Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα απολύσεων σαρώνει τις ΗΠΑ - Βλέπουν ύφεση, εχθρική Fed και κρίση σε όλη την οικονομία οι επιχειρήσεις

Κύμα απολύσεων σαρώνει τις ΗΠΑ - Βλέπουν ύφεση, εχθρική Fed και κρίση σε όλη την οικονομία οι επιχειρήσεις
Όταν το ποσοστό ανεργίας φτάνει σε ένα κατώτατο σημείο καθώς η οικονομία κορυφώνεται, τείνει να "σταθεροποιείται" στο χαμηλότερο επίπεδο του κύκλου - και στη συνέχεια ξεκινάει η άνοδος
Κύμα απολύσεων σαρώνει την αμερικανική οικονομία, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την υψηλή τεχνολογία να οδηγούν την "κούρσα" της ανόδου της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι κλάδοι που επωφελήθηκαν από την πολιτική του εύκολου χρήματος της Fed.
Πρόσφατα, η Goldman Sachs, ο ηγέτης της κερδοφορίας και της απασχόλησης στη Wall Street, ανακοίνωσε απολύσεις περίπου 4.000 υπαλλήλων και περικοπές στα μπόνους.
Αν η ανακοίνωση της Goldman είναι προάγγελος των περικοπών της Wall Street του 2023, τότε υψηλότερη ανεργία εκτυλίσσεται στα φαράγγια του κάτω Μανχάταν -και σύντομα στην υπόλοιπη χώρα.
Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, και η Amazon ανακοίνωσαν πρόσφατα μια άλλη σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού τους.
Αν οι απολύσεις επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες, μια ύφεση -μια αναπροσαρμογή στο τέλος της πολιτικής του εύκολου χρήματος των τελευταίων ετών- θα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η αγορά εργασίας μπορεί να φαίνεται συνολικά ισχυρή - αλλά σύμφωνα με ένα μακροχρόνιο διάγραμμα του ποσοστού ανεργίας, οι απολύσεις τείνουν να ξεκινούν νωρίς στη φάση της ύφεσης του επιχειρηματικού κύκλου και στη συνέχεια να επιταχύνονται αισθητά καθώς οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να περικόψουν τα έξοδα για να αντιμετωπίσουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα της στενότητας του χρήματος και της επιβράδυνσης της ζήτησης.
Όταν το ποσοστό ανεργίας φτάνει σε ένα κατώτατο σημείο καθώς η οικονομία κορυφώνεται, τείνει να "σταθεροποιείται" στο χαμηλότερο επίπεδο του κύκλου - και στη συνέχεια ξεκινάει η άνοδος.

Όταν η ανεργία φτάνει σε πολιτικά δυσβάσταχτα επίπεδα, τότε είναι που η Fed "στρίβει" και αρχίζει να μειώνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Μια άλλη έκρηξη εύκολου χρήματος πυροδοτείται.
Πότε θα κάνει στροφή η Fed;
Είναι να εκτιμήσεις κανείς - αλλά η παρακολούθηση της αύξησης του ποσοστού ανεργίας είναι ο καλύτερος δείκτης για το επόμενο επεισόδιο εύκολου χρήματος και την επόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει ο Murray Sabrin, καθηγητής οικονομικών στο Ramapo College of New Jersey.

Πότε θα ξεκινήσει η ύφεση

Ο Sabrin υπενθυμίζει ότι τα χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων πυροδότησαν τις χρηματιστηριακές αγορές, τις αγορές ομολόγων και τις φούσκες ακινήτων.
Για να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9% τον Ιούνιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει το επιτόκιο των κεφαλαίων της -το επιτόκιο που δανείζουν οι τράπεζες η μία στην άλλη - προσδοκώντας να μειώσει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και να μειώσει έτσι το ποσοστό πληθωρισμού στο ποσοστό-στόχο του 2%.
Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 και πλέον ετών, η Fed έπρεπε να δράσει για να αντιμετωπίσει τον πόνο που ένιωθαν οι οικογένειες, καθώς οι αυξήσεις των μισθών υστερούσαν σε σχέση με την αύξηση του κόστους ζωής.
Εν ολίγοις, το σπιράλ μισθών-τιμών είναι ένας μύθος, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πιο συγκεκριμένα, ένα σπιράλ τιμών-μισθών εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια πληθωριστικών κύκλων.
Σε μια προσπάθεια να φέρει τον πληθωρισμό στο ποσοστό-στόχο της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει με ταχείς ρυθμούς το επιτόκιο των κεφαλαίων της καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν από σχεδόν μηδενικά τον Μάρτιο του ίδιου έτους σε ένα εύρος-στόχο 4,75-5,00 για τον Μάρτιο του 2023.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Παρ' όλα αυτά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΤΚ αποκαλύπτουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6% τον Φεβρουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους - πολύ πάνω από το νέο ποσοστό-στόχο των Fed Funds που είναι 5%.
Ιστορικά, η Fed θα αύξανε το επιτόκιο κεφαλαίων της πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού για να τον αντιμετωπίσει.
Εν ολίγοις, ο Jerome Powell δεν είναι ο Paul Volcker, ο οποίος αύξησε το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες σε σχεδόν 18% - πολύ πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού 12%.
Πλέον θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο της Fed τους επόμενους μήνες για να μειώσει το ποσοστό πληθωρισμού.
Επίσης, ο πρόεδρος Powell έχει ένα άλλο μέλημα εκτός από το να πειράξει το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed για να σκοτώσει τον δράκο του πληθωρισμού, το οποίο ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 23 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση του νέου στόχου για το επιτόκιο των κεφαλαίων από τη Fed.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank περιπλέκει το έργο της Fed να "διαχειριστεί" τη μακροοικονομία, μετακινώντας το επιτόκιο της Fed προς τα πάνω και προς τα κάτω για να περιορίσει τον πληθωρισμό (και τις πληθωριστικές προσδοκίες) και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα όταν η οικονομία τελικά διολισθήσει σε ύφεση.
Επιπλέον, η Fed είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αποτροπή περισσότερων bank runs σε ολόκληρη τη χώρα.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο ισχυρισμός του προέδρου Powell ότι το τραπεζικό σύστημα είναι "υγιές" αποδειχθεί αληθινός.

Ο ηθικός κίνδυνος

Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός της τραπεζικής με κλασματικά αποθεματικά, του εύκολου χρήματος και της ασφάλισης των καταθετών FDIC έχει δημιουργήσει έναν ηθικό κίνδυνο που προωθεί τον επικίνδυνο τραπεζικό δανεισμό.
Έτσι, όταν μια φήμη για την επισφαλή οικονομική κατάσταση μιας τράπεζας κερδίζει έδαφος, ξεδιπλώνεται ένα bank run, αποκαλύπτοντας επισφαλείς καταστάσεις ρευστότητας και αδύναμους ισολογισμούς.
Το αίνιγμα που αντιμετωπίζει η Fed είναι δικό της δημιούργημα.
Μόλις επιταχυνθεί ο πληθωρισμός των τιμών, οι προσδοκίες παίρνουν σάρκα και οστά - και συνήθως χρειάζεται μια μεγάλη κίνηση στα επιτόκια για να μειωθεί η όρεξη του κοινού για χρέος, η οποία θα μείωνε τη ζήτηση και ως εκ τούτου θα προκαλούσε επιβράδυνση των τιμών, αν όχι πραγματική πτώση.

Οι αποδόσεις

Εν τω μεταξύ, ένας από τους καλύτερους δείκτες μιας επικείμενης ύφεσης είναι η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, ιδίως η διαφορά μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου και του τριμηνιαίου T-bill.
Η καμπύλη αντιστράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2022.
Ιστορικά, όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, η ύφεση ξεκινά περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Είναι ενδιαφέρον ότι όταν η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε το 1998, δεν ακολούθησε ύφεση μέχρι που η καμπύλη αντιστράφηκε ξανά το 2000, όταν η Fed σκλήρυνε τις πιστώσεις για να αντιμετωπίσει τη φούσκα του dot-com.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε "κανόνα".

Επιπλέον, η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε τον Μάρτιο του 2019, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ως απάντηση σε αυτό που θεωρήθηκε ως "υπερθέρμανση" της οικονομίας και ισχυρές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στη συνέχεια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "γύρισε" -και η καμπύλη αποδόσεων έγινε θετική, αφού ο τότε πρόεδρος Trump επέκρινε τη Fed για την αύξηση των επιτοκίων πριν από τις εκλογές του 2020.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά επεισόδια στην ιστορία, όπου ένας πρόεδρος γνωστοποιεί τις απόψεις του στην "ανεξάρτητη" Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνήθως ανταποκρίνεται στις επιθυμίες ενός προέδρου ενόψει ενός εκλογικού έτους.
Όλοι οι πρόεδροι θέλουν η Fed να κρατήσει τη νομισματική στρόφιγγα ανοιχτή και τα επιτόκια χαμηλά, ώστε να διασφαλίσουν ότι η οικονομία θα δουλέψει όταν θα διεκδικήσουν άλλη μια θητεία.
Η άνευ προηγουμένου αύξηση του ισολογισμού της Fed από 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2020 σε 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022 παρείχε το καύσιμο για την αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς.
Με το Μ2 να μειώνεται τους τελευταίους μήνες και τη Fed να συνεχίζει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, αποσύροντας ουσιαστικά ρευστότητα από την οικονομία, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές, την ανεργία και το ΑΕΠ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης