Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% τα επιτόκια - Ζωντανή η απειλή του πληθωρισμού, μην περιμένετε μειώσεις και χαλάρωση

Fed: Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% τα επιτόκια - Ζωντανή η απειλή του πληθωρισμού, μην περιμένετε μειώσεις και χαλάρωση
Ο πληθωρισμός, αν και έχει υποχωρήσει από το περασμένο έτος, παραμένει υψηλός
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητα -όπως αναμενόταν- διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στο εύρος 5,25% - 5,50%, για 6η συνεχόμενη φορά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν ο -ετήσιος- πληθωρισμός της αμερικανικής οικονομίας δεν επιστρέψει στο 2%.
Στην ανακοίνωσή της μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), η Fed αναφέρει πως οι πρόσφατοι δείκτες για τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός αν και έχει υποχωρήσει από το περασμένο έτος, παραμένει υψηλός.
«Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της FOMC για τον πληθωρισμό 2%», υπογραμμίζει η Fed.
«Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό 2% μακροπρόθεσμα» και «κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία.
Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού».
Η Fed «θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.
Επιπλέον, η Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους (ομόλογα) του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Από τον Ιούνιο 2024, θα επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης του όγκου των τίτλων της, μειώνοντας το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς των τίτλων του Δημοσίου από 60 δισεκ. σε 25 δισεκ. δολάρια.
Θα διατηρήσει το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς για τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στα 35 δισεκ. δολάρια και θα επανεπενδύσει τυχόν πληρωμές κεφαλαίου που υπερβαίνουν αυτό το όριο σε τίτλους του Δημοσίου.
«Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η FOMC θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.
Η FOMC θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», καταλήγει η Fed.

Powell (Fed): Η νομισματική χαλάρωση θα καθυστερήσει - Δεν δεσμευόμαστε για 3 μειώσεις επιτοκίων το 2024

Η νομισμαστική χαλάρωση «θα ξεκινήσει αργότερα από ό,τι αναμενόταν» καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για 6η συνεχόμενη φορά (στο εύρος 5,25% - 5,50%).
Έτσι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι αναστέλλονται τα σχέδια για μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, καθιστώντας αμφίβολες τις τρεις μειώσεις που είχε προαναγγείλλει η Fed.
Ο κ. Powell ανέφερε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%», ενώ έκρινε απίθανο η επόμενη κίνηση να είναι μια αύξηση των επιτοκίων.
«Η Τράπεζα είναι δεσμευμένη να διατηρήσει την τρέχουσα περιοριστική στάση της πολιτικής για όσο διάστημα είναι σκόπιμο, και θα το κάνουμε», ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, φαίνεται πλέον πως το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται πλέον στον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο σε ό,τι αφορά στη μείωση των επιτοκίων, ενώ ορισμένοι «βλέπουν» ακόμη και Νοέμβριο 2024.
Η πίεση στον Jerome Powell και την Τράπεζα έχει αυξηθεί καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, καθώς οι Δημοκρατικοί τον πιέζουν να μειώσει τα επιτόκια.
«Διαβάστε όλα τα πρακτικά και δείτε αν κάποιος αναφέρει με οποιονδήποτε τρόπο τις εκλογές. Απλώς δεν είναι μέρος της σκέψης μας. Δεν είναι αυτό που μας έχουμε προσλάβει να κάνουμε», είπε σχετικά ο κ. Powell.

Η σύγκριση της σημερινής (1/5) και της αμέσως προηγούμενης ανακοίνωσης της FOMC:

GMgw0JtWkAA1W5C.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης