Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβαθμισμένος ο Erdogan - Συμμαχία με Ρωσία για σιτηρά, αέριο - Εύσημα από ΗΠΑ παρά τις απειλές κατά Ελλάδας

Αναβαθμισμένος ο Erdogan - Συμμαχία με Ρωσία για σιτηρά, αέριο - Εύσημα από ΗΠΑ παρά τις απειλές κατά Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως αποτελεί εγγύηση, η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμφωνία για τα σιτηρά

Σχετικά Άρθρα

Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες μετά τη ραγδαία αναβάθμιση της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan σε συνδυασμό με το «μέτωπο» που έχει σχηματίσει μαζί με τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε πως η συμμετοχή της Τουρκίας στην αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά αποτελεί… εγγύηση. Μόλις χθες (2/11/2022) ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε πως ακόμα κι αν η Ρωσία αποχωρήσει από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά (λήγει στις 19 Νοεμβρίου), τα ουκρανικά σιτηρά θα φτάνουν στην Τουρκία. Αν και ο Putin δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινήσεις (ούτε για το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αλλά ούτε και τις ποσότητες σιτηρών θα μπορούσαν να μεταφέρονται στη χώρα) είναι εύκολα αντιληπτό ότι η Τουρκία ενδεχομένως να βρεθεί σε θέση που θα μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη για τα ουκρανικά σιτηρά.
Κι όλα αυτά ενώ στα μέσα Οκτωβρίου, ο Putin είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι o Erdogan είναι από ελάχιστους ηγέτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον Putin...
Την ίδια στιγμή, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η αντίδραση των ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, να αποδίδει τα εύσημα στην Τουρκία για την αναβίωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.
Ωστόσο, το αρνητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι η αναβάθμιση της Τουρκίας έρχεται σε μια περίοδο όπου το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χτυπήσει κόκκινο. Την Τετάρτη (2/11/2022), ο Erdogan απείλησε ευθέως την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η Αθήνα είναι στην εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Τα εύσημα από ΗΠΑ σε Erdogan

Ευγνωμοσύνη... στην Τουρκία για την επανεκκίνηση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά ξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.
«Είμαστε ευγνώμονες για τον ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και των Τούρκων συμμάχων μας στη διευκόλυνση της επιστροφής της Ρωσίας στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Καλούμε όλα τα μέρη να ανανεώσουν την Πρωτοβουλία. Αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο, θα βλάπτονταν οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο» υποστήριξε ο Blinken.

Το μέτωπο Ρωσίας και Τουρκίας 

Σε μια περίοδο, όπου ο Erdogan δίνει μάχη για την επανεκλογή του στην Τουρκία αλλά και την κατοχύρωση μιας ισχυρής θέσης στη διεθνή σκηνή, έχει ενώσει τις δυνάμεις τους με τον Putin. Ένα ηγέτη εξαιρετικά απρόβλεπτο αλλά και ισχυρό ταυτόχρονα. Κι αυτή η εξέλιξη θεωρείτο… μονόδρομος από πολλούς, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου η Τουρκία είχε μεσολαβήσει για συναντήσεις ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών με κάποιες από αυτές να διεξάγονται -μάλιστα- σε τουρκικό έδαφος. Αν και αυτές οι συναντήσεις δεν οδήγησε σε κατάπαυση του πυρός, το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τουρκική πρωτοβουλία, αποτελεί… χαρτί στα χέρια του Erdogan.
Ωστόσο, ο Erdogan δεν σταμάτησε εκεί... Ως γνωστόν ακολούθησε η συμφωνία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών (οι εξαγωγές είχαν «παγώσει» λόγω του πολέμου, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη). Η συμφωνία «έκλεισε» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έπειτα από μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Μάλιστα, η μεταφορά γίνεται μέσω Τουρκίας. Σημειωτέον ότι η συμφωνία έδωσε ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες των οποίων ο πληθωρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Έπειτα από αυτό, ακολούθησε και η δήλωση του Putin ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια δήλωση στην οποία έχει πολλές φορές αναφερθεί ο Erdogan προκειμένου να απευθύνει μήνυμα -προς πάσα κατεύθυνση- για τις σχέσεις του με τον Putin.
Όσον αφορά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης υπενθυμίζεται πως «πάγωσε» στα τέλη Οκτωβρίου, με τη Ρωσία να αναστέλλει τη συμμετοχή της στον απόηχο των επιθέσεων στην Κριμαία. Ωστόσο, χθες η συμφωνία τέθηκε ξανά σε εφαρμογή, με τη Ρωσία ωστόσο να κρατάει κλειστά τα χαρτιά όσον αφορά την παράταση της.

Οι απειλές Erdogan κατά Ελλάδας

O Erdogan αναβάθμισε τις απειλές κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας -αυτή τη φορά- ότι η Αθήνα βρίσκεται στην εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση της εμβέλειάς του.
«To τελευταίο μας τεστ έγινε με τον Tayfun που ξετρέλανε τους Έλληνες. Στο επόμενο βήμα θα αυξήσουμε την εμβέλειά του. Δηλαδή περισσότερο από 561 χιλιόμετρα. Βέβαια οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας (κάνει αναφορά στον Τayfun) αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα.
Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις» ανέφερε.

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη

Επίσης, ο Erdogan προανήγγειλε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη. «Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση».

Η αντίδραση της Ελλάδας

Στον αντίποδα, η Ελλάδα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες απειλές του Erdogan, απάντησε: «Με τέτοιες δηλώσεις και με αυτή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας το μόνο βέβαιο είναι ότι η εμβέλεια απήχησης των απόψεων της συνεχώς συρρικνώνεται. Η χώρα μας έχει φροντίσει με την εξωτερική της πολιτική και με κινήσεις στον αμυντικό τομέα να θωρακίσει την αποτρεπτική ικανότητα της και να έχει επεκτείνει τη δική μας εμβέλεια.
Με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, με τους συμμάχους στο πλευρό της, η χώρα μας ούτε τρομοκρατείται ούτε πανικοβάλλεται. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, που είναι και πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Οικονόμου εξάλλου σημείωσε ότι: «Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό εφαρμόζει μία προκλητική τακτική έναντι της χώρας και στη ρητορική και στο πεδίο. Εμείς με ψυχραιμία κοιτάμε δική μας τακτική και στρατηγική της απολύτου ετοιμότητας να απαντούμε σε κάθε πρόκληση και της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης