Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωργία: Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις - Αποσύρει το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες

Γεωργία: Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις - Αποσύρει το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες
Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να επιστρέψει η ομαλότητα στην χώρα
Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις δύο συνεχόμενων ημερών, τις σκληρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, τις εκατοντάδες συλλήψεις πολιτών αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ανακοίνωσε πως αποσύρει το νομοσχέδιο της για τους «ξένους πράκτορες», το οποίο κατηγορήθηκε για στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανακοίνωσε πως αποσύρει χωρίς όρους και προϋποθέσεις το νομοσχέδιο, καθώς όπως υποστηρίζει, το βασικό ζητούμενο είναι να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επρόκειτο να καλέσουν τους πολίτες σε «πολιτική ανυπακοή».

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι όσες οργανώσεις λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησης τους από το εξωτερικό, θα πρέπει να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες», θα είναι αντιμέτωπες με υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Επιπλέον, οι οργανώσεις αυτές θα τεθούν υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου έκαναν λόγο για «απολυταρχικό νόμο» που ως απώτερο στόχο έχει να καταπνίξει κάθε μορφή διαμαρτυρίας και κάθε αντίθετη, ανεξάρτητη φωνή ενώ και η Πρόεδρος της Γεωργίας υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει «υπαγορευθεί από τη Μόσχα».
32_3_1.jpg
Εγκρίθηκε και τελικά αποσύρεται

Αν και προχθές το κοινοβούλιο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία (με 76 ψήφους υπέρ και 13 κατά) το νομοσχέδιο στην πρώτη του ανάγνωση, τελικά και κατόπιν των μαζικών διαδηλώσεων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να το αποσύρει αν και ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι διατάξεις του νόμου είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια πρότυπα.
«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Irakli Garibashvili, ο οποίος επέμεινε πως πρόθεση του είναι να μπει η Γεωργία στην ΕΕ.
Την αντίθεση της είχε διατυπώσει η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, η οποία αφού διεμήνυσε πως είναι με το πλευρό των διαδηλωτών, ανέφερε πως από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα φτάσει στο γραφείο της, θα ασκήσει βέτο.
33_1_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης