Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «όπλα» της Ελλάδας για τις παραβιάσεις των Σκοπίων – Μπορούμε να ακυρώσουμε μονομερώς τις Πρέσπες; Τι ορίζει το άρθρο 19

Τα «όπλα» της Ελλάδας για τις παραβιάσεις των Σκοπίων – Μπορούμε να ακυρώσουμε μονομερώς τις Πρέσπες; Τι ορίζει το άρθρο 19

Οι κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής είναι ο σάλος που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου των Σκοπίων.
Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ποιο είναι το ελληνικό... «οπλοστάσιο» σε περίπτωση που η Σκοπιανή πρόεδρος εξακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο.
Η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει τον δρόμο. Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να:

-προκαλέσει την αντιπολίτευση στα Σκόπια να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις ενέργειες.

-εγείρει διεθνή ευθύνη.
Δηλαδή να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας επίλυσης των διαφορών με βάση το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που μπορεί να προκαλέσει από την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι και την μονομερή προσφυγή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Χάγης.

-η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την ένταξη στην ΕΕ και τη χρηματοδότηση των Σκοπίων

-αντίμετρα όπως το εμπάργκο

Επί λέξει οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 της συμφωνίας ορίζουν:

Σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο Μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας Συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει κατ’ αρχάς στο άλλο Μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
Εάν τα Μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος.
Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των Μερών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας και δεν έχει επιλυθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο Άρθρο 19 (2), μπορεί να υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.
Τα Μέρη θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κοινή υποβολή κάθε τέτοιας διαφοράς στο εν λόγω Δικαστήριο.
Ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός έξι μηνών ή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος όπως τα Μέρη αμοιβαία θα συμφωνήσουν, τότε κάθε τέτοιου είδους διαφορά δύναται να υποβληθεί από οποιοδήποτε από τα Μέρη μονομερώς.
Επομένως είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης