Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Exxon Mobil: Οι μέτοχοι εξέλεξαν στο ΔΣ δύο μέλη hedge fund ακτιβιστών – Νίκη υπέρ της κλιματικής αλλαγής

Exxon Mobil: Οι μέτοχοι εξέλεξαν στο ΔΣ δύο μέλη hedge fund ακτιβιστών – Νίκη υπέρ της κλιματικής αλλαγής

Ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία της ενέργειας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρόνοιες τις Συμφωνίας του Παρισίου για τις εκπομπές αερίων ρύπων

Σχετικά Άρθρα
Ένα μικρό «πράσινο hedge fund προκάλεσε… μεγάλο πλήγμα στην Exxon Mobil, καθώς οι μέτοχοι εξέλεξαν τουλάχιστον δύο από τους διευθυντές του ταμείου στο διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκού «γίγαντα» μετά από μια μακρά αντιπαράθεση που έλαβε χώρα όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα και τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.
Η απρόσμενη αυτή επιτυχία του ακτιβιστικού hedge fund «Engine No. 1» κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Exxon έστειλε ηχηρό μήνυμα συνολικά στην ενεργειακή βιομηχανία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ο CEO Darren Woods

Το μερίδιο του fund στην Exxon – η αποτίμηση της οποίας κινείται κοντά στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια - αξίζει μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια.
Η εξέλιξη έρχεται την ίδια ημέρα καθώς ακτιβιστές κατήγαγαν σημαντική νομική νίκη εναντίον της Royal Dutch Shell, σε ολλανδικό δικαστήριο την Τετάρτη 26 Μαίου 2021
Το αποτέλεσμα θα αυξήσει την πίεση που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods, προκειμένου να πείσει τους μετόχους ότι η εταιρεία είχε ήδη διαφοροποιηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και δεν θα έπρεπε να τεθεί σε κίνδυνο η κερδοφορία της.

Καλωσορίζουμε

Σύμφωνα με τον Woods, η Exxon υπέστη ζημία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και δεν σχεδίασε έγκαιρα επενδύσεις χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα εν σχέσει με τους παγκόσμιους αντιπάλους της.
«Καλωσορίζουμε τους Gregory Goff και Kaisa Hietala, στο διοικητικό συμβούλιο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους εποικοδομητικά και συλλογικά για λογαριασμό όλων των μετόχων», δήλωσε ο Woods στο τέλος της συνέλευσης των μετόχων της Exxon.

Η γενική συνέλευση

Μία ομάδα μετόχων με επικεφαλής fund Engine No. 1 πρότεινε μια σειρά τεσσάρων υποψηφίων στο 12μελές διοικητικό συμβούλιο της Exxon σε μια θυελλώδη γενική συνέλευση όπου η κλιματικη αλλαγή κατέση το κεντρικό ζήτημα.
Η Exxon είπε ότι συνεχίζει η καταμέτρηση των ψήφων για να προσδιοριστεί αν είχε χάσει περισσότερες θέσεις στο Δ.Σ. από τους ακτιβιστές.
Η Exxon υστερεί σε σύγκριση με άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όσον αφορά την προσαρμογή της στις μειώσεις αερίων ρύπων, προβλέποντας στη διατήρηση επί έτη της αυξημένη ζήτησης και φυσικού αερίου και διπλασιάζοντας τις επενδύσεις για να αυξήσει την παραγωγή της - σε αντίθεση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές που έχουν μειώσει την έκθεσή τους ορυκτά καύσιμα.

Τεράστιο deal

"Είναι μια τεράστια συμφωνία.
Δείχνει όχι μόνο ότι υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα στη σκέψη μεταξύ των επενδυτών όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά και αποτελεί απόρριψη συνολικά της στάσης του διοικητικού συμβουλίου της Exxon», δήλωσε ο Ric Marshall, εκτελεστικός διευθυντής της ESG Research στο MSCI.

Δυσαρέσκεια μετόχων

Ο Woods υποστήριξε ότι το συμβούλιο της Exxon έχει κατανοήσει την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας και ότι η Exxon υποστηρίζει μια πορεία προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο της Συμφωνία του Παρισιού.
Ωστόσο, σε μια ακόμη ένδειξη δυσαρέσκειας των επενδυτών με την προσέγγιση της εταιρείας για την αλλαγή του κλίματος, οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης μέτρα που καλούσαν την Exxon να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειές της για το κλίμα και τις προσπάθειές της να επηρεάσει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για μη περιβαλλοντικές πολιτικές.

Προσχωρήσεις

To fund Engine No. 1 συγκέντρωσε με επιτυχία υποστήριξη από θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες συμβούλων που ήταν δυσαρεστημένες με τη θυγατρική Irving, που εδρεύει στο Τέξας για την ασθενική οικονομική της επίδοση κατά τα τελευταία χρόνια.
Η BlackRock Inc, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Exxon, προσχώρησε στους αντιφρονούντες, καθώς υποστήριξε τρεις από τους υποψηφίους του Engine No. 1 , ανέφερε το Reuters.

Δημόσιες σχέσεις

Η Exxon είχε αγωνιστεί να κρατήσει τους «πράσινους» ακτιβιστές μακριά, δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων υψηλού προφίλ, συμφωνώντας να δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκπομπές αερίων ρύπων και να τεθεί υπέρ της μείωσης του άνθρακα.
Οι ακτιβιστές είπαν ότι είναι πολύ λίγα αυτά, και έγιναν πολύ αργά και ότι η Exxon χρειάζεται μια στρατηγική που να μην τίθεται τόσο ευθέως ενάντια στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής..
«Αυτη η αντοπαράθεση διά αντιπροσώπων αντικατοπτρίζει την ευρεία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί ηγέτες μας, οι επιχειρηματικοί ηγέτες μας και οι μέτοχοι αντιδρούν και λαμβάνουν σοβαρά αυτούς τους τεράστιους κινδύνους», δήλωσε ο ακτιβιστής απο τη  Νέα  Υόρκη  Thomas DiNapoli.
Το συνταξιοδοτικό ταμείο της πολιτείας τον Απρίλιο δήλωσε ότι υποστήριξε το fund των «πράσινων» ακτιβιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης