Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wunsch (EKT): Ιδιαίτερα χαμηλή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Credit Suisse και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη

Wunsch (EKT): Ιδιαίτερα χαμηλή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Credit Suisse και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες, δήλωσε ο Pierre Wunsch, προσθέτοντας ότι δεν «τιμωρήθηκαν» από την αύξηση επιτοκίων
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Pierre Wunsch, δήλωσε ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Credit Suisse Group AG είναι «πολύ χαμηλή» και δεν βλέπει ούτε κίνδυνο μετάδοσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ούτε άλλη οικονομική κρίση.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι ελβετικές αρχές δεν θα κάνουν τίποτα σε περίπτωση πραγματικού προβλήματος», δήλωσε ο Wunsch, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, στην εφημερίδα L'Echo σε συνέντευξή του το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.
«Προφανώς εξετάζουμε την άμεση έκθεση των τραπεζών μας στην Credit Suisse. Αν δούμε τα στοιχεία, είναι περιορισμένη».
Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες, είπε ο Wunsch, προσθέτοντας ότι δεν «τιμωρήθηκαν» από την αύξηση επιτοκίων.
Ο Wunsch είπε επίσης ότι οι βελγικές τράπεζες είναι ισχυρότερες από τη μέση ευρωπαϊκή τράπεζα.
Είπε ότι τώρα εξαρτάται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι υποκειμενική και μπορεί να είναι εύθραυστη, ωστόσο δεν βλέπει τον κίνδυνο μετάδοσης ή αστάθειας. Οι βελγικοί δανειστές καλύπτονται από καταθέσεις και επίσης από τις θέσεις που έχουν λάβει στις αγορές, επομένως, ακόμη κι αν έπρεπε να καταγράψουν ζημίες στα περιουσιακά τους στοιχεία στην αγοραία αξία, θα είχαν αρκετό κεφάλαιο, πρόσθεσε ο Wunsch.

Οι βελγικές τράπεζες

«Οι βελγικές τράπεζες έχουν πολύ περισσότερες εξασφαλίσεις από αυτές που χρειάζονται», είπε ο Wunsch.
«Έχουν, τις περισσότερες φορές, μια ισχυρή βάση καταθέσεων.
Διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων που παρέχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τη φερεγγυότητα, το επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων είναι επίσης αρκετά υψηλό
».
Μιλώντας για την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης, ο Wunsch είπε ότι η κίνηση βασίζεται στο ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και δεν βλέπει διαρθρωτικό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το βασικό σενάριο

«Αν είχαμε πάρει άλλη απόφαση, νομίζω ότι θα είχαμε συμβάλει στην αβεβαιότητα γιατί οι άνθρωποι θα ανησυχούσαν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν τα επιτόκια στο μέλλον.
«Θα γίνεται συνάντηση με τη  συνάντηση.
Αν ακολουθησουμε με το βασικό σενάριο των προβολών μας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», επισήμανε.
«Θα πρέπει να δούμε, τις επόμενες ημέρες, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτού που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Credit Suisse.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και δεν θα έχει αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης