Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με 37 δισεκ. ο Johnson οξύνει την ενεργειακή κρίση - Γιατί άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει;

Με 37 δισεκ. ο Johnson οξύνει την ενεργειακή κρίση - Γιατί άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει;
Ο Johnson δεν είχε άλλη επιλογή από το να θυσιάσει το κλίμα για τους Βρετανούς

Ανοίγοντας τις συνομιλίες για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο, ο Boris Johnson προειδοποίησε ότι απέχουμε "ένα λεπτό από τα μεσάνυχτα" στον αγώνα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη και εντείνουν την κλιματική κρίση, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε έκτοτε χρηματοδότηση ύψους 37 δισεκατομμυρίων λιρών που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας - το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ορυκτά καύσιμα.

Ο Johnson δεν είχε άλλη επιλογή.

Αντιδρά σε μια κρίση κόστους ζωής που έχει εξαθλιώσει εκατομμύρια Βρετανούς.
Αλλά η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με εργαλεία που είναι τόσο δαπανηρά όσο και καταστροφικά για το κλίμα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αποτυχιών της πολιτικής του παρελθόντος.
Κατά την τελευταία δεκαετία, μια σειρά από μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η μόνωση των σπιτιών, δεν εφαρμόστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν υπό τους διαδοχικούς συντηρητικούς πρωθυπουργούς.
Η επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει επίσης επιβραδυνθεί αισθητά λόγω των περιοριστικών πολιτικών τους.
Οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας των Βρετανών καταναλωτών θα ήταν σήμερα κατά 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) χαμηλότεροι αν δεν είχαν συμβεί αυτά τα πράγματα, σύμφωνα με ανάλυση του Carbon Brief.

H στήριξη των νοικοκυριών

Η στήριξη των νοικοκυριών που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ήταν "απολύτως αναγκαία και σωστή", δήλωσε ο Luke Murphy, αναπληρωτής διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στο Institute for Public Policy Research, μια προοδευτική δεξαμενή σκέψης.
"Αλλά θα έπρεπε να συνοδεύεται από επενδύσεις στη μόνωση των σπιτιών και την επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας για τη μείωση των λογαριασμών, την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".
Η αποτυχία σε αυτές τις πολιτικές άφησε την κυβέρνηση Boris Johnson "να παραπαίει από κρίση σε κρίση, επιστρέφοντας με όλο και μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες λύσεις", δήλωσε ο Murphy.
Υποσχέσεις για το κλίμα
Όταν ολοκληρώθηκε η COP26, ο Alok Sharma, πρόεδρος της διάσκεψης και υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στις περίπου 200 εθνικές αντιπροσωπείες που αναχώρησαν από τη Γλασκώβη ότι θα τους πιέσει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το κλίμα.
Έξι μήνες αργότερα, είναι οι ίδιοι οι οικοδεσπότες που κωπηλατούν πίσω από τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών.

Το ξεκάθαρο παράδειγμα της εβδομάδας

Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει τους καταναλωτές να καλύψουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, που θα πληρωθεί με έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σε μια προσπάθεια να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις, είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να αποφύγουν μέρος αυτού του φόρου κάνοντας νέες επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου -- παραβιάζοντας μια υπόσχεση της COP26 να μην επιδοτηθεί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Την Παρασκευή, ο Boris Johnson προωθούσε την αναζωογόνηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, προτρέποντας τις εταιρείες να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.
"Δεν νομίζω ότι μπορούμε να γυρίσουμε εντελώς την πλάτη στους υδρογονάνθρακες", δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
"Πρέπει να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς" και να διατηρήσετε τη Βόρεια Θάλασσα σε λειτουργία, είπε.
Ο έκτακτος φόρος ακολουθεί μια σειρά άλλων πολιτικών αποφάσεων που έρχονται σε αντίθεση με την υπόσχεση της Βρετανίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Περιλαμβάνουν την αφαίρεση 5 πένες από την τιμή του λίτρου βενζίνης για να βοηθηθούν οι οδηγοί, και ενδεχομένως να ανοίξουν εκ νέου την πόρτα στο fracking για φυσικό αέριο.

www.bankingnews.gr
Παρά την απελπισία της για νέα ενεργειακά αποθέματα, η κυβέρνηση δεν έχει άρει τους περιορισμούς για τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα, τα οποία αποτελούν τη φθηνότερη μορφή νέας ενέργειας.
Συνολικά, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περίπου 37 δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει τους Βρετανούς να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
"Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ήταν αυτό που προβλεπόταν στο σύμφωνο για το κλίμα της Γλασκώβης", έγραψε στο Twitter ο Chris Stark, διευθύνων σύμβουλος του ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου της βρετανικής κυβέρνησης, της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του φόρου του Sunak.
Δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες νέες πολιτικές για να βοηθηθούν οι πολίτες να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, η οποία μακροπρόθεσμα θα είναι το κλειδί για την προστασία τους από τους κλυδωνισμούς των τιμών. Τα ποσοστά μόνωσης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα μέγιστα ποσοστά παράδοσης που είχαν επιτευχθεί πριν από το 2012, όταν καταργήθηκαν βασικές πολιτικές, ανέφερε η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα αποτύχει να καταλήξει σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα οικιακής μόνωσης.
Το 2013, ο τότε πρωθυπουργός David Cameron μείωσε τις δαπάνες για την ενεργειακή απόδοση, αφού φέρεται να απαίτησε από τις υπηρεσίες να "κόψουν τις πράσινες αηδίες".
Αντ' αυτού, εισήγαγε το Green Deal, το οποίο επισύναψε το κόστος αποπληρωμής του δανείου σε ένα ακίνητο.
Αυτό εγκαταλείφθηκε δύο χρόνια αργότερα λόγω χαμηλών ποσοστών υιοθέτησης, μαζί με το πρότυπο κατοικίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα για τα νέα κτίρια.
Το 2020, οι υπουργοί εισήγαγαν το Green Home Grant, αλλά αυτό εγκαταλείφθηκε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα λόγω διοικητικών προβλημάτων.
Είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πακέτο στήριξης που να βοηθά τους ανθρώπους τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Murphy του IPPR.
Για παράδειγμα, η Ιρλανδία προσφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών έκπτωση 50% για βαθιές μετατροπές για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
Η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία παρέχουν στους εργαζόμενους φτηνά εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ τις έχουν καταστήσει δωρεάν.
"Τελικά, ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μακροπρόθεσμη διέξοδο από αυτή την πρόκληση είναι η μείωση της ζήτησης για ενέργεια και ορυκτά καύσιμα", δήλωσε ο Tim Lord, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος για την ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της κλιματικής αλλαγής στην Phoenix Group Holdings Plc, η οποία παρέχει συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης