Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Στη Ρωσία περνά η Kherson, στο Donetsk η Μαριούπολη - Ετοιμάζονται ρωσικά διαβατήρια…

Αποκάλυψη: Στη Ρωσία περνά η Kherson, στο Donetsk η Μαριούπολη - Ετοιμάζονται ρωσικά διαβατήρια…
Το σχέδιο για τη Novorussia και η τύχη της Υπερδνειστερίας
Σχετικά Άρθρα

Στη Ρωσία πιθανότατα θα ενσωματωθεί η περιοχή της Kherson αποτελώντας ένα ενιαίο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μαζί με την Κριμαία, ενώ η Μαριούπολη θα ενσωματωθεί στο Donetsk.
Εκεί οδηγούν οι κινήσεις των Ρώσων και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα:
1. Όπως αποκάλυψε ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Kherson οι κάτοικοι της περιοχής - η οποία πλέον ελέγχεται από τη Ρωσία - θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν ρωσική υπηκοότητα και φυσικά ρωσικά διαβατήρια!..
Ειδικότερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Stremousov στις 6 Μαΐου και μετέδωσαν όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, «θα ενσωματωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Όλοι οι πολίτες στην περιοχή της Kherson θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα, ρωσικά διαβατήρια».
Επισημαίνεται ότι ένα εκατ. περίπου κάτοικοι του Donetsk και του Luhansk έχουν πάρει ρωσικό διαβατήριο…
Ως γνωστόν, ο ρωσικός στρατός απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής της Kherson στα μέσα Μαρτίου.
Στις 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Kherson η τελετή αφής της Αιώνιας Φλόγας και στα κτίρια της πόλης υψώθηκαν ρωσικές σημαίες.
2. Όπως έγινε γνωστό, στους βετεράνους του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου όπως τον αποκαλούν στη Ρωσία, που ζουν στη Kherson, θα καταβληθεί εφάπαξ χρηματικό επίδομα από τη Ρωσία.
3. Μάλιστα δε στις 9 Μαΐου, και ενώ στη Μόσχα γίνονταν η παρέλαση, οι αρχές της Kherson άρχισαν να πληρώνουν τις συντάξεις σε ρούβλια.
Οι κάτοικοι του Genichesk, που βρίσκεται κοντά στην Κριμαία, ήταν οι πρώτοι που το πήραν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS ο Vladimir Shaldo, επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της Kherson…
4. Επιπλέον, στην περιοχή θα ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται ρωσικές τηλεφωνικές εταιρείες.
5. Αποκαλύπτοντας τα επόμενα βήματα ενσωμάτωσης της περιοχής στη Ρωσία, ο Vladimir Shaldo επισήμανε ότι η δημόσια διοίκηση της Kherson θα προσαρμοστεί σύμφωνα με το ρωσικό μοντέλο.
211111.png
Νωρίς για χρονοδιάγραμμα

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα, αλλά το σχέδιο είναι αυτό.
Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία είναι εδώ, τότε ολόκληρο το σύνολο των νόμων, η δομή και ο ορισμός της εξουσίας θα είναι ρωσικά», υπογράμμισε ο Saldo, και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα.
«Φυσικά, δεν θα είναι το ίδιο όπως σε όλη τη Ρωσία, θα είναι προσωρινό.
Πιθανότατα θα επικεντρωθούμε στην εμπειρία της Κριμαίας, της DPR και της LPR, που έχουν ήδη περάσει αυτό το στάδιο» είπε ο Saldo.

Στρατηγικής σημασίας

Η Kherson έχει στρατηγική σημασία για την ασφάλεια της Κριμαίας από στρατιωτική και γεωστρατηγική άποψη.
Επίσης με τον έλεγχο της Kherson διασφαλίζεται ότι τα νερά του Δνείπερου θα ρέουν έως την Κριμαία.
Όπως έχει γράψει το BN επισήμως η Ρωσία δηλώνει ότι ο στόχος της λεγόμενης δεύτερης φάσης του πολέμου είναι η κατάληψη των εδαφών όλης της νότιας Ουκρανίας, του Mikolayiv, και της Οδησσού συμπεριλαμβανομένης, έως τα σύνορα της Υπερδνειστερίας...

Η Novorussia

Αυτό αποκαλύπτεται σε ανάλυση του «Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων» το οποίο ιδρύθηκε, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «με εντολή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010»!
Επισημαίνεται ότι στα ιδρυτικά μέλη του Think Tank του Κρεμλίνου περιλαμβάνεται το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η ρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «στις 22 Απριλίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την απελευθέρωση των DPR και LPR στα (σ.σ. διοικητικά) σύνορά τους στις περιοχές Donetsk και Lugansk, αλλά και το άνοιγμα ενός διαδρόμου μέσω του νότου… στην Κριμαία και την Υπερδνειστερία».
Δηλαδή η Ρωσία στοχεύει στην κατάληψη των περιοχών τις οποίες η ίδια ονομάζει ως «Novorussia» (Νέα Ρωσία) αποκόπτοντας έτσι την Ουκρανία από τις θαλάσσιες προσβάσεις της.
Σε αλλεπάλληλες αναλύσεις του το BN από την έναρξη του πολέμου έχει επισημάνει ότι ο στόχος της Ρωσίας φέρεται να είναι η κατάληψη όλων των παράκτιων εδαφών της Ουκρανίας.
Εδαφών που η ίδια θεωρεί ότι ιστορικά ανήκουν στην Ρωσία και παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία σε διάφορες περιόδους – από την τσαρική εποχή έως την σοβιετική- όταν τα εσωτερικά σύνορα δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία…

Τα σενάρια

Το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη Δύση είναι εάν η Ρωσία θα ενσωματώσει όλες αυτές τις περιοχές ή εάν θα τις αναγνωρίσει ως δυο ανεξάρτητα κράτη. Βέβαια ήδη έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Donetsk και του Luhansk.
Αυτό δεν σημαίνει και πολλά.
Αυτές οι δυο αυτές περιοχές (Donetsk και Luhansk), θα μπορούσαν να ενωθούν σε μια κρατική οντότητα ενσωματώνοντας και τις περιοχές έως την Οδησσό και να δημιουργηθεί έτσι ένα νέο κράτος- δορυφόρος η Novorussia, απολύτως ελεγχόμενο από τη Ρωσία.
Όσον αφορά την Κριμαία, το πιθανότερο πάντως είναι να παραμείνει ως έδαφος της Ρωσίας.
Προφανώς δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην τελευταία αναθεώρηση του ρωσικού συντάγματος ο Putin «πέρασε» τροπολογία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε παραχώρηση ρωσικού εδάφους (αυτό αφορά και τις νότιες Κουρίλες που διεκδικεί η Ιαπωνία).

Η τύχη της Υπερδνειστερίας

Με την κατάληψη όλων των παράκτιων περιοχών η Ρωσία φθάνει έως την Υπερδνειστερία η οποία de facto έχει αυτονομηθεί, μετά από πόλεμο, από την Μολδαβία και ουσιαστικά ελέγχεται πλήρως από τη Μόσχα.
Έτσι η Ρωσία αποκτά εμμέσως … σύνορα με την Ουκρανία και από… δυσμάς!..
Σημειώνεται ότι στον στόχο της Ρωσίας είχε αναφερθεί και ο Ρώσος στρατηγός Minnekayev σε ομιλία του σε στελέχη επιχειρήσεων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι «ο έλεγχος στη Νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία»…

Ανδρέας Πετσίνης
a.petsinis@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης