Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάριο – σοκ από το αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Πόλεμο – Εάν οι ΗΠΑ διακόψουν τη στήριξη, η Ρωσία θα καταλάβει όλη την Ουκρανία – Το σχέδιο Putin

Σενάριο – σοκ από το αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Πόλεμο – Εάν οι ΗΠΑ διακόψουν τη στήριξη, η Ρωσία θα καταλάβει όλη την Ουκρανία – Το σχέδιο Putin
Τις στρατιωτικές-στρατηγικές και οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής νίκης εξετάζει το Institute for the study of War (ISW)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.
Η ρωσική κατάκτηση ολόκληρης της Ουκρανίας είναι το πιο πιθανό σενάριο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόψουν κάθε στρατιωτική βοήθεια και η Ευρώπη ακολουθήσει το παράδειγμά της, διαπιστώνει ανάλυση του Institute for the study of War (ISW).
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε έναν «χτυπημένο» αλλά θριαμβευτικό ρωσικό στρατό μέχρι τα σύνορα του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ο ουκρανικός στρατός με τη δυτική υποστήριξη έχει καταστρέψει σχεδόν το 90% του ρωσικού στρατού που εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022 σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αλλά οι Ρώσοι έχουν αντικαταστήσει αυτές τις απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και ενισχύουν τη βιομηχανική τους βάση για να καλύψουν τις υλικές τους απώλειες με ρυθμό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι επέτρεπε η προ του πολέμου ικανότητα.
Ένας νικηφόρος ρωσικός στρατός στο τέλος αυτού του πολέμου θα είναι μαχητικός έμπειρος και πολύ μεγαλύτερος από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις πριν από το 2022.
Η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά καθώς οι κυρώσεις αναπόφευκτα διαβρώνονται και η Μόσχα αναπτύσσει τρόπους για να παρακάμψει ή να μετριάσει αυτές που έχουν απομείνει.
Με την πάροδο του χρόνου θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της και θα ξαναχτίσει τη συνοχή της, αντλώντας από μια πληθώρα σκληρής εμπειρίας πολεμώντας στον πόλεμο.
Ο στρατός θα φέρει προηγμένα συστήματα αεράμυνας στα οποία μόνο τα αμερικανικά αεροσκάφη stealth -που είναι εξαιρετικά απαραίτητα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της Κίνας- μπορούν να διεισδύσουν αξιόπιστα.
Η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει σημαντική συμβατική στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 σε ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσα επενδύει το Κρεμλίνο στον στρατό του.
Δεδομένου ότι η Μόσχα έχει ήδη δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο μεταπολεμικό πρόγραμμα στρατιωτικής επέκτασης, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι βέβαιες ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πολύ μεγάλο.

Το κόστος για τις ΗΠΑ

Το συνολικό στρατιωτικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι τόσο πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ρωσίας που δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η ικανότητα της Δύσης να νικήσει οποιονδήποτε πιθανό ρωσικό στρατό ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Ρωσία απορροφά πλήρως την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Όμως, καθώς οι Αμερικανοί εξετάζουν το κόστος της συνέχισης να βοηθούν την Ουκρανία να πολεμήσει τους Ρώσους τα επόμενα χρόνια, αξίζουν μια προσεκτική εξέταση του κόστους που θα επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει.
Αυτά τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι.
Για να αποτρέψουν και να αμυνθούν έναντι μιας ανανεωμένης ρωσικής απειλής μετά την πλήρη ρωσική νίκη στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν στην Ανατολική Ευρώπη ένα σημαντικό τμήμα των χερσαίων δυνάμεών τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταθμεύσουν στην Ευρώπη μεγάλο αριθμό αεροσκαφών stealth.
Η κατασκευή και η συντήρηση αυτών των αεροσκαφών είναι εγγενώς δαπανηρή, αλλά οι προκλήσεις για την ταχεία κατασκευή τους πιθανότατα θα αναγκάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν μια τρομερή επιλογή μεταξύ της διατήρησης αρκετών στην Ασία για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν και τους άλλους ασιατικούς συμμάχους της και την αποτροπή ή την ήττα μιας ρωσικής επίθεσης σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ .
Ολόκληρο το εγχείρημα θα κοστίσει μια περιουσία και το κόστος θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή — ενδεχομένως επ' αόριστον.
Σχεδόν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας είναι προτιμότερο από αυτό.

Νίκη ή ήττα

Το να βοηθήσει η Δύση την Ουκρανία να διατηρήσει τις γραμμές όπου βρίσκεται μέσω της συνεχούς δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης είναι πολύ πιο συμφέρουσα και φθηνότερη για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χάσει.
Το «πάγωμα» της σύγκρουσης είναι χειρότερο από το να συνεχίσει να βοηθάει την Ουκρανία να πολεμήσει—αυτό απλώς θα έδινε στη Ρωσία χρόνο και χώρο να προετοιμαστεί για έναν νέο πόλεμο για την κατάκτηση της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ.
Η βοήθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειάς της θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα, καθώς θα οδηγούσε τις ρωσικές δυνάμεις ακόμη πιο ανατολικά.
Το καλύτερο από όλα, η υποστήριξη της Ουκρανίας στη νίκη της και στη συνέχεια η βοήθεια της ανοικοδόμησής της θα έθετε τον μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό φιλικό στρατό στην ευρωπαϊκή ήπειρο στην πρώτη γραμμή της άμυνας του ΝΑΤΟ – είτε η Ουκρανία ενταχθεί είτε όχι τελικά στη συμμαχία.
Σε όλα αυτά τα σενάρια οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η Ουκρανία δεν είναι Αφγανιστάν.
Το Αφγανιστάν το 2001 ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, χωρίς βιομηχανία.
Η Ουκρανία είναι εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη με σύγχρονο, αστικό και υψηλά μορφωμένο πληθυσμό.
Η οικονομία της Ουκρανίας είναι αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει τον δικό της στρατό.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεσμεύτηκε πρόσφατα η χώρα του να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινοπραξιών με δυτικές εταιρείες προς όφελος της Ουκρανίας και των εταίρων της.
Μια νικηφόρα Ουκρανία δεν θα ήταν μόνιμη πτέρυγα της Δύσης.
Αντίθετα, μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και να συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και στην οικονομία της Δύσης.

Τα 4 σενάρια

Οι ακόλουθοι χάρτες απεικονίζουν τέσσερις στρατιωτικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτόν τον πόλεμο και τα αποτελέσματά του και εξετάζουν τις στρατιωτικές-στρατηγικές και οικονομικές επιπτώσεις τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατάσταση 1: Προ του Φεβρουαρίου του 2022

Πριν από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, τα κράτη εκτός Βαλτικής του ΝΑΤΟ δεν αντιμετώπιζαν καμία σοβαρή συμβατική στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία.
Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις διέθεταν μια αερομεταφερόμενη μεραρχία και μια μηχανοποιημένη ταξιαρχία πεζικού κοντά στα σύνορα της Εσθονίας και της Λετονίας και ισοδύναμο μιας μεραρχίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος είναι φυσικά διαχωρισμένος από τη Ρωσία και ένα φτωχό πεδίο εκτόξευσης από μόνο του για επίθεση στην Πολωνία και τη Λιθουανία, με την οποία συνορεύει.
Οι επόμενες πλησιέστερες ρωσικές δυνάμεις στην Πολωνία ήταν περίπου 360 μίλια ανατολικά στην μακρινή πλευρά της Λευκορωσίας.
Κανένα ρωσικό στρατό δεν απείλησε τη Σλοβακία, την Ουγγαρία ή τη Ρουμανία.
Οι Ρώσοι έχτιζαν ένα δίκτυο αεράμυνας βασιζόμενοι στα προηγμένα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-300 και S-400 για να εμποδίσουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής.
Επέκτειναν αυτό το δίκτυο σε μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιώντας τις βάσεις τους στην κατεχόμενη Κριμαία.
Ωστόσο, το δίκτυό τους υπέφερε από ένα μεγάλο κενό στη νότια Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, επειδή δεν μπορούσαν να βασίσουν τα συστήματά τους στην Ουκρανία.
Ακόμη και η αεροπορική τους κάλυψη πάνω από την Πολωνία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα συστήματα στο Καλίνινγκραντ, το πιο ευάλωτο και εκτεθειμένο τμήμα της ρωσικής επικράτειας.
1_33.png

Το μικρό μέγεθος του Καλίνινγκραντ στερεί τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας από ένα από τα σημαντικά στοιχεία της επιβίωσής τους, στην πραγματικότητα.
Τα συστήματα είναι πλήρως κινητά με όλα τα εξαρτήματά τους τοποθετημένα σε φορτηγά.
Έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να κινούνται και έτσι να κάνουν πιο δύσκολο για έναν αντίπαλο να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει.
Η παγίδευση αυτών των συστημάτων σε έναν μικρό θύλακα μειώνει αυτό το πλεονέκτημα και διευκολύνει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να τα διαταράξει και να τα νικήσει.

Χάρτης 2: Τρέχουσα κατάσταση στις Δεκέμβριος 2023

Η ήττα της Ουκρανίας από την αρχική ρωσική εισβολή το 2022 κράτησε τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας απαλλαγμένα από την απειλή μεγάλης ρωσικής χερσαίας επίθεσης.
Η απελευθέρωση της δυτικής περιφέρειας Χερσώνας από την Ουκρανία κράτησε τα πλησιέστερα αποτελεσματικά ρωσικά στρατεύματα περίπου 220 μίλια και ένα μεγάλο ποτάμι μακριά από τα ρουμανικά σύνορα.
Τα περισσότερα από τα στρατεύματα της Ρωσίας απέχουν περισσότερα από 350 μίλια από τη Ρουμανία και ακόμη περισσότερο από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Ο πόλεμος καταλαμβάνει πλήρως σχεδόν μισό εκατομμύριο ρωσικά στρατεύματα - σχεδόν όλη τη διαθέσιμη χερσαία δύναμη μάχης της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι ολοκληρώνουν σταθερά τις μακροχρόνιες προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Λευκορωσίας και να βασίσουν εκεί τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να μην αποτελεί συμβατική χερσαία απειλή για το ΝΑΤΟ σήμερα, επειδή ο στρατός της είναι δεμένος στην Ουκρανία.
2_29.png

Χάρτης 3: Υποθετική κατάσταση εάν η Ρωσία καταλάβει πλήρως την Ουκρανία

Σημείωση: Η ακόλουθη εκτίμηση των δυνάμεων που θα μπορούσε να αναπτύξει η Ρωσία στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, εάν η Μόσχα σκόπευε να προετοιμαστεί για μια σύντομη σοβαρή επίθεση στο ΝΑΤΟ είναι πολύ συντηρητική.
Προϋποθέτει ότι οι Ρώσοι μετακινούν στα σύνορα του ΝΑΤΟ δύο στρατούς που δημιουργήθηκαν πρόσφατα για τον τρέχοντα πόλεμο, ο ένας από τους οποίους έχει ήδη οριστεί να σταθμεύσει στην Κριμαία και δύο άλλοι που αναπτύχθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και των οποίων σταθμεύουν στο αυτές οι τοποθεσίες θα έχαναν τον στρατηγικό τους σκοπό μετά την πλήρη ρωσική νίκη στην Ουκρανία.
Υποθέτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατού που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ουκρανία θα επιστρέψει σε βάσεις εντός των σημερινών ορίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά τον πόλεμο.
Οι περισσότεροι από τους σταθμούς έδρας του ρωσικού στρατού είναι φρουρές της σοβιετικής εποχής των οποίων οι τοποθεσίες δεν είναι βελτιστοποιημένες για το τρέχον στρατηγικό πλαίσιο της Ρωσίας.
3_18.png
Οι Ρώσοι θα μπορούσαν κάλλιστα να φέρουν πολύ περισσότερη μαχητική ισχύ προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ από ό,τι συζητείται παρακάτω και απεικονίζεται σε αυτόν τον χάρτη μετά από μια νίκη επί της Ουκρανίας χωρίς κανένα στρατηγικό κόστος, εάν ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το οικονομικό τίμημα.
Η ξαφνική κατάρρευση της δυτικής βοήθειας πιθανότατα θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην κατάρρευση της ικανότητας της Ουκρανίας να συγκρατήσει τον ρωσικό στρατό.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πιέσουν μέχρι τα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας σε ένα τέτοιο σενάριο και να δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.
Οι Ρώσοι προετοιμάζουν κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις για να χειριστούν την σχεδόν αναπόφευκτη ουκρανική εξέγερση, αφήνοντας τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής ελεύθερα να απειλήσουν το ΝΑΤΟ.
Οι Ρώσοι έχουν επεκτείνει τη δομή του στρατού τους για να πολεμήσουν τον πόλεμο και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τη μεγαλύτερη δομή μετά τον πόλεμο.
Θα μπορούσαν εύκολα να τοποθετήσουν τρεις πλήρεις στρατούς (την 18η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων και την 25η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων που δημιουργήθηκε πρόσφατα για αυτόν τον πόλεμο και την 8η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων Φρουρών) στα σύνορα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.
Πιθανότατα θα κατασκεύαζαν τις επιμέρους μεραρχίες σε αυτούς τους στρατούς σε κανονικά συμπληρώματα τριών συνταγμάτων το καθένα, βασιζόμενοι σε σχηματισμούς πιο πίσω για να φέρουν αυτές τις μονάδες πρώτης γραμμής σχεδόν στην πλήρη ισχύ τους περίπου 6 μηχανοποιημένων μεραρχιών (18 συντάγματα) στην Ουκρανία.
Θα μπορούσαν να μετακινήσουν τμήματα που είχαν σταθμεύσει στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας στην ίδια την Ουκρανία ως εφεδρεία για τις μεραρχίες πρώτης γραμμής.
Το Κρεμλίνο έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο μακροπρόθεσμο σχέδιό του να αποκτήσει τον έλεγχο του λευκορωσικού στρατού και η νίκη στην Ουκρανία πιθανότατα θα το ολοκλήρωνε.
4_11.png
Έτσι, οι Ρώσοι πιθανότατα θα αναπτύξουν είτε μόνιμα είτε με ονομαστικά περιστροφικό τρόπο μια αερομεταφερόμενη μεραρχία (τρία συντάγματα) και μια μηχανοποιημένη μεραρχία πεζικού (πιθανώς τρία συντάγματα) στη νοτιοδυτική και βόρεια Λευκορωσία επίσης. Θα μπορούσαν να απειλήσουν μια μηχανοποιημένη επίθεση σύντομης ειδοποίησης εναντίον ενός ή περισσοτέρων κρατών του ΝΑΤΟ με τουλάχιστον 8 μεραρχίες (21 μηχανοκίνητα συντάγματα και ταξιαρχίες ή τανκς και τρία αερομεταφερόμενα συντάγματα), υποστηριζόμενα από σημαντικές εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένης της 1ης Στρατιάς Τακτικών Φρουρών, η οποία θα να ανασυσταθεί γύρω από τη Μόσχα και πάντα προοριζόταν να είναι η κορυφαία δύναμη κρούσης κατά του ΝΑΤΟ.
Θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια επίθεση και εξακολουθούν να απειλούν τα κράτη της Βαλτικής και τη Φινλανδία με τις δυνάμεις που είναι ήδη παρούσες εκεί και τις ενισχύσεις που έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να σταθμεύσουν κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων.
Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτονταν από ένα πυκνό δίκτυο αεράμυνας S-300, S-400 και S-500 αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας με επικαλυπτόμενη κάλυψη ολόκληρου του μετώπου.
Το ΝΑΤΟ δεν θα ήταν σε θέση να αμυνθεί έναντι μιας τέτοιας επίθεσης με τις δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μετακινήσουν μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών σε όλα τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα για να αποτρέψουν τον ρωσικό τυχοδιωκτισμό και να είναι έτοιμες να νικήσουν μια ρωσική επίθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να δεσμεύσουν ένα σημαντικό μέρος του στόλου των αεροσκαφών stealth μόνιμα στην Ευρώπη.
Η αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ βασίζεται στην αεροπορική υπεροχή όχι μόνο για να προστατεύσει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από εχθρική επίθεση, αλλά και για να χρησιμοποιήσει την αεροπορική δύναμη για να αντισταθμίσει μικρότερες επίγειες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και περιορισμένα αποθέματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διατηρήσουν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών stealth διαθέσιμους στην Ευρώπη για να διεισδύσουν και να καταστρέψουν ρωσικά συστήματα αεράμυνας - και να εμποδίσουν τους Ρώσους να αποκαταστήσουν αποτελεσματική αεράμυνα - έτσι ώστε τα μη stealth αεροσκάφη και οι πύραυλοι κρουζ να μπορούν να φτάσουν στους στόχους τους.
5_9.png
Η απαίτηση δέσμευσης ενός σημαντικού στόλου αεροσκαφών stealth στην Ευρώπη θα μπορούσε να υποβαθμίσει άσχημα την ικανότητα της Αμερικής να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην κινεζική επιθετικότητα κατά της Ταϊβάν, καθώς όλα τα σενάρια της Ταϊβάν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο αεροσκάφος stealth που θα χρειαζόταν για την υπεράσπιση της Ευρώπης.
Το κόστος αυτών των αμυντικών μέτρων θα ήταν αστρονομικό και πιθανότατα θα συνοδευόταν από μια περίοδο πολύ υψηλού κινδύνου όταν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες ή τοποθετημένες για να χειριστούν είτε τη Ρωσία είτε την Κίνα, πόσο μάλλον και τα δύο μαζί.

Χάρτης 4: Πλήρης ουκρανική νίκη

Η αποκατάσταση του ελέγχου του Κιέβου σε όλο το έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ καθώς και την Ουκρανία.
Η κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία καθιστά τη Ρωσία κυρίαρχη δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα και επιτρέπει στα ρωσικά αεροσκάφη να απειλούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ καθώς και να αναπτύσσουν αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας στη χερσόνησο.
6_6.png
Οι θέσεις στην ανατολική (αριστερή) όχθη της Περιφέρειας Χερσώνας που ελέγχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία παρέχουν βάσεις ακόμα πιο δυτικά της Κριμαίας.
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις όποτε τελειώσει ο πόλεμος, εάν αυτές οι περιοχές παραμείνουν στα χέρια της Ρωσίας.
Ωστόσο, εάν η Ουκρανία ανακτήσει τα σύνορά της του 1991, η πίεση στο ΝΑΤΟ μειώνεται δραματικά.
Τα πλησιέστερα ρωσικά στρατεύματα στη Ρουμανία θα ήταν σχεδόν 500 μίλια μακριά. Η Μαύρη Θάλασσα θα γινόταν σχεδόν μια λίμνη του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα πιθανότατα θα ολοκληρώσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Λευκορωσίας και θα βασίσει τις δυνάμεις της εκεί ακόμη και σε αυτό το σενάριο.
Η απειλή τέτοιων βάσεων για το ΝΑΤΟ, ωστόσο, θα έπαιρνε πολύ διαφορετικό χαρακτήρα σε ένα σενάριο στο οποίο η Λευκορωσία είναι ένα σημαντικό στοιχείο με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στις δύο πλευρές και μια μεγάλη και ισχυρή ανεξάρτητη Ουκρανία σε όλα τα νότια σύνορά της.
Το καθήκον της υπεράσπισης της βορειοανατολικής Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής από τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν από τη Λευκορωσία, το Καλίνινγκραντ και την ίδια τη Ρωσία είναι μια πολύ πιο διαχειρίσιμη και λιγότερο δαπανηρή πρόταση από αυτή της υπεράσπισης ολόκληρης της γραμμής του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό.
7_3.png
Συμπέρασμα

Η ανάλυση του ISW αξιολογεί μόνο το στενό ερώτημα ορισμένων από τις στρατιωτικές-στρατηγικές και οικονομικές ανταλλαγές διαφόρων πιθανών αποτελεσμάτων του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αμερικανικές αξίες ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ουκρανία και υπάρχει ένα ισχυρό και πειστικό επιχείρημα που βασίζεται σε αξίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει.
Ωστόσο, ζητείται από τον αμερικανικό λαό να ξοδέψει πολλά χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία, και δεν είναι παράλογο να αναρωτιούνται επίσης ποιο θα ήταν το οικονομικό κόστος της μη βοήθειας της Ουκρανίας.

Σημείωση για τους χάρτες:

Ο χάρτης 1 που απεικονίζει τις αναπτύξεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ πριν από το 2022 αντικατοπτρίζει δημοσίως διαθέσιμες αναφορές για τις τοποθεσίες των μονάδων του ΝΑΤΟ στο κλιμάκιο ταξιαρχίας/συντάγματος και άνω και την αξιολόγηση του ISW για τις τοποθεσίες των ρωσικών μονάδων σε αυτά τα κλιμάκια και άνω.
Ο χάρτης 2 απεικονίζει την καλύτερη τρέχουσα αξιολόγηση του ISW για τις τοποθεσίες των ρωσικών μονάδων κλιμακίου ταξιαρχίας/συντάγματος και άνω που μάχονται στην Ουκρανία.
Η ISW δεν αξιολογεί επί του παρόντος ότι η Ρωσία διατηρεί αποτελεσματικές μάχιμες μονάδες ελιγμών χερσαίων δυνάμεων εκτός της Ουκρανίας πέρα από αυτές που συμμετέχουν σε εκπαίδευση αυτή τη στιγμή.
Ο χάρτης 3 απεικονίζει μια υποθετική σειρά από ρωσικές μονάδες μετά την πλήρη ρωσική κατάκτηση της Ουκρανίας.
Ο χάρτης 4 απεικονίζει μια υποθετική ρωσική διάθεση μετά από μια πλήρη ρωσική ήττα στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης