Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειρότερα και από τον Ψυχρό Πόλεμο η Ευρώπη μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Χειρότερα και από τον Ψυχρό Πόλεμο η Ευρώπη μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ για την άμυνα της – Ήθελε να σταθεί απέναντι στη Ρωσία λέει Κινέζα αναλύτρια
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως η Φινλανδία δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την άμυνα της αλλά κυρίως για να εκφράσει την αντίθεση της στη Ρωσία διατυπώνει η Κινέζα αναλύτρια Long Jing, η οποία είναι αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ινστιτούτου της Σανγκάης για τις Διεθνείς Μελέτες.
«Πιστεύω ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει πολύ σοβαρά την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Ξέρουμε ότι η Φινλανδία είναι ένας πολύ σημαντικός γείτονας της Ρωσίας.
Τα χερσαία σύνορα των δύο κρατών είναι περίπου 1.300 χιλιόμετρα» τόνισε η Jing, αναφέροντας πως η κίνηση αυτή από την Φινλανδία θα ήγειρε σοβαρές ανησυχίες στη Ρωσία για την παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα σύνορα της.
«Ενδεχομένως η Ρωσία θα λάβει σοβαρά αντίμετρα» εκτιμά η Κινέζα αναλύτρια, η οποία αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Γιατί μπήκε στο ΝΑΤΟ

«Κατά τη γνώμη μου, η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ όχι για να λάβει προστασία ή εγγυήσεις ότι η συμμαχία θα της παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η ένταξη της στο ΝΑΤΟ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, κυρίως για να δείξει δημόσια την αλλαγή της θέσης του Ελσίνκι ως προς τις περιφερειακές δομές ασφάλειας και για να καταστήσει σαφή τη συγκρουσιακή της στάση απέναντι στη Ρωσία» υπογράμμισε η Jing.
«Γνωρίζουμε ότι η Φινλανδία προτιμούσε να είναι εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά η ουδετερότητα της και η μη ευθυγράμμιση της με τη Συμμαχία διέφερε από τις πολιτικές των άλλων ουδέτερων κρατών, όπως είναι η Αυστρία και η Ελβετία» είπε η Jing, αναφέροντας πως η Αυστρία και η Ελβετία βασίστηκαν στην ουδετερότητα τους για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους.

Ενίσχυε το στρατό της

Σύμφωνα με τη Jing, η Φινλανδία μπορεί να μην είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά ενίσχυε διαρκώς τη στρατιωτική της δύναμη.
«Είναι μια χώρα με ισχυρό στρατό που ταυτόχρονα συνεργάστηκε στενά με το ΝΑΤΟ σε διάφορα πεδία.
Πλέον, η Φινλανδία θα συνεχίσει τη στενή της συνεργασία με το ΝΑΤΟ» ανέφερε η Jing, υποστηρίζοντας πως πάντα η Κίνα υποστήριζε μια στάση, κατά την οποία η κλιμάκωση της σύγκρουσης ήταν απαράδεκτη.

Κλιμάκωση

«Με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται.
Όσον αφορά το μέλλον, η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει επιστρέψει σε αυτή που υπήρχε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Αν και εκτιμώ ότι είναι ακόμα χειρότερη» υποστήριξε η Jing.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης