποκατάστατα δεν υπάρχουν αν ο εφοδιασμός διακοπεί.
Σύμφωνα δε με τον Otto Waterlander, Chief Commercial Officer της TES, παραμένει θολό το πώς το πράσινο υδρογόνο και το πράσινο αέριο, όπως αναφέρεται, θα υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ενόψει των κυρώσεων στη Ρωσία, με παράλληλα επιδιωκόμενο στόχο την πράσινη μετάβαση.
Ωστόσο, η TES είναι μια εταιρεία πράσινου υδρογόνου που αναμένεται να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μέσω των φιλόδοξων σχεδίων της για την ανάπτυξη ενός κόμβου πράσινου υδρογόνου στο Wilhelmshaven στη Βόρεια Γερμανία.
Μέσω αυτού του συγκροτήματος, θα προμηθεύει πράσινο υδρογόνο και πράσινο αέριο τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Καθαρή ενέργεια…

Αλλά τι σημαίνουν τα σχέδια της TES για τη δημιουργία ενός κόμβου καθαρής ενέργειας
Σύμφωνα με τον Otto Waterlander, φιλοδοξία της εταιρείας είναι η ανέργεση ενός κόμβου διεθνούς εμπορίας υδρογόνου.
Το αρχικό σχέδιο ήταν ότι η εν λόγω επένδυση να ολοκληρωθεί μέχρι το 2045, με την TES έκτοτε να προμηθεύει τη Γερμανία με πράσινο υδρογόνο.
Το καθαρό υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο-γέφυρα τα πρώτα χρόνια.
Μέχρι το 2030 πιθανότατα θα διατίθεται ενεργειακό μείγμα 50:50 μεταξύ καθαρού και πράσινου υδρογόνου.
Το δε πράσινο υδρογόνο θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές - κυρίως ηλιακή και σε αρκετές περιπτώσεις, αιολική ή/και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Μοναδικό project

Το έργο της TES στο Wilhelmshaven είναι μοναδικό και ιδιαίτερης σημασίας ώστε να απαλλαγεί η Γηραιά Ήπειρος από τις ανθρακούχες εκπομπές με βιώσιμο τρόπο σε βιομηχανική κλίμακα, εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Η ταχεία υλοποίηση αυτού του έργου θα συμβάλει στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας για τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των εισαγωγών πράσινου αερίου.
Λόγω του σχεδιασμού και της κλίμακας του έργου, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον αγωγό Nordstream 1 ή 2.
Με το πράσινο υδρογόνο στον πυρήνα του, ο τερματικός σταθμός πράσινου αερίου του Wilhelmshaven είναι βιώσιμος, ουδέτερος σε εκπομπές άνθρακα και ενισχύει στην πράσινη μετάβαση, ικανοποιώντας τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενεργειακές απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και της ενεργειακής κρίσης, αυτό το έργο υλοποιείται γρήγορα, έτσι ώστε εκτός από πράσινο αέριο, η τοποθεσία να μπορεί να αποθηκεύσει και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ως ενδιάμεση πηγή για παροχή ενέργειας τον χειμώνα.

Στρατηγικές απαλλαγής

Η ΕΕ διατηρεί πολλές φιλόδοξες στρατηγικές απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, όπως το Fit For 55 και το EU Green Deal.
«Καθώς όμως προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ενεργειακή της ζήτηση —ειδικά στους τομείς της βιομηχανίας και της κινητικότητας— δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσω της τοπικής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή ή η βιομάζα.
Επομένως, το εισαγόμενο πράσινο αέριο και το υδρογόνο είναι αναγκαιότητα.
Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34,1% το 2019.
Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (36% και 33%, αντίστοιχα).
Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, του φυσικού αερίου και των πυρηνικών έχει ήδη ξεκινήσει.
Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αυτών των καυσίμων, υπάρχουν επίσης επιβλαβείς επιπτώσεις από την εξόρυξη και το άλυτο ζήτημα αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων.
Το Συμβούλιο Υδρογόνου εκτιμά ότι το υδρογόνο μπορεί να καλύψει το 18% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, μειώνοντας κατά 25% των εκπομπών άνθρακα.
Θα έχει, όμως, σημαντικό οικονομικό κόστος.
Το συμβούλιο λέει ότι η κλιμάκωση της οικονομίας του υδρογόνου απαιτεί μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2030.
Τον Ιούνιο του 2020, η Γερμανία παρουσίασε την εθνική στρατηγική υδρογόνου (NHS).
Ήταν μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που το έκανε, δημοσίευσε μάλιστα πριν από την Ε.Ε.
Μόλις έναν μήνα αργότερα, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων εξέδωσε έγγραφο για τη ρύθμιση των δικτύων υδρογόνου.
Μόλις πριν από ένα χρόνο, τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία ο νέος νόμος περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EEG 2021), ο οποίος θεσμοθέτησε την υποστήριξη της παραγωγής και της βιομηχανικής χρήσης του πράσινου υδρογόνου.
Στις αρχές Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τετραπλασιασμό των σημερινών στόχων του 2030 για προμήθειες πράσινου υδρογόνου από 5,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε 20,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Αυτό είναι μέρος μιας βιαστικά «συναρμολογημένης» στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα μόλις στα τέλη του τρέχοντος έτους».

Το πράσινο υδρογόνο δεν παράγεται στη Γερμανία ή στην Ευρώπη;

«Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου χρειάζεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες η Γερμανία και η ευρωπαϊκή ζώνη δεν διαθέτουν σε αφθονία.
Ως εκ τούτου, η μοναδική λογική επιλογή είναι η παραγωγή της πρώτης ύλης σε μια τοποθεσία που έχει άφθονους και εφεδρικούς ανανεώσιμους πόρους ενέργειας.
Η ΤΕS σκοπεύει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής σε χώρες με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να διασφαλιστεί η διαφοροποίηση της προσφοράς, με τα πρώτα έργα να υλοποιούνται στη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα, δρομολογείται ήδη μονάδα ηλεκτρόλυσης σε κλίμακα 1-2 γιγαβάτ (GW) ή μεγαλύτερη.
Στην πρώτη φάση του έργου, περίπου 25 TWh πράσινου αερίου θα εισαχθούν στον τερματικό σταθμό της TES στη Γερμανία για την παραγωγή περίπου μισού εκατομμυρίου μετρικών τόνων υδρογόνου.
Όταν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις, 250 TWh πράσινης ενέργειας που αντιστοιχεί σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια μετρικούς τόνους υδρογόνου θα διατίθενται ετησίως μέσω του Wilhelmshaven.

Αύξηση ικανότητας παραγωγής

Η ικανότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου θα αυξάνεται σταθερά.
Ωστόσο, στόχος είναι το εργοστάσιο να λειτουργεί έναν αποκλειστικά πράσινο κύκλο υδρογόνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στο TES να προχωρήσει γρήγορα και να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές.
Παράλληλα, οι αλυσίδες αξίας μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως την αναβάθμιση, προετοιμάζοντας τη χρήση καθαρού και πράσινου υδρογόνου.
Για να μετατραπεί το πράσινο υδρογόνο σε πράσινο μεθάνιο, χρησιμοποιείται CO2.
Αυτό το CO2 δεν εκπέμπεται ποτέ και χρησιμεύει ως φορέας μεταφοράς για το πράσινο υδρογόνο.
Αυτή η αρχή επεκτείνεται και στο TES – που στοχεύει στην ανακύκλωση του CO2 από τις κατάντη δραστηριότητές μας, συν το CO2 που επιστρέφεται από πελάτες πράσινου μεθανίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης