Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτίμηση σοκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ... 10 χρόνια - Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να τερματιστεί σύντομα

Εκτίμηση σοκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ... 10 χρόνια - Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να τερματιστεί σύντομα
Τι είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους συμμάχους των ΗΠΑ - Ο σύγχρονος εξοπλισμός που παρέχουν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς
Σχετικά Άρθρα

(upd) Εκτίμηση, που η πραγματικότητα την επιβεβαιώνει στο πεδίο μάχης μέχρι στιγμής, από τις ΗΠΑ που για δικούς τους προφανείς λόγους δεν επιθυμούν να τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken
εξέφρασε την άποψη, πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022.
Μάλιστα αυτή την εκτίμηση τη μετέφερε στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε το CNN.

Ίσως και μία 10ετία

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμο τέλος για τον πόλεμο και τα δημόσια σχόλια από Αμερικανούς αξιωματούχους το αντικατοπτρίζουν αυτό.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη σύγκρουση» που όπως είπε θα μπορούσε να συνεχιστεί «για μήνες ή και περισσότερο».
Τις προηγούμενες μέρες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley υπογράμμισε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί για χρόνια.
«Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια πολύ παρατεταμένη σύγκρουση και νομίζω ότι πρέπει να μετράμε χρόνια και όχι δεκαετίες.
Δεν ξέρω για δεκαετία, αλλά τουλάχιστον χρόνια σίγουρα», είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.
Την «ανησυχία» αυτή εξέφρασε και ο Blinken αλλά μάλλον προσχηματικά, αφού οι ΗΠΑ για ευνόητους λόγους που σχετίζονται και με την πρόσδεση της Ευρώπης στο… άρμα του LNG, προτιμούν τη διπλωματική απραξία, όπως αναφέρει ο ιστότοπος antiwar.com.

Αντί διπλωματίας όπλα

Εξάλλου ο Blinken σκόπιμα δεν έχει επιλέξει καν τη διπλωματική οδό ως πιθανό δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου,
Ο Blinken δεν έχει μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov από τις 15 Φεβρουαρίου 2022 και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δεν φαίνεται να έχει σχέδια για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Αντί για διπλωματία με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία.
Την Τετάρτη (13/4), ο Biden ενέκρινε ένα νέο πακέτο εξοπλιστικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια που είχε υποσχεθεί από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο CNN αποκάλυψε πως «όσο θα εντείνονται οι μάχες, τόσο θα αυξάνεται η αμερικανική βοήθεια.

Η Δύση θέλει πόλεμο

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσημα τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία σε διπλωματική νότα που εστάλη στο State Department από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Οι Ρώσοι είπαν ότι η δυτική εκστρατεία για τον οπλισμό της Ουκρανίας «ρίχνει λάδι» στη σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απρόβλεπτες συνέπειες».
Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε τελματωμένες διαπραγματεύσεις, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν δείξει ότι δεν θέλουν το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα.
Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι για ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ «είναι καλύτερο για τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να πολεμούν και να πεθαίνουν, παρά να επιτύχουν μια ειρήνη που έρχεται πολύ νωρίς ή με πολύ υψηλό κόστος για το Κίεβο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Zelensky: Δεκαετής πόλεμος

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αμερικανό στρατηγό Milley ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε πως δεν δέχεται τα ρωσικά τελεσίγραφα και η χώρα του είναι έτοιμη να πολεμήσει τη Ρωσία για 10 χρόνια.
Εξάλλου έστειλε μήνυμα συνέχισης του πολέμου και θυσία των περίπου 2.500 Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη.
Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να μην παραχωρήσει τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία και πως ο στρατός της Ουκρανίας θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις του για να αντισταθεί, αποσιωπώντας τις απειλές περί εκτελέσεων που εκπέμπονται από το Κίεβο.
Σε συνέντευξή του στο CNN επισημαίνει ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση για τις μελλοντικές προθέσεις της Ρωσίας και για το αν η Μόσχα θα προσπαθήσει εκ νέου να καταλάβει το Κίεβο, εφόσον καταφέρει να νικήσει στο Donbass.

Κρίσιμη η μάχη στο Donbass

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να καταλάβουν τις θέσεις μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου», είπε ο Zelensky.
«Επειδή δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και τους ηγέτες της Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Γι' αυτό αντιλαμβανόμαστε πως το ότι τους πολεμήσαμε και τους διώξαμε, πως τους κάναμε να τρέχουν μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, αυτό δεν σημαίνει πως αν κατακτήσουν το Donbass δεν θα επιστρέψουν για το Κίεβο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης