Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόκκινος συναγερμός: Έκτακτα μέτρα για επιτάχυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS λαμβάνει η Ελβετία

Κόκκινος συναγερμός: Έκτακτα μέτρα για επιτάχυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS λαμβάνει η Ελβετία
Το περιλαμβάνει το σχέδιο των ελβατικών αρχών - Γιατί δεν έφτασε η χρηματοδότηση και επείγονται οι αρχές - Οι πιέσεις απο τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η Ελβετία ετοιμάζεται να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS AG, υποστηρίζει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων το Σάββατο 18 Μαρτίου .
Λίγο νωρίτερα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η ελβετική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως απόψε, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών Finma βιάζονται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης ακόμη και το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου.
Το πρακτορείο Bloomberg News μετέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η προθεσμία των 6 εβδομάδων 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές το ελβετικών αρχών για τη λειτουργία των τραπαζών, η UBS θα πρέπει να παρουσιάσει τους μετόχους το σχέδιο σε διάστημα έξι εβδομάδων για να ζητήσει τη έρισα τους σχετικά με την εξαγορά που θα οδηγήσει στη συγχώνευση των δύο κορυφαίων ελβετικών
Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις η UBS είχε υποδείξει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακαμφθεί το ζήτημα της έγκρισης από τους μετόχους.
Τα κύρια σημεία ωστόσο του σχεδίου δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη ακόμη.
Το Ελβετικό Εθνικό Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και η ρυθμιστική αρχή Finma ενημέρωσαν τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο ότι θεωρούν τη παρέμβαση της UBS ως τη μοναδική επιλογή για να σταματήσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse και εργάζονται για να επιτύχουν ρυθμιστικό διακανονισμό μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2023.
Οι εκροές καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ξεπέρασαν τα 10 δισ. ελβατικά φράγκα(10,8 δισ. δολάρια) την Παρασκευή 19 Μαρτίου, καθώς οι φόβοι όσον αφορά τη ρευστότητα της τρπαπαζας αυξανονται
Οι βασικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ελβετίας εξετάζουν το ενδεχόμενο της σύναψης μιας κοινής συμφωνίας μεταξύ πολλών άλλων παραχωρήσεων που έχει επιδιώξει η UBS.

Τι ζητά η UBS 

Η UBS επιθυμεί να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις όσον αφορά τις μεγακυτερες τραπεζες του κόσμου .
Επιπλέον, η UBS ζήτησε κάποιο είδος αποζημίωσης ή διακανονισμού για να καλύψει μελλοντικές εγκεκριμένες τιμές (σ.σ. των περουσιακών της στοιχείων), έσύμφωνα με μια πηγή του δημοσιεύματος
Η Credit Suisse έχει στα βιβλια της 1,2 δισ. ελβατικά φρακα μη πραγματοποιηθείσες προβλέψεις το 2022 και προειδοποίησε ότι οι εκρεμμούσες αγωγές και οι έρευνες από τις ρυθιστικές αρχές ενδέχεται να προσθέσουν ένα ακόμη 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα στο παραπάνω ποσό.

Το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος αυτού

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διενεργούνται μεταξύ της Credit Suisse και της UBS έχουν τις «ευλογίες» της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse ενώ η UBS φέρεται να ζητά από την ελβετική κυβέρνηση πρόσθετη ενίσχυση για να καλύψει μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη εξαγορά της Credit Suisse, μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της CS κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων wealth management και asset management, ενώ πιθανότατα θα εκχωρήσει τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η UBS ανησυχεί για τα ρίσκα που μπορεί να κρύβει για τον ισολογισμό της η απόκτηση των δραστηριοτήτων της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι ενδοιασμοί και η απόσχιση

Σύμφωνα με τους Financial Times η UBS έχει ενδοιασμούς σχετικά με την ανάληψη εξ ολοκλήρου της Credit Suisse, που είναι πηγη πολλών σκανδάλων και ζημιών τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα πηγές κοντά στην τράπεαζα .
Επενεκτιμούν το σχέδιο για την απόσχιση της πλειοψηφίας της επιχείρησης σε ένα ολοκαίνουργιο τμήμα, τη CS First Boston
Ο αγώνας για την επίτευξη συμφωνίας έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του ελβετικού κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να προσφέρει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ. δολ) στην Credit Suisse.
Η αξίας της μετοχής της, η οποία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής του παραδέχτηκε ότι η φυγή πελατών στον τομέα διαχείρισης πλούτου συνεχίστηκε.
Οι μετοχές διαφορετικών ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν επίσης πληγεί σκληρά από την κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 2023.
Credit Suisse default swaps 18x UBS Group AG, 9x Deutsche Bank | Business  Standard News
Η διαφορά στα περιουσιακά στοιχεία

Τo σενάριο για πιθανή εξαγορά αναδεικνύει την έντονη απόκλιση στα περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια, οι μετοχές της UBS έχουν κερδίσει περίπου 120%, ενώ αυτές  της μικρότερης ανταγωνίστριας της έχουν υποχωρήσει περίπου 70%.
Το προηγούμενο έχει κεφαλαιοποίηση 56,6 δισ. δολ., ενώ η Credit Suisse έκλεισε τις αγορές και τις πωλήσεις την Παρασκευή με αξία 8 δισ. δολ..
Το 2022, η UBS δημιούργησε έσοδα 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Credit Suisse σημείωσε ζημία 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαλείφοντας τα κέρδη ολόκληρης της προηγούμενης δεκαετίας.
Το σχέδιο Α
Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν «σχέδιο Α» για να σταματήσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο Credit score Suisse, ένα από τα πολλά άτομα που αναφέρθηκαν. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Οι διαπραγματευτές έδωσαν στο project εξαγοράς της Credit Suisse τον κωδικό Cedar ενώ η UBS είναι γνωστή ως Ulmus.
Νέα πτώση για τη μετοχή της Credit Suisse – Βουτιά άνω του 10% (upd) |  Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Credit Suisse Default Swaps Are 18 Times UBS, 9 Times Deutsche Bank
Η στρατηγική της BlackRock


Η αλήθεια ότι η SNB και η Finma τάσσονται υπέρ ελβετικής συγχώνευσης έχει αποθαρρύνει διάφορους πιθανούς πλειοδότες.
Η BlackRock από τις ΗΠΑ, είχε χαράξει μια ανταγωνιστική στρατηγική, αξιολόγησε πολλές επιλογές και μίλησε με διαφορετικούς πιθανούς επενδυτές, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.
Μια πλήρης συγχώνευση μεταξύ της UBS και της Credit Suisse θα δημιουργούσε ένα από τα πολλά μεγαλύτερα διεθνή συστημικά απαραίτητα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη.
Η UBS έχει περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της και η Credit Suisse έχει 575 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη συμφωνία μπορεί να φανεί πολύ.. μεγάλη για να πετύχει..

Το σενάριο της διάσπασης

Συμφωνα με το Monetary Instances προηγουμένως οι διαφορετικές επιλογές που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν τη διάσπαση της Credit Suisse και την αύξηση των κεφαλαίων μέσω δημόσιας παροχής του ελβετικού τμήματός της, με τα τμήματα διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων να πωλούνται στην UBS ή σε διαφορετικούς πλειοδότες
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ulrich Körner παρουσίασε ένα σχέδιο για την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας και τη διάσπαση μεγάλου μέρους του χρηματοπιστωτικού ιδρύματός του σε μια ολοκαίνουργια οντότητα γνωστή ως First Boston, που διευθύνεται από το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου Michael Klein.
JPMorgan sees Credit Suisse takeover as likely scenario | The Edge Markets
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης