Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινό όχι Γερμανίας – Γαλλίας στην απαγόρευση βίζα στους Ρώσους τουρίστες

Κοινό όχι Γερμανίας – Γαλλίας στην απαγόρευση βίζα στους Ρώσους τουρίστες
Πολωνία, Φινλανδία και τα Βαλτικά κράτη δηλώνουν έτοιμα να εφαρμόσουν μόνα τους τις απαγορεύσεις
Σχετικά Άρθρα

Όχι στην απαγόρευση εισόδου Ρώσων τουριστών ή επισκεπτών στην ΕΕ λένε από κοινού Γαλλία και Γερμανία ύστερα από σχετικό αίτημα που διατύπωσαν Πολωνία, Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).
«Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων» επισημαίνει το κείμενο των υπουργείων Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Αν και δέχονται ότι οι αιτήσεις για χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου που υποβάλλονται από πολίτες της Ρωσίας πρέπει να μελετώνται προσεκτικά για να αποτρέπονται κίνδυνοι για την ασφάλεια, Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να υποτιμάται «η μεταμορφωτική δύναμη της εμπειρίας της ζωής σε δημοκρατικά συστήματα από πρώτο χέρι».

Σε ισχύ το τρέχον νομικό πλαίσιο

«Οι πολιτικές μας για τις βίζες πρέπει να το αντανακλούν αυτό και να επιτρέπουν διαπροσωπικές επαφές στην ΕΕ στους Ρώσους που δεν συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση» αναφέρει το έγγραφο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το τρέχον νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει φοιτητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επαγγελματίες να εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν αντιμετωπίζουν πολιτικό διωγμό στη Ρωσία ή όχι.
Προειδοποιεί εναντίον της επιβολής εκτεταμένων περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων και τονίζει πως είναι σημαντικό να μην αποξενωθούν οι μελλοντικές γενιές Ρώσων από την Ευρώπη.
Επιπλέον, προστίθεται στο έγγραφο, η απαγόρευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση των εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στη Ρωσία, όπου αρκετοί πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται πίσω από τους πολιτικούς ηγέτες τους όταν θεωρούν πως δέχονται επίθεση ή μετατρέπονται σε θύματα αυτών που εκλαμβάνουν ως ρωσοφοβικές εξωτερικές δυνάμεις.

Αυτοτιμωρία

Σημειώνεται πως 5 κράτη (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία) πρότειναν την απαγόρευση βίζα σε όλη την ΕΕ για Ρώσους υπηκόους, επισημαίνοντας ότι αν δεν θεσπιστεί απαγόρευση σε ολόκληρη την Ένωση, θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο μόνα τους (κάτι που έπραξε ήδη η Εσθονία που δεν επέτρεψε σε 50.000 Ρώσους που είχαν εκδώσει βίζα να περάσουν τα σύνορά της).
Για αυτοτιμωρία των Ευρωπαίων και για ετήσιες απώλειες εσόδων ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν προχωρήσουν στην απαγόρευση έκδοσης βίζα σε Ρώσους υπηκόους είχε κάνει λόγο ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της Δούμας, σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση 5 ευρωπαϊκών κρατών.
«Σε περίπτωση απαγόρευσης της έκδοσης βίζα σε Ρώσους πολίτες, οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τεράστιες απώλειες.
Οι Ρώσοι έχουν επιλογές για να χαλαρώσουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό» ανέφερε ο Volodin, ο οποίος κατηγόρησε για υστερία τις χώρες που έχουν χάσει την κυριαρχία τους, αναφερόμενος σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Τσεχία, Πολωνία και Ουκρανία.
«Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η Ευρώπη θα χάσει 21 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των περιορισμών στους πολίτες μας.
Με το να βάζουν «σιδηρούν παραπέτασμα» γύρω από τα σύνορα τους λόγω της δικής τους βλακείας και άγνοιας, τιμωρούν τον εαυτό τους» τόνιζε ο Volodin, επισημαίνοντας πως το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να επισκεφθούν πολλά άλλα μέρη στον πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης