Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματία σιτηρών και αγωγών από Erdogan - Putin - Συμφωνία για δωρεάν σιτάρι σε φτωχά κράτη - Προς δεύτερο αγωγό η Τουρκία

Διπλωματία σιτηρών και αγωγών από Erdogan - Putin - Συμφωνία για δωρεάν σιτάρι σε φτωχά κράτη - Προς δεύτερο αγωγό η Τουρκία
Βασική επιδίωξη του Erdogan να φέρει Putin και Zelensky στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Σχετικά Άρθρα

Αναβαθμίζονται διαρκώς οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας με τις δύο πλευρές να οργανώνουν από κοινού τα βήματα τους για να αντιμετωπίσουν δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αφορούν αυτή τη στιγμή τον πλανήτη: την ενεργειακή και τη διατροφική κρίση.
Ενδεικτικό των σχέσεων που αναπτύσσονται είναι οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε πως έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin προκειμένου να προμηθεύσουν δωρεάν με σιτάρι τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.

Αποστάσεις Erdogan από τη Δύση

Σε δηλώσεις του ο Erdogan υποστήριξε πως είναι ντροπή η Δύση να δίνει μαθήματα ανθρωπιάς, τη στιγμή που αγνοεί τα προβλήματα λιμού που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη της Αφρικής, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση του να θέσει το θέμα της παροχής τροφίμων στα αφρικανικά κράτη κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία.
Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν εν πολλοίς με την κριτική που ασκεί εδώ και καιρό ο Putin, ο οποίος καυτηριάζει τη στάση της Δύσης σχετικά με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, μια και όπως λέει, μόλις το 2% με 3% της ποσότητας αυτής καταλήγει στα κράτη της Αφρικής και της Ασίας που έχουν απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις τρομερές ελλείψεις τροφίμων, με την υπόλοιπη ποσότητα να καταλήγει στα πλούσια κράτη της Ευρώπης.

Και δεύτερο αγωγό εξετάζει η Τουρκία

Αλλά η διατροφική κρίση δεν είναι το μόνο πεδίο που Ρωσία και Τουρκία αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους, καθώς μεγάλα βήματα γίνονται και στο ενεργειακό πεδίο.
Ύστερα από τις δηλώσεις του Putin για το ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν τεράστιο κόμβο φυσικού αερίου από το οποίο θα μπορούσε να προμηθεύεται αέριο και η Ευρώπη, εφόσον το επιθυμεί, ο Ibrahim Kalin, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Erdogan, υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει και έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου για να ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα του υπάρχοντος αγωγού Turkish Stream.
«Με το να κάνει την πρόταση του να μετατραπεί η Τουρκία σε ένα μεγάλο κόμβο φυσικού αερίου ο Ρώσος πρόεδρος είδε ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης σε αυτή την περιοχή σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Τουρκία είναι η κατάλληλη φυσική γεωγραφική τοποθεσία για αυτό το σκοπό» υπογράμμισε ο Kalin σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Νέος ενεργειακός χάρτης

Όπως είπε ο Kalin «αυτή τη στιγμή υπάρχει ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχυθεί λίγο ακόμα, με την προσθήκη ενός άλλου αγωγού».
«Και τότε ένας τελείως νέος ενεργειακός χάρτης θα μπορούσε να εμφανιστεί, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και από τα βόρεια προς τα νότια.
Δεν είναι κάτι απίθανο.
Σκεφτείτε την προοπτική αυτή σε 5 με 10 χρόνια.
Εάν αυτό συμβεί, τότε η Τουρκία θα γίνει όχι απλά μια χώρα transit για το φυσικό αέριο, αλλά θα εξελιχθεί σε μια χώρα όπου η αγορά αερίου θα λαμβάνει αποφάσεις και όπου θα καθορίζονται οι αγορές φυσικού αερίου» τόνισε ο Kalin.

Επικράτηση Erdogan

Η αναβάθμιση των ρωσοτουρκικών σχέσεων είναι παραπάνω από εμφανής εδώ και πολλά χρόνια, καθώς Μόσχα και Άγκυρα έχουν καταφέρει να κρατούν μια πολύ στενή συνεργασία παρά το γεγονός ότι σε κρίσιμα «μέτωπα», όπως π.χ. στη Συρία, στη Λιβύη, στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh, έχουν στηρίξει τελείως διαφορετικά στρατόπεδα.
Σε αυτήν την αναβαθμισμένη σχέση ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η σχέση Erdogan – Putin, με τον πρόεδρο της Τουρκίας μάλιστα να προχωρά δημοσίως σε δηλώσεις για θέματα που αφορούν αποφάσεις του Ρώσου προέδρου.
Για παράδειγμα, ο Erdogan ήταν αυτός που ανακοίνωσε πρώτος την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών (με αποτέλεσμα μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος να λάβει τα εύσημα ακόμα και από τις ΗΠΑ), ο Erdogan ήταν αυτός που υποστήριξε πως η Ρωσία δεν προτίθεται να προσφύγει σε χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Εάν μάλιστα ο Erdogan καταφέρει, όπως επιθυμεί διακαώς, να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky και αυτοί να καταλήξουν σε μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένη η επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας στις εκλογές του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης