Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Στο τραπέζι το ενεργειακό deal όλων των εποχών με τη συγχώνευση ExxonMobil και Chevron

ΗΠΑ: Στο τραπέζι το ενεργειακό deal όλων των εποχών με τη συγχώνευση ExxonMobil και Chevron

Exxon και Chevron, έχουν κεφαλαιοποίηση 190 δισ. δολαρίων και 164 δισ. δολαρίων αντίστοιχα – Τι περιλάμβαναν οι συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών των εταιρειών

Σχετικά Άρθρα

Προκαταρκτικές συνομιλίες στις αρχές του 2020 για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil και Chevron Corp είχαν οι εκτελεστικοί διευθυντές τους, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση των συζητήσεων και τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021.

Ρεκόρ

Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται ο ενεργειακός τομέας και οι κυρίαρχες σε αυτόν εταιρείες καθώς οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων καταβαραθρώθηκαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί
Αν προχωρήσει η συγχώνευση, θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, επισημαίνεται απο τους αναλυτές του κλάδου.

Διακοπή

Οι συνομιλίες μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή της Exxon Darren Woods και του εκτελεστικού διευθυντή της Chevron Mike Wirth βρέθηκαν σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο ώστε να καταρτιστούν νομικά κείμενα τα οποία περιλαμβάνουν ορισμένες πλευρές της συγχώνευσης, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Η αιτία για την οποία διακόπηκαν οι συνομιλίες δεν στάθηκε δυνατό να γίνει γνωστή, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διεθνείς εξελίξεις

Η Exxon και η Chevron, έχουν κεφαλαιοποίηση 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιστοίχως και αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη σχετική φημολογία για τη συγχώνευσή τους.
Οι τιμές των μετοχών των δύο εταιρειών κατέγραψαν μεγάλη πτώση το 2020, εξαιτίας ενός πολέμου τιμών, μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, αλλά και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού που προκάλεσαν την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η τιμή των μετοχών της Exxon, με τους επενδυτές να αμφισβητούν τις προοπτικές μακροπρόθεσμης κερδοφορίας της εταιρείας και το σχέδιο για τις δαπάνες της.

Εξαγορά

Μετά τις διακοπείσες συνομιλίες με την Exxon, η Chevron εξαγόρασε τον παραγωγό πετρελαίου Noble Energy σε μια συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε την καταβολή μετρητών και την ανταλλαγή μετρητών ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.
Στις συνομιλίες τους οι εκτελεστικοί διευθυντές των δύο πετρελαϊκών κολοσσών οραματίστηκαν την επίτευξη συνεργιών μέσω της σωρευτικής μείωσης του κόστους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καθοδική πορεία των ενεργειακών αγορών, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Στα τέλη του 2019, η Exxon είχε περίπου 75.000 εργαζόμενους, ενώ η Chevron, περίπου 48.000 εργαζόμενους.

Αντιμονοπωλιακές αρχές

Μία προταθείσα σύμπραξη πέρυσι σχεδόν σίγουρα θα είχε προκαλέσει την παρέμβαση των αντιμονοπωλιακών αρχών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μια διαδικασία που συνήθως χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί.
Και μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο σύντομα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μια τέτοια συμφωνία - εφόσον ολοκληρωθεί υπ;o τις παρούσες συνθήκες.

Πολιτική Biden

Τώρα, υπό την κυβέρνηση Bιden, η προοπτική της συγχώνευσης ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς ιστορικά οι Δημοκρατικοί ήταν λιγότερο εφεκτικοί σε τέτοιες συμφωνίες, ανέφερε μια από τις πηγές.
Ο πρόεδρος Biden έθεσε την κλιματική αλλαγή στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του, προωθώντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αντιτιθέμενος στον πετρελαϊκό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης