Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακή καταιγίδα εν όψει - Πως οι κυρώσεις στη Ρωσία θα σημάνουν το πυρηνικό τέλος της Ευρώπης

Ενεργειακή καταιγίδα εν όψει - Πως οι κυρώσεις στη Ρωσία θα σημάνουν το πυρηνικό τέλος της Ευρώπης
Μπούμερανγκ γυρνάνε στη Δύση οι κυρώσεις προς τη Ρωσία - Πυρηνικός μαρασμός στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, η οποία διαχειρίζεται τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας της χώρας, αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
Ακολούθως, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε στις 30 Απριλίου νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού ουρανίου (HR 1042), το οποίο ακόμη αναμένεται να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Biden για να γίνει νόμος κι επίσημα.
Ένα από τα στοιχεία αυτής της επικίνδυνης «αποσύνδεσης» από τη Μόσχα είναι η άρνηση αγοράς ρωσικών πυρηνικών καυσίμων, και συνακόλουθα η αντικατάστασή τους με εναλλακτικές λύσεις δυτικής κατασκευής.

Θανάσιμος κίνδυνος η χρήση δυτικών καυσίμων σε ρωσικούς αντιδραστήρες

Τις τελευταίες εβδομάδες, δύο θανάσιμοι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτή την εμμονική πολιτική της Δύσης έγιναν έκδηλοι.
Πρώτον, η τροφοδοσία μη ρωσικών καυσίμων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να είναι άκρως επικίνδυνη.
Το 2019, όταν οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί άρχισαν να χρησιμοποιούν καύσιμα που παρήγαγε η αμερικανική εταιρεία Westinghouse για πολιτικούς λόγους, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Alexey Likhachev εξήγησε ότι οι ρωσικοί αντιδραστήρες απαιτούν καύσιμο που παράγεται σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα.
Η προσαρμογή των ρωσικών αντιδραστήρων στα καύσιμα από το Westinghouse είναι δυνατή, αλλά απαιτεί συνεργασία, η οποία προφανώς δεν χαιρετίστηκε από τη δυτική πλευρά.
Ρώσοι και σοβιετικοί αντιδραστήρες εξακολουθούν να λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Φινλανδίας.

Ενεργειακή καταιγίδα στην Ευρώπη

Ο δεύτερος κίνδυνος: η ΕΕ απλώς δεν έχει την ικανότητα να αντικαταστήσει τα ρωσικά καύσιμα.
Εάν σταματήσει η συνεργασία με τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κλείσουν περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια.
Μετά την «έξοδο της Γερμανίας από τα πυρηνικά» το 2022 και την πτώση της παραγωγής στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περαιτέρω διακοπές λειτουργίας μπορεί να οδηγήσουν στη βαθύτερη ενεργειακή κρίση, που έχει βιώσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.
Τόσο η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, όσο και διεθνείς αναλυτές, έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους της δυτικής πολιτικής που αποσκοπεί στην αντικατάσταση των ρωσικών καυσίμων και τεχνολογίας με λιγότερο αξιόπιστες δυτικές εναλλακτικές λύσεις.
«Το πολιτικό πλαίσιο δεν πρέπει να αποσταθεροποιεί τις διαδικασίες της αγοράς», ανέφερε η Rosatom σε δήλωση που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου.
«Η διεθνής συνεργασία που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελείς και διαφανείς συνθήκες της αγοράς είναι πλέον κρίσιμης σημασίας», προσθέτουν οι ειδικοί της εταιρείας.

Το αποτυχημένο βρετανικό πείραμα

Ωστόσο, στις 8 Μαΐου, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ένα άλλο project, το οποίο προφανώς αποσκοπούσε στο να καταστήσει τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών καυσίμων παρελθόν.
Ειδικότερα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να δαπανήσει σχεδόν 196 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει ουράνιο υψηλής ανάλυσης, χαμηλού εμπλουτισμού (HALEU) στη βορειοδυτική Αγγλία.
Το project υποτίθεται ότι θα ενισχύσει τους προβληματικούς τομείς της πυρηνικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθιστώντας το HALEU «το πυρηνικό καύσιμο του μέλλοντος».
Οι Βρετανοί ήταν ανοιχτοί σχετικά με το έργο τους που στόχευε στην εξάλειψη του ανταγωνισμού από τη Ρωσία.
«Με την ανάθεση στην Urenco (μια εταιρεία που παράγει πυρηνικά καύσιμα για αμερικανικούς πυρηνικούς σταθμούς από το 1971) 196 εκατομμύρια λίρες της κατασκευή της νέας εγκατάστασης παραγωγής HALEU στο Cheshire, θέλουμε να απογαλακτίσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα», δήλωσε ο Andrew Bowie, Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το ζήτημα είναι ότι οι εν λόγω προαναγγελίες ακούγονται αστείες, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της βρετανικής πυρηνικής ενέργειας, αλλά και του πρόσφατου προστίμου 12,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει ο γαλλικός κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF λόγω διακοπών ρεύματος στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές χώρες.

Ο ρόλος της Κίνας και η ενεργειακή παρακμή της ΕΕ

Από που προέρχεται η ενεργειακή παρακμή της Ευρώπης;
Πρώτον, είναι συνέπεια της έλλειψης ρωσικών πυρηνικών καυσίμων μετά την επιβολή κυρώσεων.
Δεύτερον, αρνητικό αντίκτυπο είχε και η αποχώρηση των Κινέζων επενδυτών λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και καθυστερήσεων.
Για την ΕΕ και τη Βρετανία, η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Rosatom μετά τις 22 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.
Στη Γερμανία, ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός έκλεισε στις 15 Απριλίου 2023, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση.
Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας με απόψεις ... γερακιού για τη Ρωσία και μεγάλο ενθουσιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) κατηγορείται τώρα ότι δεν ενημέρωσε το κοινό για τους κινδύνους της «εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια».
Επισημαίνεται δε ότι αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν «Habeck Papers», αποκαλύποντας ότι εν γνώσει του επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση που έπληξε τη Γερμανία το 2022-2023.
Ο βρετανικός πυρηνικός τομέας βρίσκεται επίσης σε πτώση.
Δεν πρέπει να λησμονείται, άλλωστε, ότι η υπόσχεση του πρώην πρωθυπουργού Boris Johnson να καλύψει το ένα τέταρτο της παραγωγής ενέργειας της χώρας σε πυρηνική ενέργεια έως το 2050 είναι ήδη νεκρή.
Αυτό έγινε εμφανές όταν το Hinckley Point C, ένα μεγάλο έργο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε μια τετραετή καθυστέρηση στην κατασκευή του – που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο το 2031.
«Η κινεζική εταιρεία CGN σταμάτησε να υποστηρίζει τις υπερβάσεις στο Hinkley αφού απομακρύνθηκε από το έτερο εργοστάσιο Sizewell C στο Suffolk, λόγω κινδύνων ασφαλείας», ανέφερε ο Guardian.
Αυτός είναι ένας μάλλον ειρωνικός τρόπος για να εξηγηθεί ο δεύτερος λόγος της ενεργειακής κρίσης.
Οι Κινέζοι επενδυτές αφήνουν τον ευρωπαϊκό τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην τύχη του λόγω της αναξιοπιστίας του και των δυτικών κυρώσεων - ή λόγω του φόβου τέτοιων νέων κυρώσεων που θα έρθουν στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης