Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακραίος νόμος από τη Βουλή των ΗΠΑ δεσμεύει τον Biden - Αναλλοίωτο κρατικό δόγμα η αποστολή όπλων προς το Ισραήλ

Ακραίος νόμος από τη Βουλή των ΗΠΑ δεσμεύει τον Biden - Αναλλοίωτο κρατικό δόγμα η αποστολή όπλων προς το Ισραήλ
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο περιορίζει τη δυνατότητα του Λευκού Οίκου να βάζει φρένο στις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ ή να προχωράει σε οποιαδήποτε ενέργεια για τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής.
Μάλιστα, 33 μέλη της επιτροπής τοποθετήθηκαν υπέρ του εν λόγω νομοσχεδίου, ενώ 13 τοποθετήθηκαν κατά.
Κατά τη συνεδρίαση απορρίφθηκαν ορισμένες τροπολογίες που προτάθηκαν στο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, «ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια για να αναστείλει, να καθυστερήσει ή να ακυρώσει την παροχή στρατιωτικών προϊόντων και αμυντικών υπηρεσιών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης πολιτικής, εκτός εάν τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από τέτοια ενέργεια ο Πρόεδρος θα κοινοποιήσει στο Κογκρέσο την πρόθεσή του. Σε αυτήν την ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον πρέπει, μεταξύ άλλων, να παράσχει λεπτομερή περιγραφή των όπλων και των υπηρεσιών, καθώς και "το σκεπτικό της πολιτικής για την παύση, την αναστολή , καθυστέρηση ή ακύρωση, περιγράφοντας τον πιθανό αντίκτυπο τέτοιων ενεργειών στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.»
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
Όπως σημειώνουν ειδικοί, σε 15 ημέρες το Κογκρέσο θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει τον πρόεδρο να παρέχει όπλα στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως συνθηκών...
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, και το έτερο νομοθετικό σώμα της Βουλής ενέκρινε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον θα πρέπει να διασφαλίσει την αδιάλειπτη προμήθεια όπλων στο Ισραήλ.

Το ... μπλόκο του Biden στην αποστολή όπλων στο Ισραήλ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε στις 8 Μαΐου σε συνέντευξή του στο CNN ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Rafah στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια μέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον επανεξετάζει ορισμένους τύπους βραχυπρόθεσμης στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, λόγω της επέμβασης των IDF στη Rafah για την οποία ο Λευκός Οίκος είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του.
Από τις δηλώσεις του προέκυψε ότι, ειδικότερα, είχε διακοπεί προσωρινά η προμήθεια βομβών υψηλής ισχύος.
Στις 10 Μαΐου, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για παύση, όχι για διακοπή της αποστολής πυρομαχικών στο Ισραήλ.
Όπως διευκρίνισε το State Department, παρότι η μεταφορά στο Ισραήλ μόνο ενός φορτίου πυρομαχικών έχει ανασταλεί, επανεξετάζονται και άλλες στρατιωτικές προμήθειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης