Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για Ουκρανία - «Ακύρωσε» τα σενάρια της Δύσης ή ετοιμάζεται για μεγαλύτερη σύγκρουση;

Ο Putin κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για Ουκρανία - «Ακύρωσε» τα σενάρια της Δύσης ή ετοιμάζεται για μεγαλύτερη σύγκρουση;
Ο Ρώσος πρόεδρος ούτε γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία κήρυξε ούτε προανήγγειλε τη συντέλεια του κόσμου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία κατά την παρέλαση της 9ης Μαΐου δεν έκανε το παραμικρό, ουσιαστικό σχόλιο για την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Για ακόμα μια φορά ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε τα δυτικά ΜΜΕ και τους περισσότερους αναλυτές, καθώς ούτε ένα γενικευμένο πόλεμο – όπως ευρέως αναμενόταν – κήρυξε στην Ουκρανία, ούτε για νίκες στο Donbass μίλησε ούτε προφανώς ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου... αλλά και του κόσμου.
Αντιθέτως, η ομιλία του ήταν μεστή και απευθύνθηκε για ακόμα μια φορά στο θυμικό και στον πατριωτισμό των Ρώσων, κάτι που έχει κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, όντας πρόεδρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με αναλυτές, από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της τοποθέτησης του ήταν ότι υπονόησε πως η Ρωσία δεν είναι σε πόλεμο μόνο με την Ουκρανία αλλά και με το ΝΑΤΟ, υπαινιγμός που για κάποιους θεωρείται ως μια κίνηση που αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για την επόμενη ημέρα του πολέμου της Ουκρανίας.
19_1.jpg
Σφίγγα

Πράγματι ο Putin δεν έδωσε καμία ένδειξη των πραγματικών του προθέσεων για το μέλλον.
Και το ερώτημα που θέτουν αρκετοί αναλυτές είναι εάν ο Putin είναι ικανοποιημένος με το να αφήνει τον πλανήτη να επιχειρεί να μαντέψει τις επόμενες κινήσεις του ή εάν αυτή η έλλειψη λεπτομερειών αποτυπώνει τα «πλήγματα» που δέχεται η Ρωσία στο πεδίο της μάχης.
Ούτως ή άλλως και μόνο το γεγονός ότι ο Putin δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων, είναι ένα «σημάδι» ότι τα αρχικά σχέδια της εισβολής στην Ουκρανία μάλλον δεν έχουν επιτευχθεί.

Συνεκτική ομιλία

Σε τοποθέτηση του στο βρετανικό Sky News ο Tony Brenton, πρώην Βρετανός πρέσβης στη Ρωσία, υποστήριξε ότι η εμφάνιση του Ρώσου προέδρου θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του.
Όπως είπε, αν και πρόσφατα ο Putin είχε δείξει «ανησυχητικά σημάδια» ότι «τα… είχε χαμένα», ο σημερινός του λόγος ήταν συνεκτικός ενώ η παρουσία του «πολύ επαγγελματική».
«Είναι μάλλον ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μού αφήνει την αίσθηση πως έχουμε να κάνουμε με ένα λογικό άτομο, με το οποίο ελπίζω ότι με τον καιρό θα είναι δυνατόν να κάνουμε μια λογική συμφωνία για να τελειώσει όλο αυτό το χάος» είπε ο Brenton.
Από την πλευρά του ο λόρδος Richard Dannatt, αφού χαρακτήρισε την παρέλαση γελοία σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ανέφερε και αυτός ως πολύ σημαντικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί τη λογική του.
«Είναι ο παραλογισμός μιας πιθανής τρέλας του Putin που διατηρεί την πραγματική ανησυχία για την χρήση πυρηνικών.
Μου φάνηκε αρκετά υγιής» υποστήριξε ο Dannatt.

Για πόλεμο… με ΝΑΤΟ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον υπαινιγμό του Putin ότι η Ρωσία δεν είναι μόνο σε πόλεμο με την Ουκρανία αλλά και με το ΝΑΤΟ.
Ο Dannatt υποστήριξε ότι ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ήθελε να δείξει στους Ρώσους ότι δεν πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο, αλλά για έναν αναγκαίο πόλεμο που έγινε προκειμένου η Ρωσία να υπερασπιστεί τις αξίες των προγόνων της.
Με το επιχείρημα αυτό ο Putin – αναφέρουν οι αναλυτές – ήθελε να δείξει ότι παραμένει ένας μεγάλος ηγέτης που κύριο μέλημα του είναι η προστασία του ρωσικού λαού και των αξιών του.

DW: Αντιστροφή πραγματικότητας για επικείμενη, μεγαλύτερη σύγκρουση;

Από την πλευρά της η Deutsche Welle αναφέρει ότι με τη σημερινή ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα.
«Ο Putin προσπάθησε να απονομιμοποιήσει τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κυβέρνηση συνδέοντάς τους με κάποιο είδος ναζιστικού παρελθόντος.
Είπε ότι όλο αυτό έχει να κάνει με τη ρωσική ασφάλεια και κατηγόρησε τους Ουκρανούς και τη Δύση για επίθεση στη Ρωσία.
Είναι μια αντιστροφή της πραγματικής κατάστασης στο έδαφος.
Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρξε καμία δυτική επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία ήταν η χώρα που εισέβαλε πρώτη, η Ρωσία ήταν η χώρα που άρχισε να βομβαρδίζει και να πυροβολεί.
Αλλά επειδή ο μακροπρόθεσμος στόχος του Putin είναι να προετοιμάσει τους ανθρώπους του για μια μεγαλύτερη σύγκρουση, έπρεπε να τους δώσει κάτι για να συσπειρωθούν» αναφέρει σε ανάλυση της η Deutsche Welle.

Οχυρό υπό πολιορκία

Από την πλευρά της η Katarzyna Zysk, ειδική στρατιωτική αναλύτρια ανέφερε στο BΒC πως ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να παρουσιάσει τη Ρωσία ως θύμα αυτού του πολέμου.
Σύμφωνα με την Katarzyna Zysk, ειδική στρατιωτική αναλύτρια, δεν ήταν έκπληξη ότι ο Putin συνέδεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «δοξάζοντας το σοβιετικό παρελθόν και αξιοποιώντας τη σοβιετική νοσταλγία, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη στη Ρωσία και η οποία έχει τροφοδοτηθεί από τις ρωσικές αρχές».
«Ο Putin επανέλαβε τις ψευδείς κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ ότι σχεδίαζε μια πυρηνική επίθεση ενώ αναφέρθηκε και στη μάχη των «Ουκρανών ναζί».
Πρόκειται για μέρος του σχεδίου του Putin να εμφανιστεί η Ρωσία ως ένα οχυρό υπό πολιορκία αλλά και για να δείξει πως οποιαδήποτε αποτυχία στη Ρωσία από τη δεκαετία του ’90 οφείλεται στη Δύση» αναφέρει η Zysk, επισημαίνοντας ότι ο Putin «βάζει τη Ρωσία στη θέση του θύματος».
«Αυτό το κάνει επίσης για να δικαιολογήσει και να δώσει κάποιο νόημα στον πόλεμο στην Ουκρανία» επισημαίνει η αναλύτρια, τονίζοντας πως στα ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του Ρώσου προέδρου είναι και ότι υπονόησε πως η Ρωσία δεν είναι σε πόλεμο μόνο με την Ουκρανία αλλά και με το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης