Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα margin calls απειλούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - Αγώνας να καλυφτούν short θέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα margin calls απειλούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - Αγώνας να καλυφτούν short θέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η European Federation of Energy Traders, ένας εμπορικός οργανισμός που έχει ως μέλη της τη BP, τη Shell και τις ασχολούμενες με το εμπόριο εμπορευμάτων Vitol και Trafigura ζητά στήριξη ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου να καλύψει margin calls ύψους 2-3 δισ. δολαρίων επιδίδεται ο Όμιλος Trafigura, αναζητώντας ιδιωτική και δημόσια πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων με επιστολή τους προς τις ευρωπαϊκές αρχές, υπαινίσσονται οτι ίσως χρειαστούν έκτακτη στήριξη ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την υψηλή μεταβλητότητα των αγορων εμπορευμάτων.
Την Τρίτη, 15/3, το Bloomberg ανέφερε ότι ο όμιλος Trafigura, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους εμπόρους πετρελαίου και μετάλλων στον κόσμο, που πραγματοποιεί συναλλαγές ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εμπορεύματα κάθε χρόνο, έχει συνομιλίες με μεγάλους ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς ομίλους για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση, καθώς η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και τα εμπορεύματα προκαλούν γιγάντια margin calls σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων.
Η Trafigura προσπαθεί εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες τις προσπάθειες να βρει χρηματοδότηση, πέρα από την παραδοσιακή ομάδα τραπεζικών δανειστών της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Trafigura είχε συνομιλίες με την Blackstone Inc. για μια επένδυση περίπου 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προνομιούχες μετοχές ή σε κάποιο παρόμοιο υβριδικό μέσο, που όμως δεν κατέληξαν σε συμφωνία, είπαν οι ίδιες πηγές.
Η Trafigura έχει επίσης προσεγγίσει τις Apollo Global Management, BlackRock και KKR & Co, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία.
Η Trafigura, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο επιτάχυνε πρόσφατα τις προσπάθειές του εν μέσω μιας από τις πιο ασταθείς περιόδους για τις αγορές εμπορευμάτων στην ιστορία.
Οι έμποροι βασίζονται σε τραπεζική πίστωση για να χρηματοδοτήσουν τα φορτία των εμπορευμάτων που αποστέλλουν σε όλο τον κόσμο.
Όταν οι τιμές αυξάνονται, η αξία των φορτίων τους αυξάνεται, αυξάνοντας την ανάγκη τους για χρηματοδότηση.
Οι υψηλότερες τιμές αυξάνουν επίσης την απαίτηση για μετρητά, ή «περιθώριο», που πρέπει να υποβάλουν οι εταιρείες για να καλύψουν μέρος της αξίας των short θέσεων που συνήθως χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν τις τιμές μακροπρόθεσμων συμβολαίων ή φυσικών αποθεμάτων.
Η Trafigura αντιμετώπισε margin calls σε δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 139 δολάρια το βαρέλι και το νικέλιο εκτινάχθηκε στα ύψη 250% σε λίγο περισσότερο από 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα 16/3, οι Financial Times έγραψαν ότι η European Federation of Energy Traders (EFET), ένας εμπορικός οργανισμός που έχει ως μέλη του τη BP, τη Shell και τις ασχολούμενες με το εμπόριο εμπορευμάτων Vitol και Trafigura που είχε πληγεί από τα margin calls ανέφερε ότι ο κλάδος χρειάζεται «περιορισμένη στο χρόνο ρευστότητα έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των αγορών χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».
«Από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση επιδεινώνεται και οι περισσότεροι [Ευρωπαίοι] ενεργειακοί συμμετέχοντες βρίσκονται σε μια θέση όπου η ικανότητά τους να αντλούν πρόσθετη ρευστότητα μειώνεται σημαντικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαντλείται», ανέφερε η Ομοσπονδία στην επιστολή της με ημερομηνία 8 Μαρτίου η οποία εστάλη σε συμμετέχοντες στην αγορά και ρυθμιστικές αρχές.
«Δεν είναι απίθανο να δούμε ... γενικά υγιείς ενεργειακές εταιρείες... να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μετρητά», προειδοποιούσε η επιστολή,
Τι ακριβώς όμως θέλουν αυτοί οι «γενικά υγιείς» έμποροι ενέργειας;
Σύμφωνα με την επιστολή, η European Federation of Energy Traders θέλει επίσημοι φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα της Αγγλίας, να παρέχουν στήριξη στον κλάδο μέσω δανείων, προκειμένου να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των margin calls.
«Ο πρωταρχικός στόχος είναι να παραμείνει ανοιχτή μια εύρυθμη αγορά για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και άλλα παράγωγα ενεργειακά συμβόλαια», δήλωσε ο Peter Styles, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του European Federation of Energy Traders, σε συνέντευξή του.
«Οι παραγωγοί φυσικού αερίου, οι ευρωπαίοι εισαγωγείς αερίου και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διατηρήσουν την ευκαιρία να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους».
Ο Styles είπε ότι είναι δυνατό να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος χωρίς συναλλαγές, αλλά πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά χρειάζονταν τη «ρευστότητα, το βάθος και τα ορατά σήματα τιμών που παρέχουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με κεντρική εκκαθάριση».
Το αίτημα αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες αφού διέσωσαν τους πάντες κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid, καλό είναι τώρα να συνεζίσουν να σώζουν τους τους γίγαντες των εμπορευμάτων!
Όπως σημειώνουν οι Financial Times ενδέχεται οι κεντρικές τράπεζες «να μην είναι πρόθυμες να βοηθήσουν εμπορικές εταιρείες που συχνά αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις αλλαγές στις τιμές των εμπορευμάτων».
Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν στενά τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guidos την περασμένη εβδομάδα, τα παράγωγα, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων εμπορευμάτων, ήταν μια «πολύ συγκεκριμένη αγορά που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης