Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης; Τι εκτιμά η UBS;

tags :
Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης; Τι εκτιμά η UBS;
Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης; Σίγουρα πρόκειται για το ερώτημα εκείνο που απασχόλησε κατά κόρον το 2010 -και θα συνεχίσει να απασχολεί και το 2011- μεγάλη μερίδα αναλυτών, επενδυτών και αξιωματούχων ανά τον κόσμο. Ποια είναι η άποψη της UBS;
«Τα περί διάλυσης της ευρωζώνης είναι αδιανόητα» δηλώνει κατηγορηματικά ο CEO της τράπεζας Oswald Gruebel, σε συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό Die Weltwoche. «Μια πιθανή διάσπαση θα κατέληγε σε μεγάλη καταστροφή» προσθέτει και εξηγεί «Οι διαθέσιμοι πόροι για τη σωτηρία του ευρώ δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το αντίκτυπο που θα δημιουργούσε η κατάρρευση της Ευρωζώνης. Μια πιθανή διάσπαση θα έκανε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 να μοιάζει ‘περίπατος’».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η IHS Global Insight. «Η πιθανότητα μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ εντός του 2011 περιορίζεται μόλις στο 7% και στο 20% στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν χρήση όσων μέσων διαθέτουν προκειμένου να αποφύγουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης», ανέφερε σε σχετική έκθεσή του ο οίκος την περασμένη εβδομάδα. Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημανθεί στην εν λόγω έκθεση, η Ευρωζώνη των 16 θα παραμείνει ανέπαφη, καθώς η θέληση των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τη «συμμαχία» τους ενδέχεται να έχει υποτιμηθεί. «Μια διάλυση της Ευρωζώνης θα οδηγούσε σε τεράστια οικονομικής και πολιτικής φύσεως προβλήματα και θα έπληττε ανεπανόρθωτα την κοινή αγορά. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ευρώπη θα επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να παραμείνει ενωμένη» είχε επισημανθεί.
Στον αντίποδα, την άποψη ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν μοιράζονταν το ευρώ διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ivan Miklos, μιλώντας σε εφημερίδα της Τσεχίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι η διάσωση της Ευρωζώνης θα είχε οφέλη -και όχι αρνητικό αντίκτυπο- για τα κράτη μέλη που την απαρτίζουν.
Απαραίτητη κρίνει, από την πλευρά του, την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τη ζώνη του ευρώ ο διαχειριστής της Pimco, Andrew Bosomworth. Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt", ο Bosomworth εξέφρασε την άποψη ότι προκειμένου να βγει η Ε.Ε. από την κρίση χρέους θα πρέπει προσωρινά οι τρεις χώρες να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. "Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα ορθοποδήσουν μέσω ενός σταθερού συναλλαγματικού μηχανισμού όπως είναι το ευρώ" τόνιζε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης