Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τα... μπαλόνια βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού οι ΗΠΑ - Κίνα - Η επικίνδυνη ρητορική, τα πυρηνικά υποβρύχια και η πυριτιδαποθήκη

Μετά τα... μπαλόνια βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού οι ΗΠΑ - Κίνα - Η επικίνδυνη ρητορική, τα πυρηνικά υποβρύχια και η πυριτιδαποθήκη
Η Κίνα έχει πλήρη επίγνωση της πιθανής ζημιάς στην οικονομία της και στη θέση της στον κόσμο από μια εισβολή
Σχετικά Άρθρα
Το σήριαλ του κινεζικού φερόμενου ως κατασκοπευτικού μπαλονιού να επιπλέει πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησε, κεντρίζοντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα και η καταστροφή του από τις ΗΠΑ φαινόταν ως ένα ορόσημο στη σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Είχαν ήδη περάσει λίγοι μήνες έντασης.
Λίγο πριν από την μετωπική για το μπαλόνι, η Ουάσιγκτον έκανε ένα σημαντικό βήμα για να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην ηπειρωτική Κίνα.
Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν μια συμφωνία που επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τέσσερις ακόμη βάσεις στις Φιλιππίνες.
Ήταν η τελευταία κίνηση της Ουάσιγκτον για να χτίσει την αμυντική της θέση στην Ασία-Ειρηνικό, τον πιο πιθανό τόπο οποιασδήποτε αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο.
Η συμφωνία με τις Φιλιππίνες ακολούθησε την ανακοίνωση του περασμένου μήνα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ότι προσαρμόζουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Οκινάουα μαζί με πολλά άλλα αμυντικά μέτρα, καθώς κορυφαίοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των χωρών καταδίκασαν την επιθετικότητα του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο ρόλος της Αυστραλίας

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να παράσχει στην Αυστραλία πυρηνικά υποβρύχια ως μέρος μιας νέας αμυντικής συμμαχίας AUKUS που περιλαμβάνει την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η εταιρική σχέση ασφάλειας περιλαμβάνει επίσης συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της τεχνητής νοημοσύνης και των κβαντικών υπολογιστών.
Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της ιστορικής της επικράτειας, παραμένει το μεγαλύτερο σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη της τότε Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy's Pelosi εκεί το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε εβδομάδες εχθρικής ρητορικής και πρωτοφανούς αμυντικούς ελιγμούς από το Πεκίνο κοντά στο νησί, και η Λαϊκή Δημοκρατία έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της πτήσεις γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Πόσο επικίνδυνη γίνεται λοιπόν η κατάσταση στην Ασία-Ειρηνικό;

Δημοσιογράφος του Vox μίλησε με τον Jeremy Mark, έναν ανώτερο συνεργάτη στο GeoEconomics Center του Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον. Ο Mark ήταν στο παρελθόν δημοσιογράφος του CNBC Asia και της Wall Street Journal και έχει ζήσει στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πόσο ασταθής είναι η κατάσταση στην Ασία-Ειρηνικό;

Η κατάσταση είναι αρκετά ασταθής, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πυριτιδαποθήκη.
Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει λάβει μέτρα που έχουν δημιουργήσει αστάθεια ασυνήθιστη στην περιοχή από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η Κίνα έχει εκφοβίσει και εκφοβίσει την Ιαπωνία , τη Νότια Κορέα , την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
Στα χερσαία σύνορά της με την Ινδία, οι προκλήσεις της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους . Όλα αυτά δείχνουν μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων.
Τούτου λεχθέντος, δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφαινόμενη περιφερειακή σύγκρουση ή ΗΠΑ-Κίνας. Το εμπόριο και οι επιχειρήσεις προχωρούν. Η ενοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ της Κίνας και των εμπορικών της εταίρων παραμένει πολύ βαθιά.
Η Κίνα είναι βαθιά απασχολημένη με τη δική της οικονομία αυτή τη στιγμή λόγω των επιπτώσεων του Covid, μιας σοβαρής ύφεσης των ακινήτων, της υψηλής ανεργίας των νέων και πολλών άλλων ζητημάτων. Αυτή δεν είναι μια χώρα που πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ξεκινώντας έναν πόλεμο.

Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες των βάσεων των Φιλιππίνων για την περιφερειακή ασφάλεια;

Οι ΗΠΑ βλέπουν τις συνέπειες θετικά. Υπήρξε ουσιαστικά μια τρύπα στην περιφερειακή άμυνα των ΗΠΑ κατά της Κίνας - μια τρύπα που τώρα καλύπτεται από αυτή τη συμφωνία.
Είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Κίνα ότι οι προκλητικές της ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα οι Φιλιππίνες να επιστρέψουν στη φιλοαμερικανική θέση που κάποτε είχαν στις περιφερειακές ρυθμίσεις ασφάλειας.
Αλλά από την άποψη της Κίνας, αυτό αυξάνει την αστάθεια. Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων —το πλησιέστερο νησί στην Ταϊβάν— μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση σε ορισμένες καταστάσεις.

Αυτή η συμφωνία είναι μόνο η τελευταία σε μια σειρά νέων αμυντικών δεσμών με χώρες της περιοχής, όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Ιαπωνία και η συμφωνία για τα υποβρύχια AUKUS.
Ποια η στρατηγική της Ουάσιγκτον εδώ;

Θα πρόσθετα σε αυτό την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για ανταλλαγή τεχνολογίας μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας και κάποιες άλλες, μικρότερες ρυθμίσεις.
Όλοι υπογραμμίζουν τη βαθιά ανησυχία σε μεγάλο μέρος της Ασίας για τη στάση της Κίνας.
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι Ιάπωνες έχουν αλλάξει ριζικά την προσέγγισή τους στη στρατιωτική πολιτική. Έχουν αναθεωρήσει ακόμη και το σύνταγμά τους για να δώσουν μεγαλύτερη ισχύ στις Δυνάμεις Αυτοάμυνας τους, επιτρέποντας υψηλότερο επίπεδο άμυνας έναντι της Κίνας. Η Αυστραλία έχει ανησυχίες για τις κινεζικές ενέργειες όσον αφορά τις εξαγωγές της Αυστραλίας και στα νησιά του Σολομώντα, και η απόφαση της Καμπέρας να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια αντανακλά αυτή την ανησυχία.
Όλα αυτά συνθέτουν μια ισχυρή συναίνεση μεταξύ πολλών ασιατικών χωρών ότι χρειάζονται μεγαλύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ —και μεταξύ τους— για να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Η προοπτική της Κίνας: Πώς βλέπετε τη στρατηγική της Κίνας στην Ασία-Ειρηνικό;

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής της Κίνας είναι προσανατολισμένη προς τα μέσα. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πριν και κατά την εποχή του Xi Jinping, είχε μια κρίση νομιμότητας. Ο Xi το αντιμετώπισε με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας καταστολής της διαφθοράς αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία. Η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον εθνικισμό - και την απειλή από τις ΗΠΑ, ειδικότερα - για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, και ήταν πολύ αποτελεσματικά.
Γενικότερα, η Κίνα βλέπει τον εαυτό της ως μια ανερχόμενη δύναμη. Η ρητορική της απεικονίζει τις ΗΠΑ ως μια φθίνουσα δύναμη και λέει ότι έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιοριστεί η θέση της Κίνας στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η Κίνα βλέπει ξεκάθαρα τη σημασία της δημιουργίας μιας περιφερειακής σφαίρας επιρροής με την Κίνα στο επίκεντρο — και τη χρήση της ανάπτυξης της οικονομικής και στρατιωτικής της δύναμης για να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία. Ο κινεζικός στρατός, ο οποίος έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη υπό τον Σι Τζινπίνγκ, εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο αυτό για να οδηγήσει μια πολύ πιο συγκρουσιακή αμυντική πολιτική.

Είπατε ότι δεν βλέπετε επικείμενη εισβολή στην Ταϊβάν ή πόλεμο στην περιοχή. Η πτήση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αύξησε απότομα τις εντάσεις μεταξύ των χωρών. Πώς μπορεί αυτό το περιστατικό να επηρεάσει τη δυναμική μεταξύ των δύο δυνάμεων;

Ο Σι και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στο Μπαλί πριν από λίγους μήνες και προσπάθησαν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βάλουν προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω από τη σχέση. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Blinken που προγραμματίστηκε για το περασμένο Σαββατοκύριακο θα ήταν μέρος αυτής της διαδικασίας. Το περιστατικό με το μπαλόνι σαφώς το εκτροχιάστηκε [αυτό].
Στην ιδανική περίπτωση, οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν πέρα ​​από αυτό και να προχωρήσουν σε συζητήσεις για την εξεύρεση τρόπων περιορισμού αυτού του τύπου περιστατικών. Αλλά υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολιτικής κατακραυγής στην Ουάσιγκτον και της αυξανόμενης αντίδρασης στην Κίνα στην κατάρριψη του μπαλονιού από τις ΗΠΑ.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν;

Είναι σίγουρα επικίνδυνη, αλλά δεν βλέπω επικείμενη εισβολή. Δεν νομίζω ότι η Κίνα έχει τη στρατιωτική ικανότητα να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους εισβολή. Η Κίνα έχει πλήρη επίγνωση της πιθανής ζημιάς στην οικονομία της και στη θέση της στον κόσμο από μια εισβολή. Οι κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής σίγουρα θα έβλαπταν την Κίνα.
Τούτου λεχθέντος, η Κίνα είναι σε θέση να αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν, με το πιο προφανές παράδειγμα να είναι ένας σοβαρός οικονομικός αποκλεισμός. Είδαμε χειρονομίες προς αυτή την κατεύθυνση το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά συνολικά, αυτές είναι πολύ ελάχιστες από ενέργειες που θα διαταράξουν το status quo στα στενά της Ταϊβάν.
Πρέπει να έχετε κατά νου ότι η Κίνα εξαρτάται πολύ από την Ταϊβάν για τεχνολογία, όπως οι ημιαγωγοί. Οι επενδύσεις της Ταϊβάν είναι πολύ σημαντικές για την Κίνα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η κινεζική οικονομία δυσκολεύεται. Αυτό το οικονομικό θεμέλιο συχνά παραβλέπεται λαμβάνοντας υπόψη την κινεζική απειλή για την Ταϊβάν.

Ας επιστρέψουμε στις άλλες περιφερειακές δυνάμεις και ας μιλήσουμε για την προοπτική τους. Πώς χειρίζονται την κατάσταση η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία;

Η Ιαπωνία, η Ινδία και - σε μικρότερο βαθμό - η Αυστραλία είναι χώρες όπου οι τακτικές εκφοβισμού της Κίνας έχουν αυτοαναιρετηθεί πλήρως. Η Ιαπωνία έχει αλλάξει εντελώς τις βασικές στρατιωτικές της πολιτικές λόγω της Κίνας. Αντιπαραθέσεις έχουν σημειωθεί στα νησιά Σενκάκου - ακατοίκητα νησιά, τα οποία διαχειρίζονται οι Ιάπωνες αλλά η Κίνα ισχυρίζεται -και υπήρξαν κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας πέρυσι στα ύδατα γύρω από την Ιαπωνία, και αυτά τα γεγονότα αφήνουν ελάχιστη αμφιβολία στο Τόκιο ότι τα συμφέροντά του ανήκουν στην Ουάσιγκτον.
Η Ινδία δεν είχε ενδιαφερθεί για την εμβάθυνση του Τετραμερούς Διαλόγου, μιας διπλωματικής και στρατιωτικής διευθέτησης που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία. Αλλά λόγω των αντιπαραθέσεων στα σύνορα Κίνας-Ινδίας στα Ιμαλάια , η Ινδία συμμετέχει τώρα ενεργά στο Quad. Πριν από τη συμφωνία για τα υποβρύχια AUKUS, η Αυστραλία ήταν προηγουμένως πολύ προσεκτική σχετικά με την αποξένωση του Πεκίνου.
Χώρες όπως το Λάος, η Καμπότζη και η Μιανμάρ κλίνουν προς το Πεκίνο και άλλες χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις και με τις δύο υπερδυνάμεις. Η Μαλαισία είναι ένα καλό παράδειγμα. Η Σιγκαπούρη επιτρέπει στο αμερικανικό ναυτικό να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της, αλλά επίσης δεν κάνει τα πάντα για να εξοργίσει την Κίνα.
Αλλά συνολικά, οι μεγάλες χώρες γύρω από τον Ειρηνικό αποφάσισαν ότι πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τις ΗΠΑ.

Τι κάνει αυτή η αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην περιοχή;

Από στρατιωτική άποψη, η Κίνα έχει γίνει πολύ ισχυρότερη τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Οι ΗΠΑ από μόνες τους θα πιεστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν την Κίνα στρατιωτικά, αλλά αν προστεθεί η στρατιωτική ικανότητα της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Αυστραλίας, τότε η Κίνα αντιμετωπίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Αλλά οι ΗΠΑ και η Κίνα εξαρτώνται οικονομικά η μία από την άλλη. Οι ΗΠΑ βασίζονται στις κατασκευαστικές δυνατότητες της Κίνας και η Κίνα χρειάζεται την αγορά των ΗΠΑ. Η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα την αμερικανική τεχνολογία και χρηματοδότηση λόγω των δυσκολιών της δικής της οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτές είναι στενά αλληλένδετες χώρες που βασίζονται η μία στην άλλη — και η Κίνα έχει πολύ σημαντική εξάρτηση όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και άλλες.

Μερικοί συνέκριναν τη δυναμική ΗΠΑ-Κίνας με τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ είχαν δεκαετίες εμπειρίας στο χειρισμό των συγκρούσεων και είχαν διαδικασίες για την εκτόνωση των συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν τέτοιο σύστημα;

Είναι μια σοβαρή αδυναμία στη σχέση. Αν πάτε πίσω στο 2001, όταν ένας κινέζος πιλότος μαχητικού συγκρούστηκε με ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πάνω από τα νερά ανοιχτά της νότιας Κίνας, ήταν πολύ, πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να έρθουν σε επαφή με την κινεζική ηγεσία στα υψηλότερα επίπεδα.
Τα επόμενα χρόνια, έγιναν προσπάθειες για να βελτιωθούν όχι μόνο οι αλληλεπιδράσεις κρίσεων αλλά και οι αλληλεπιδράσεις σε επίπεδο εργασίας σε διάφορα μέρη της σχέσης.
Η γενική αίσθηση είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες τρύπες στη σχέση, ιδιαίτερα στη διαχείριση κρίσεων.
Ναι, υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στα υψηλότερα επίπεδα, βλέπουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και τον υπουργό Εξωτερικών να αλληλεπιδρούν με τους Κινέζους ομολόγους τους. Όμως όλο το δίκτυο των εργασιακών σχέσεων είναι πολύ λεπτό. Τίποτα από όσα έχω δει δεν υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια σημαντική βελτίωση στην ανάπτυξη των διαδικασιών για την αποφυγή κρίσης.
Αν δεν ξέρετε πώς να μιλάτε μεταξύ σας, πώς θα κάνετε μια σοβαρή συζήτηση όταν οι μάρκες είναι κάτω;
*Ο Michael Bluhm είναι ανώτερος συντάκτης στο Signal . Προηγουμένως ήταν ο διευθύνων συντάκτης στο Open Markets Institute και συγγραφέας και συντάκτης της Daily Star στη Βηρυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης