Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη απειλή για το ΝΑΤΟ η Κίνα - Τα ψιλά γράμματα στο κοινό ανακοινωθέν και η στροφή σε Ασία - Ειρηνικό

Μεγάλη απειλή για το ΝΑΤΟ η Κίνα - Τα ψιλά γράμματα στο κοινό ανακοινωθέν και η στροφή σε Ασία - Ειρηνικό
Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε την Κίνα ως μεγάλη απειλή
Σχετικά Άρθρα
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που μόλις ολοκληρώθηκε στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους κυριάρχησαν οι ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθειά της για ένταξη.
Όμως, μια πτυχή της συνόδου κορυφής που χρήζει προσοχής είναι τα όσα είπαν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ για την Κίνα και κατέγραψαν σχετικά στο ανακοινωθέν τους, σημειώνει το Eurasian Times.
Το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά μια διατλαντική συμμαχία. Δημιουργήθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει τις απειλές της Μόσχας. Αλλά, τα τελευταία χρόνια, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg,  η Κίνα έχει γίνει δύσκολο να αγνοηθεί από τη συμμαχία.
Για τον ίδιο, "η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας" με κάθε είδους τρόπους, από την Αρκτική μέχρι την Αφρική και από τον κυβερνοχώρο μέχρι τα δίκτυα 5G και άλλες επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη, για να μην αναφέρουμε τις εντατικοποιημένες κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν του Βίλνιους δίνεται σημαντικός χώρος στην Κίνα και στις "απειλές" που θέτει για τον υπόλοιπο κόσμο. Μερικές από τις σημαντικές παραγράφους σχετικά με την Κίνα αξίζει να αναφερθούν.\

Γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Στην 23η παράγραφο, το ανακοινωθέν αναφέρει: "Οι δηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας.
Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί διάφορα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά εργαλεία για να αυξήσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να προβάλει ισχύ, ενώ παραμένει αδιαφανής σχετικά με τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της ανάπτυξη.
"Οι κακόβουλες υβριδικές, κυβερνοεπιχειρήσεις, η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρηση της ΛΔΚ στοχεύουν τους Συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας.
Η ΛΔΚ επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, κρίσιμες υποδομές και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού. Χρησιμοποιεί την οικονομική της επιρροή για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της.
Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και στη θάλασσα".
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ανέφεραν στο ανακοινωθέν πώς: "Συνεργαζόμαστε υπεύθυνα, ως Σύμμαχοι, για να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη διαρκή ικανότητα του ΝΑΤΟ να εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια των Συμμάχων. Ενισχύουμε την κοινή μας ευαισθητοποίηση, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητά μας και προστατεύουμε από τις τακτικές εξαναγκασμού της ΛΔΚ και τις προσπάθειες διαίρεσης της συμμαχίας. Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας".
Έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους όχι μόνο την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά και τον αμφίβολο ρόλο της να στέκεται δίπλα σε φορείς διάδοσης πυρηνικών όπλων, όπως η Βόρεια Κορέα. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι ανησυχούν ακόμη και για την πυρηνική πολιτική της Κίνας.

Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Κίνας

Δεύτερον, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας έχει ενισχυθεί, με το ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και τη Βαλτική Θάλασσα.
Εκτός αυτού, οι δύο χώρες συνεργάζονται στην Αρκτική, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της "Βόρειας Θαλάσσιας Οδού", της εναλλακτικής οδού σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από τη διώρυγα του Σουέζ.
Τρίτον, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, τα αεροπλανοφόρα και τα πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια της Κίνας, με τις δυνατότητες "παγκόσμιας εμβέλειας" που διαθέτουν, θέτουν πλέον σοβαρές προκλήσεις για το ΝΑΤΟ.
Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πιο σοβαρή από αυτή την άποψη με τις αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη από χάκερς με έδρα την Κίνα.
Τέταρτον, εάν οι αυξανόμενες στρατιωτικές απειλές της Κίνας προς την Ταϊβάν, η προστασία της οποίας αποτελεί ηθική και διπλωματική δέσμευση της Αμερικής, οδηγήσουν στο ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ των δύο, το ΝΑΤΟ, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεαζόμενο μέρος.
Αν και το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο ορίζει ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων, μπορεί να μην ισχύει εδώ, καθώς περιορίζει ρητά την αντίδραση σε επιθέσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τα πράγματα μπορεί να μην παραμείνουν τόσο απλά όσο ορίζονται στα χαρτιά.
Μπορεί να σημειωθεί εδώ στο πλαίσιο αυτό ότι κορυφαία ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, διαδραματίζουν πλέον στρατιωτικό ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης