Τελευταία Νέα
Speculator

Παρωδία με την Βαρβαρέσος - Ο ορκωτός που «ξύπνησε» αργά και αφού η εταιρία είχε ήδη κατεβάσει ρολά

Παρωδία με την Βαρβαρέσος - Ο ορκωτός που «ξύπνησε» αργά και αφού η εταιρία είχε ήδη κατεβάσει ρολά
Οι μέτοχοι που … αποποιήθηκαν της διοίκησης, η επιστολή του ορκωτού προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΕΛΤΕ για να αποποιηθεί ευθύνες τις οποίες στην ουσίααναλαμβάνει καθώς δεν εφάρμοσε το νόμο και τα Ελεγκτικά Πρότυπα
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023 η Νηματουργία Βαρβαρέσος η μετοχή της οποίας ήταν ήδη σε αναστολή διαπραγμάτευσης ανακοίνωνε τα αποτελέσματα εξαμήνου χρήσης 2023 αλλά και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή για την εξυγίανσή της.
Τον Δεκέμβριο του 2023 ο μέχρι τότε Διευθύνων Σύμβουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του και γινόταν το μαγικό ο Αντιπρόεδρος «εκ της θέσης του» να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της εταιρίας η οποία δεν είχε Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Στις 26 Απριλίου χωρίς να υπάρχει καμία ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο αλλά μόνο στο ΓΕΜΗ το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε και όρισε Γενικό Διευθυντή και Νόμιμο Εκπρόσωπο της εταιρείας, μη μέλος του και ανέθεσε όλες τις εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου διοίκησης, διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρίας!
Κοινώς οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας που είχαν και τον έλεγχο του ΔΣ απλά αποποιήθηκαν κάθε ευθύνης.
Όλα αυτά γίνονταν αλλά από ότι φαίνεται η ελεγκτική εταιρεία που είχε αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων δεν είχε πάρει μυρωδιά μέχρι που τη Μεγάλη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της εταιρίας ότι μπαίνει λουκέτο και ότι δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής.
Έτσι με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση έκανε το εξής καταπληκτικό.
Έστειλε επιστολή με ημερομηνία 16/05/2024 η οποία απευθύνεται σε δύο μέλη του ΔΣ που δεν έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης της εταιρίας και τον οικονομικό Διευθυντή την οποία κοινοποίησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ΕΛΤΕ και τον ΣΟΕΛ όπου αναφέρει ότι μέχρι τις 18/04/2024 δεν είχαν λάβει πλήθος των στοιχείων που είχαν ζητήσει και ότι τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να εκδώσουν την έκθεση ελέγχου έως την 30/04/2024
Ταυτόχρονα στην επιστολή αναφέρεται ότι λόγω της μη παροχή στοιχείων « σας δηλώνουμε ότι για την μη έκδοση Έκθεσης Ελέγχου δεν φέρουμε καμία ευθύνη».
Και η επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και Οκρωτός Ελεγκτής της Metron Audit κ. Αθανάσιος Τσάκλης καταλήγει
«Επειδή σας είχαμε κάνει γνωστές τις υποχρεώσεις μας ως εκλεγμένων Ορκωτών Λογιστών, να ενημερώνουμε τις εποπτεύουσες αρχές που παρακολουθούν την λειτουργία μας, για το λόγο αυτό η παρούσα επιστολή κοινοποιείται και στις εποπτεύουσες αρχές προς ενημέρωσή τους.

Κλείνοντας την παρούσα, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε γραπτώς γιά τα κάτωθι:

1. Ποιές είναι οι προθέσεις και ο προγραμματισμός του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την εκκρεμότητα της σύνταξης και δημοσιεύσεως των οικονομικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσης 1.1.2023-31.12.2023,
2. Εάν έχετε ενημερώσει τις Εποπτεύουσες Αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο) για την ως άνω εκκρεμότητα,
3. Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται τώρα η Ανώνυμη Εταιρία σχετικά με τις πάσης φύσεως νομικές της υποθέσεις. Παράκληση να έχουμε και μία βεβαιωτική επιστολή του νομικού σας συμβούλου.
4. Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχει ένα υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό που οφείλει η εταιρία σας στην METRON Auditing A.E., γιά τον ολοκληρωθέντα έλεγχο της χρήσης 2022, το οποίο σας ζητούμε να εξοφληθεί άμεσα.
Θα περιμένουμε για μία άμεση επικοινωνία σας»
Και το ερώτημα είναι το εξής. Πως ακριβώς έκανε τον έλεγχο ο ορκωτός. Δεν πήγε στην εταιρία να δει ότι έχει μπει λουκέτο; Πέραν αυτού είναι απορίας άξιον με ποια λογική κοινοποιεί μια τέτοια επιστολή στις εποπτικές αρχές (Στο ΣΟΕΛ άραγε γιατί κοινοποιεί;) στις οποίες θα μπορούσε απλά να κοινοποιήσει την έκθεση ελέγχου αν δεν έβρισκε που δεν θα έβρισκε κάποιον στην εταιρία.
Ο ορκωτός δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η ευθύνη για τη μη έκδοση πιστοποιητικού είναι δική του εκ του νόμου. Και η έκθεση έπρεπε να είναι μια και να το περιεχόμενό της να είναι άρνηση γνώμης λόγω μη παροχής στοιχείων.
Και αυτό έπρεπε να έχει γίνει όταν ήδη δεν ελάμβανε στοιχεία και κατ επέκταση δεν μπορούσε να τα ελέγξει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης