Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαγορεύει το ChatGPT η Ιταλία, το «σκέφτεται» η Γερμανία - Αναμονή σε ΗΠΑ, ΕΕ, αποκλεισμένες Κίνα και Ρωσία

tags :
Απαγορεύει το ChatGPT η Ιταλία, το «σκέφτεται» η Γερμανία - Αναμονή σε ΗΠΑ, ΕΕ, αποκλεισμένες Κίνα και Ρωσία
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προτείνει επίσημους κανόνες για να ενισχύσουν την εποπτεία στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στη Δύση που απαγόρευσε το ChatGPT, το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης από την αμερικανική startup OpenAI.
Την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό Παρατηρητήριο Προστασίας Δεδομένων διέταξε την OpenAI να σταματήσει προσωρινά την επεξεργασία δεδομένων ιταλικών χρηστών εν μέσω έρευνας για πιθανή παραβίαση των αυστηρών ευρωπαϊκών κανονισμών περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Η ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Garante, επικαλέστηκε παραβίαση δεδομένων στην OpenAI, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν τους τίτλους των συνομιλιών που είχαν άλλοι χρήστες με το chatbot.
"Δεν φαίνεται να υπάρχει νομική βάση που να στηρίζει τη μαζική συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προκειμένου να "εκπαιδευτούν" οι αλγόριθμοι στους οποίους βασίζεται η πλατφόρμα", ανέφερε η Garante.
Η Garante επισήμανε επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ηλικιακών περιορισμών στο ChatGPT και το πώς το chatbot μπορεί να σερβίρει πραγματικά λανθασμένες πληροφορίες στις απαντήσεις του.

Και πρόστιμο...

Η OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, ή το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της, εάν δεν παρουσιάσει διορθωτικά μέτρα για την κατάσταση εντός 20 ημερών.
Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που υπολογίζει τον ταχύτατο ρυθμό εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.
Άλλες κυβερνήσεις καταρτίζουν τους δικούς τους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι, είτε αναφέρουν είτε όχι τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, αναμφίβολα θα την αγγίζουν.
Το Generative AI αναφέρεται σε ένα σύνολο τεχνολογιών AI που παράγουν νέο περιεχόμενο με βάση τις προτροπές των χρηστών.
Είναι πιο προηγμένη από τις προηγούμενες εκδόσεις της ΤΝ, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα νέα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τα οποία εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της ΤΝ με κανονιστικές ρυθμίσεις. Αλλά ο ρυθμός με τον οποίο έχει προχωρήσει η τεχνολογία είναι τέτοιος που αποδεικνύεται δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν.
Οι υπολογιστές μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ρεαλιστική τέχνη, να γράψουν ολόκληρα δοκίμια ή ακόμη και να δημιουργήσουν γραμμές κώδικα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
"Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα είναι κατά κάποιο τρόπο υποταγμένοι σε ένα μεγαλύτερο μέλλον μηχανών", δήλωσε η Sophie Hackford, σύμβουλος παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αγροτικού εξοπλισμού John Deere.
"Η τεχνολογία είναι εδώ για να μας εξυπηρετεί.
Είναι εκεί για να κάνει τη διάγνωση του καρκίνου μας πιο γρήγορη ή για να μην χρειάζεται να κάνουμε δουλειές που δεν θέλουμε να κάνουμε".
"Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τώρα, και πρέπει να δράσουμε τώρα, από πλευράς κανονισμών", πρόσθεσε.

Οι προκλήσεις

Διάφορες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, την προστασία των δεδομένων και την ισότητα.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την προηγμένη ΤΝ που χειραγωγεί τον πολιτικό διάλογο μέσω της παραγωγής ψευδών πληροφοριών.
Πολλές κυβερνήσεις αρχίζουν επίσης να σκέφτονται πώς να αντιμετωπίσουν συστήματα γενικού σκοπού όπως το ChatGPT, με ορισμένες μάλιστα να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την Ιταλία στην απαγόρευση της τεχνολογίας.

Βρετανία

Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σχέδια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αντί να θεσπίσει νέους κανονισμούς, η κυβέρνηση ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές διαφόρων τομέων να εφαρμόσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς στην ΤΝ.
Οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεν αναφέρουν ονομαστικά το ChatGPT, περιγράφουν ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες όταν χρησιμοποιούν την ΤΝ στα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της λογοδοσίας και της ανταγωνιστικότητας.
Η Βρετανία δεν προτείνει σε αυτό το στάδιο περιορισμούς για το ChatGPT ή για οποιοδήποτε είδος τεχνητής νοημοσύνης.
Αντίθετα, θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα και ότι παρέχουν στους χρήστες επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πώς και γιατί λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις.
Ο Dan Holmes, επικεφαλής της Feedzai για την πρόληψη της απάτης, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα της προσέγγισης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η αντιμετώπιση του "πώς μοιάζει η καλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης".
"Είναι περισσότερο, αν χρησιμοποιείτε AI, αυτές είναι οι αρχές που πρέπει να σκέφτεστε", δήλωσε ο Holmes.
"Και συχνά καταλήγουν σε δύο πράγματα, που είναι η διαφάνεια και η δικαιοσύνη".

ΕΕ

Η υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να υιοθετήσει πολύ πιο περιοριστική στάση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τους Βρετανούς ομολόγους της, οι οποίοι αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους ψηφιακούς νόμους της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για ρυθμίσεις στον τομέα της τεχνολογίας, έχει προτείνει μια πρωτοποριακή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Γνωστή ως Ευρωπαϊκή Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι κανόνες θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κρίσιμες υποδομές, στην εκπαίδευση, στην επιβολή του νόμου και στο δικαστικό σύστημα.
Θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων.
Οι κανόνες αυτοί ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα.
Όταν ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη πρωτοσχεδιάστηκε, οι αξιωματούχοι δεν είχαν υπολογίσει την αλματώδη πρόοδο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανά να παράγουν εντυπωσιακές τέχνες, ιστορίες, ανέκδοτα, ποιήματα και τραγούδια.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο κανόνων της ΕΕ θεωρεί το ChatGPT ως μια μορφή ΑΙ γενικού σκοπού που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές υψηλού κινδύνου.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου ορίζονται από την Επιτροπή ως εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την ασφάλεια των ανθρώπων.
Θα αντιμετωπίσουν μέτρα που περιλαμβάνουν σκληρές αξιολογήσεις κινδύνου και την απαίτηση να παταχθούν οι διακρίσεις που προκύπτουν από τα σύνολα δεδομένων που τροφοδοτούν τους αλγορίθμους.
"Η ΕΕ διαθέτει μεγάλη και βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Έχουν πρόσβαση σε μερικά από τα κορυφαία ταλέντα στον κόσμο και δεν είναι μια νέα συζήτηση γι' αυτούς", δήλωσε ο Max Heinemeyer, επικεφαλής προϊόντος της Darktrace.
"Αξίζει να τους εμπιστευτούμε ότι έχουν το καλύτερο των κρατών μελών στο μυαλό τους και έχουν πλήρη επίγνωση των πιθανών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες έναντι των κινδύνων".
Αλλά ενώ οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, ορισμένες χώρες της ΕΕ εξετάζουν ήδη τις ενέργειες της Ιταλίας σχετικά με το ChatGPT και συζητούν αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
"Κατ' αρχήν, μια παρόμοια διαδικασία είναι δυνατή και στη Γερμανία", δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο Ούλριχ Κέλμπερ, ο ομοσπονδιακός επίτροπος της Γερμανίας για την προστασία των δεδομένων.
Οι γαλλικές και ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχουν επικοινωνήσει με τις αντίστοιχες αρχές της Ιταλίας για να μάθουν περισσότερα για τα ευρήματά της, ανέφερε το Reuters.
Η αρχή προστασίας δεδομένων της Σουηδίας απέκλεισε την απαγόρευση.
Η Ιταλία είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς η OpenAI δεν έχει ούτε ένα γραφείο στην ΕΕ.
Η Ιρλανδία είναι συνήθως η πιο ενεργή ρυθμιστική αρχή όταν πρόκειται για την προστασία των δεδομένων, καθώς οι περισσότεροι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta και η Google έχουν τα γραφεία τους εκεί.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προτείνει επίσημους κανόνες για να ενισχύσουν την εποπτεία στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας εξέδωσε ένα εθνικό πλαίσιο που παρέχει στις εταιρείες που χρησιμοποιούν, σχεδιάζουν ή αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης οδηγίες για τη διαχείριση των κινδύνων και των πιθανών βλαβών.
Αλλά λειτουργεί σε εθελοντική βάση, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν συνέπειες για τη μη τήρηση των κανόνων.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει λόγος για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του ChatGPT στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έλαβε καταγγελία από μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα που ισχυριζόταν ότι το GPT-4, το τελευταίο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της OpenAI, είναι "μεροληπτικό, παραπλανητικό και αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή και τη δημόσια ασφάλεια" και παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές της υπηρεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η καταγγελία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έρευνα κατά της OpenAI και σε αναστολή της εμπορικής ανάπτυξης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της.

Κίνα

Το ChatGPT δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα, ούτε σε διάφορες χώρες με έντονη λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Ρωσία.
Δεν είναι επίσημα αποκλεισμένο, αλλά η OpenAI δεν επιτρέπει στους χρήστες της χώρας να εγγραφούν.
Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η Baidu, η Alibaba και η JD.com, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, έχουν ανακοινώσει σχέδια για ανταγωνιστές του ChatGPT.
Η Κίνα επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικοί της γίγαντες αναπτύσσουν προϊόντα σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς της.
Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο εισήγαγε τον πρώτο στο είδος του κανονισμό για τα λεγόμενα deepfakes, συνθετικά παραγόμενες ή αλλοιωμένες εικόνες, βίντεο ή κείμενα που δημιουργούνται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εισήγαγαν προηγουμένως κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λειτουργούν αλγόριθμους συστάσεων.
Μία από τις απαιτήσεις είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέτουν λεπτομέρειες των αλγορίθμων τους στη ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου.
Τέτοιοι κανονισμοί θα μπορούσαν θεωρητικά να ισχύουν για κάθε είδους τεχνολογία τύπου ChatGPT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης