Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί τελείωσαν - Τίποτα το ιδιαίτερο δεν θα καταφέρουν στην αντεπίθεσή τους λένε οι ΗΠΑ - Μέτρια τα εδαφικά κέρδη

Οι Ουκρανοί τελείωσαν - Τίποτα το ιδιαίτερο δεν θα καταφέρουν στην αντεπίθεσή τους λένε οι ΗΠΑ - Μέτρια τα εδαφικά κέρδη
Έχουν ελλείψεις σε πυρομαχικά και δυνάμεις λένε οι Αμερικάνοι
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Την πολυναναμενόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία εκτιμάται πως θα διαμορφώσει και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αλλά και το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, φαίνεται πως «υποβαθμίζουν» ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου.
Δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τα έγγραφα του αμερικανικού στρατού και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσαν πρόσφατα σε κοινωνικά μέσα στο Διαδίκτυο, υποστηρίζει πως οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί εκτιμούν πως τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης θα είναι μέτρια, χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό και ότι το Κίεβο δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του.

Σημαντικές ελλείψεις

Το δημοσίευμα επικαλείται ένα «top secret» έγγραφο, το οποίο φέρεται πως συντάχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου βάσει πληροφοριών από πράκτορες και ηλεκτρονικές πληροφορίες της CIA και της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, και το οποίο κάνει λόγο για «ελλείψεις στο σχηματισμό δυνάμεων και στην υποστήριξη του ουκρανικού στρατού».
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η ουκρανική αντεπίθεση θα αποφέρει μόνο «μέτρια εδαφικά κέρδη».

Δεν θα τα καταφέρουν οι Ουκρανοί

Βάσει του εγγράφου όπως υποστηρίζει η Washington Post, η στρατηγική των Ουκρανών είναι να ανακαταλάβουν τα εδάφη στα ανατολικά της χώρας καθώς και να «κόψουν» την χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία.
Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η αυξημένη αμυντική ικανότητα του ρωσικού στρατού σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις του ουκρανικού στρατού σε εκπαίδευση και σε πυρομαχικά, είναι πολύ πιθανό να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων και να επιδεινώσουν τον αριθμό των απωλειών τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Απίθανη η ανακατάληψη εδαφών

Σύμφωνα με την Washington Post, οι δυσμενείς εκτιμήσεις των Αμερικάνων αξιωματούχων δεν προέρχονται μόνο από ένα «top secret» έγγραφο, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι την ίδια θέση περί των μέτριων εδαφικών κερδών των Ουκρανών ενστερνίζονται πολλοί ανώνυμοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι καθώς και μια μυστική αξιολόγηση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Αναφέρεται μάλιστα πως οι πληροφορίες αυτές έχουν παρουσιαστεί και στο Κογκρέσο.
Οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρουν πως η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να ανακαταλάβει τόσα εδάφη όπως κατάφερε το φθινόπωρο του 2022, όταν και μπόρεσε να πάρει εδάφη τόσο στα βορειοανατολικά, στην περιοχή του Kharkiv όπως και στα νότια, στην περιοχή της Kherson.

Το συνειδητοποιεί και το Κίεβο

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι λίγες εβδομάδες μετά τη σύνταξη των μυστικών αυτών εγγράφων, Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με «Ουκρανούς ηγέτες».
Σε αυτές τις επαφές, επιχείρησαν να καταλάβουν αν οι επιθετικές φιλοδοξίες του Κιέβου ταίριαζαν με τις δυνατότητές τους.
Μια ανταλλαγή απόψεων για αυτό το θέμα έγινε στα μέσα Μαρτίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία αναφέρεται πως συμμετείχαν ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan και οι Ουκρανοί ομόλογοί τους.

Η άσκηση

Όπως επισημαίνει η Washington Post, Αμερικάνοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια επιτελική άσκηση με τη συμμετοχή της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Στην άσκηση αυτή αναπτύχθηκαν διάφορα επιθετικά σενάρια προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες μιας «υπερβολικής διασποράς δυνάμεων».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, ήταν ότι όλα τα μέρη έφυγαν με την αίσθηση ότι το Κίεβο είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί «τους περιορισμούς των επιθετικών του δυνατοτήτων» και ότι άρχισε να προετοιμάζεται «κατάλληλα» για αυτό.

Ουκρανία: Δεν επηρεάζει την αντεπίθεση μας η διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου

Την θέση πως η αντεπίθεση και η στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από τη διαρροή των αμερικανικών εγγράφων διατύπωσε ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας.
«Αν κάποιος πιστεύει ότι έχουμε μόνο μία επιλογή όσον αφορά το σχέδιο δράσης μας, τότε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ακόμη και τρία σχέδια δράσης δεν είναι αρκετά» ανέφερε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD ο Oleksiy Danilov, επισημαίνοντας πως το Κίεβο θα αποφασίσει το πότε θα εξαπολυθεί η αντεπίθεση την «ύστατη στιγμή».
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι η διαρροή των εγγράφων αυτών, ανάγκασαν το Κίεβο να αλλάξει τη στρατηγική του, ο Danilov είπε ότι μόλις ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ανθρώπων γνωρίζει τα σχέδια της ουκρανικής επίθεσης.

Η Αίγυπτος θα έστελνε μυστικά 40.000 ρουκέτες στη Ρωσία

Τη μυστική αποστολή 40.000 ρουκετών και οβίδων επρόκειτο να στείλει στη Ρωσία η Αίγυπτος όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη τα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fatah El-Sisi και κορυφαίοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν εκπονήσει ένα σχέδιο για την παραγωγή και την αποστολή ρουκετών, οβίδων αλλά και μπαρουτιού στη Ρωσία.
Μάλιστα ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε ζητήσει η επιχείρηση να εκτελεστεί υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με τη Δύση, δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι μια από τις πλέον στενές συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως ακόμα και οι εργάτες στα διάφορα εργοστάσια παραγωγής θα ενημερώνονταν ότι ο οπλισμός προορίζεται για τον αιγυπτιακό στρατό.
Κληθείς να σχολιάσει αυτές τις αποκαλύψεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Abu Zeid υποστήριξε ότι η θέση της Αιγύπτου από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι αυτή της μη εμπλοκής και η πολιτική των ίσων αποστάσεων και με τις δύο πλευρές.

Δανία: Θα στείλουμε F-16 στην Ουκρανία αλλά όχι μονομερώς

Την πρόθεση της Δανίας να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η κίνηση δεν θα είναι μονομερής αλλά θα γίνει από κοινού και με άλλα συμμαχικά κράτη εξέφρασε ο Δανός υπουργός Άμυνας, Troels Lund Poulsen.
«Θα το κάνουμε αυτό μαζί με άλλα κράτη.
Θα έχουμε διάλογο και με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα.
Αλλά βάσει των δικών μου εκτιμήσεων, θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σύντομα σε μια απόφαση» υποστήριξε ο Δάνος υπουργός Άμυνας, ο οποίος προσδιόρισε τη λήψη της απόφασης αυτής πριν από το καλοκαίρι.

ΟΗΕ: Στους 8.500 οι νεκροί άμαχοι 

Στους 8.500 υπολογίζονται οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία σύμφωνα με το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Το OHCHR αναφέρει ότι έχει καταγράψει τον θάνατο 8.490 ανθρώπων και τον τραυματισμό 14.244 έως τις 9 Απριλίου και από την έναρξη της εισβολής, αν και επισημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν απλά «την κορυφή του παγόβουνου», καθώς έχει περιορισμένη πρόσβαση στα πεδία των μαχών.

Πανέτοιμη η Κριμαία - Σύγχρονη και σε βάθος η άμυνα

Διαβεβαιώσεις πως η Κριμαία είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την αντεπίθεση των Ουκρανών όποτε και αν αυτή εκδηλωθεί παρέχει ο Sergei Aksyonov, ο κυβερνήτης της Κριμαίας, τονίζοντας πως η άμυνα της χερσονήσου έχει οργανωθεί σε βάθος και με πολύ σύγχρονο τρόπο.
«Ο ρωσικός στρατός έχει κτίσει μια σύγχρονη και σε βάθος άμυνα στην Κριμαία και εξακολουθεί να παρέχει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την προστασία της χερσονήσου.
Όσον αφορά την ουκρανική αντεπίθεση στην Κριμαία για την οποία όλοι γραφούν και μιλούν, θέλω να πω, χωρίς να υποτιμώ τον εχθρό, ότι είμαστε έτοιμοι για αυτήν και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφή» υπογράμμισε ο Aksyonov.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν όλες τις πόλεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα ανατολικά της Ουκρανίας τόσο με αεροπορικές επιδρομές όσο και με πυρά πυροβολικού.
Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται το Bakhmut, όπου αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αν και είναι δύσκολη παραμένει ελεγχόμενη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να ελέγξουν ήδη το 75% της πόλης.
Οι μάχες στο Bakhmut, οι οποίες μαίνονται εδώ και 13 μήνες, θεωρούνται οι πιο αιματηρές του πολέμου, με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin να υποστηρίζει πως είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς πως το Bakhmut έπεσε.

Κέρδη Ρώσων

Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank, Institute for the Study of War, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να μετρούν σημαντικές απώλειες, αλλά παρόλο αυτό συνεχίζουν να έχουν εδαφικά κέρδη στο Bakhmut.
Όπως αναφέρει, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να προωηθεί βορειοδυτικά του Khromove (περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut), στο νοτιοδυτικό Bakhmut καθώς και στο Sakko i Vantsetti, το οποίο βρίσκεται 15 χλμ βόρεια του Bakhmut.

Συνεχής η κατάκτηση εδαφών στο Bakhmut – Προέλαση σε Mariinka, Gorlovka

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος και να «απελευθερώνουν» περιοχές του Bakhmut υποστήριξε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, αναφέροντας πως «εδαφικά κέρδη» καταγράφονται και στην Mariinka και Gorlovka.
«Τα παιδιά μας προχωρούν.
Απελευθερώνουν σταδιακά το Bakhmut» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Soloviev TV o Pushilin, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή ο ρωσικός στρατός ελέγχει περίπου το 75% της πόλης.
Πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin είχε κάνει λόγο για σκληρές μάχες κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως αν και οι Ουκρανοί μετρούν έως και 20.000 νεκρούς στις μάχες, εξακολουθούν να πολεμούν με αυταπάρνηση.
Σύμφωνα με τον Pushilin, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν βελτιώσει σημαντικά και τις θέσεις τους στις περιοχές Mariinka και Gorlovka.
Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, ασκούν πίεση στον ουκρανικό στρατό και προωθούνται.

Σκληρές μάχες και στην Avdiivka

Σκληρές μάχες μαίνονται και στην Avdiivka μια ακόμα πόλη που είναι έτοιμη να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Εκτιμάται πως στην πόλη εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 1.800 άμαχοι.
Αλλά και στο Chasiv Yar, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις θέσεις των Ουκρανών, οι οποίοι και σε αυτό το πολεμικό μέτωπο, έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης