Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές εξελίξεις: O Zelensky υποκριτικά ζητάει διάλογο… για να κερδίσει χρόνο – Έπεσε η Μαριούπολη, ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Δραματικές εξελίξεις: O Zelensky υποκριτικά ζητάει διάλογο… για να κερδίσει χρόνο – Έπεσε η Μαριούπολη, ρωσική προέλαση στα ανατολικά
Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 23.500 στρατιώτες
Σχετικά Άρθρα

(upd11 ) Ο Zelensky o Ουκρανός Πρόεδρος υποκρίνεται ότι θέλει διάλογο και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία… ο στόχος του είναι διττός να κερδίσει χρόνο.

1)Για να διασώσει τον ουκρανικό στρατό από τον διασυρμό και την ήττα στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης που έπεσε στα χέρια των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
Στο εργοστάσιο βρίσκονται 2.500 ουκρανοί στρατιώτες και η Ρωσία έθεσε τελεσίγραφο να παραδοθεί το εργοστάσιο Azovstal. Το τελεσίγραφο εξέπνευσε και η Μόσχα ετοιμάζεται για επιχείρηση αλεξιπτωτιστών

2)Ο Zelensky ζητάει πάλι διάλογο με την Ρωσία με τον όρο ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να κερδίσει χρόνο να ανασυνταχθεί ο κατεστραμμένος στρατός της Ουκρανίας και στο μεσοδιάστημα να προμηθευτεί νέα όπλα από την Δύση…

Ποια τα γεγονότα;

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα της άρνησης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και το καθεστώς της Κριμαίας, αλλά μόνο αφού σταματήσουν οι εχθροπραξίες και αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Πιστεύω ότι όλα πρέπει να αναλυθούν σε κανονικά βήματα, αργά, ήρεμα», είπε ο Zelensky.
«Υπάρχει μια κατανόηση.
Ζητούμε εγγυήσεις ασφαλείας.
Υπάρχει το θέμα του ΝΑΤΟ, ας μιλήσουμε.
Ας προχωρήσουμε και ας μιλήσουμε αλλά πρώτα θα πρέπει να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Τι εκτιμάει η Ρωσική πλευρά;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, με τις δηλώσεις του για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, θέλει να κερδίσει χρόνο, ενώ ταυτόχρονα στρέφεται στο ΝΑΤΟ για στρατιωτική βοήθεια.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Zelensky για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ξεκινήσει νέο διάλογο με την Ρωσία.
Την ίδια τακτική ακολούθησε ο Zelensky και στις συνομιλίες στην Τουρκία, οι ρωσικές δυνάμεις διέκοψαν τον βομβαρδισμό του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και στο μεσοδιάστημα ανασύνταξε τις ένοπλες δυνάμεις. 
Το δραματικό περιστατικό της Bucha όμως απέδειξαν ότι οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν στο διάλογο αλλά παίζουν θέατρο.
Σήμερα ξανά η Ουκρανία παίζει το ίδιο παιχνίδι.
Ο λόγος είναι προφανής.
Θέλει να κερδίσει χρόνο, ενώ ταυτόχρονα στρέφεται στο ΝΑΤΟ για στρατιωτική βοήθεια, επισήμανε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.
Για να πειστούν οι ρωσικές δυνάμεις ότι ο Zelensky είναι ειλικρινής και θέλει διάλογο θα πρέπει να συμβούν τα εξής
-Τα Ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από το έδαφος των Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και του Luhansk.
-Να παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο εργοστάσιο Azovstal.
Οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων προσεγγίζουν τους 23.500 στρατιώτες και μόνο κατά την απελευθέρωση της Μαριούπολης, 1.464 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν και «περίπου 2.500 ακόμη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal».

Θέμα χρόνου η προέλαση στα ανατολικά

Σημαντική επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Κατέλαβαν τις θέσεις Andriivka, Mala Komyshuvakha και Sulyhivka νότια του Izyum που είναι σημεία κλειδά, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τους Ουκρανούς στο Donbass.
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksandr Motouzianik η επιχείρηση προέλασης του ρωσικού στρατού στο Donbass θα γίνει σίγουρα.
«Εγώ δεν μπορώ να πω πότε θα γίνει αλλά πολύ πιθανόν να γίνει σύντομα γιατί η Ρωσία εισήλθε στην τελική φάση συγκέντρωσης δυνάμεών της.
Κι αυτό θα γίνει επίσης γιατί η Ρωσία χρειάζεται νίκες, νίκες που θα δικαιολογούν ό,τι γίνεται στην Ουκρανία στα μάτια των Ρώσων πολιτών την εισβολή στη χώρα μας» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.



Εξέπνευσε το τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες στο Azovstal - Ρωσική επιχείρηση αλεξιπτωτιστών

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρόσφεραν τη δυνατότητα στον Ουκρανικό στρατό και στα εθνικά τάγματα αλλά τους ξένους μισθοφόρους που είχαν αποκλειστεί στη Μαριούπολη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα από τις 06:00 ώρα Μόσχας της Κυριακής 17 Απριλίου 2022.
Η Ρωσία θα εγγυόταν  την ζωή τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ζητούσαν επίμονα άδεια από το αρχηγείο των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας να παραδοθούν, αλλά ως απάντηση δέχονταν απειλές εκτελέσεων.
«Κατά τη διάρκεια της 16ης Απριλίου 2022, υπήρξε μια απότομη αύξηση της έντασης των ραδιοεπικοινωνιών από τους ουκρανούς στρατιώτες και μισθοφόρους που έχουν εγκλωβιστεί στην Μαριούπολη στο εργοστάσιο μετάλλων Azovstal.
Οι ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, σχεδόν χωρίς τροφή και νερό.
Επιμένουν απαιτούν άδεια από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.
Οι εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών έχουν απαγορεύσει την παράδοση και την κατάθεση των όπλων, απειλούν με περαιτέρω εκτελέσεις υπό συνθήκες «πολέμου».
Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε πάνω από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές. Στους υπερασπιστές της πόλης περιλαμβάνονται ουκρανοί πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Σύνταγμα Αζόφ, μια πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές και ενσωματώθηκε μετά στην Εθνοφρουρά.

Ουκρανός πρωθυπουργός: Η Μαριούπολη δεν έχει πέσει ολοκληρωτικά

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας λέει ότι η Μαριούπολη δεν έχει ακόμη περιέλθει στη Ρωσία και οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα πολεμήσουν «μέχρι το τέλος».
Ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal έκανε έκκληση κατά τη διάρκεια εμφάνισης σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή για βοήθεια για τους περίπου 100.000 Ουκρανούς που παραμένουν παγιδευμένοι στην ανατολική πόλη χωρίς φαγητό, νερό, θέρμανση και ηλεκτρισμό.
Λέει ότι ορισμένες περιοχές της Μαριούπολης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο και ότι η Ρωσία δεν έχει πλήρη κυριαρχία στην πόλη.
Ο Shmyhal είπε στο ABC News ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πολεμούν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Donbass και «δεν έχουμε πρόθεση να παραδοθούμε».
Πάντως σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο ο Ουκρανός πρωθυπουργός επισήμανε πως η χώρα του είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο μέσω της διπλωματίας, αν είναι δυνατόν.
Ο Shmyhal λέει ότι η παράδοση δεν είναι επιλογή, προσθέτοντας ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, τις οικογένειές μας, τα εδάφη μας, επομένως θα πολεμήσουμε απολύτως μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη, σε αυτόν τον πόλεμο».

«Η Μαριούπολη εξαφανίστηκε από προσώπου γης»

Ο Pavlo Kyriylenko, κυβερνήτης της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε πως η πόλη «εξαφανίστηκε από προσώπου γης» μετά από εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Ο εχθρός μπορεί να καταλάβει τη γη στην οποία βρισκόταν η Μαριούπολη, αλλά η πόλη της Μαριούπολης έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, από εκείνους που δεν θα μπορέσουν ποτέ να την αποκαταστήσουν», σημείωσε.
«Για να αποκατασταθεί η Μαριούπολη, αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει μόνο η Ουκρανία», συνέχισε.
Όσον αφορά την τύχη της πόλης, περιέγραψε ότι σε αυτό το σημείο «δεν υπάρχει πια» και ότι στην πραγματικότητα οι Ρώσοι δεν έχουν τίποτα άλλο να κατακτήσουν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk για πρώτη φορά η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε ουκρανικές θέσεις στην πόλη-λιμάνι.
«Στις 14 Απριλίου, δύο ρωσικά στρατηγικά βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160 εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ που πλήττουν το έδαφος της Ουκρανίας από το Krasnodar Krai του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε.
«Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής, βόμβες ρίφθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3.
Αυτή η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα, χτυπώντας τη Μαριούπολη».
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης υπολόγισε ότι πάνω από 10.000 άμαχοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Zelensky: Οι Ρώσοι θα επιστρέψουν για το Κίεβο

Μήνυμα συνέχισης του πολέμου και θυσία των περίπου 2.500 Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky,
Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να μην παραχωρήσει τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία και πως ο στρατός της Ουκρανίας θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις του για να αντισταθεί, αποσιωπώντας τις απειλές περί εκτελέσεων που εκπέμπονται από το Κίεβο.
Σε συνέντευξή του στο CNN επισημαίνει ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση για τις μελλοντικές προθέσεις της Ρωσίας και για το αν η Μόσχα θα προσπαθήσει εκ νέου να καταλάβει το Κίεβο, εφόσον καταφέρει να νικήσει στο Donbass.
«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να καταλάβουν τις θέσεις μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου», είπε ο Zelensky.
«Επειδή δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και τους ηγέτες της Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Γι' αυτό αντιλαμβανόμαστε πως το ότι τους πολεμήσαμε και τους διώξαμε, πως τους κάναμε να τρέχουν μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, αυτό δεν σημαίνει πως αν κατακτήσουν το Donbass δεν θα επιστρέψουν για το Κίεβο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επιχείρηση σε τζαμί με αίτημα Erdogan

H Μόσχα ανταποκρίθηκε σε παράκληση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για την απελευθέρωση πολιτών τουρκικής καταγωγής που κρατούνταν όμηροι σε τζαμί στη Μαριούπολη.
Η «ειδική επιχείρηση» διεξήχθη το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Κατά την επιχείρηση απελευθερώθηκαν όλοι οι όμηροι και σκοτώθηκαν 29 Ουκρανοί και μισθοφόροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Μια ειδική επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων, που κρατούνταν στο τουρκικό τέμενος από Ουκρανούς Ναζί, διεξήχθη στις 16 Απριλίου κατά τη διάρκεια επιθετικών ενεργειών για την απελευθέρωση της Μαριούπολης και κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Igor Konashenkov είπε ότι χάρη στις ανιδιοτελείς ενέργειες μιας ομάδας ρωσικών ειδικών δυνάμεων, το τζαμί απελευθερώθηκε και 29 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων, σκοτώθηκαν.
«Οι όμηροι, που είναι πολίτες μιας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία», είπε.
azovstal-satellite.png

026e0000-0aff-0242-df46-08da0c992343_w1071_s_d3.jpg
Ζημιές σε υποδομή στο Brovary, κοντά στο Κίεβο, από πυραυλική επίθεση

Πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 17/4 προκάλεσε ζημιές σε υποδομή στην πόλη Brovary, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ ο δήμαρχος του Brovary, Ίγκορ Σαπόζκο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής, ούτε για ενδεχόμενες απώλειες.
Πάντως, εκρήξεις που ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, στη διάρκεια της νύκτας σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Νέο γύρο βομβαρδισμών στο Χάρκοβο εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή (17/4/2022), με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες.
Ο ρωσικός στρατός επέλεξε αυτή τη φορά να πλήξει στόχους στα βορειοανατολικά προάστια του Χαρκόβου.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, τουλάχιστον τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.
Πιο αιματηρός είναι ο απολογισμός για τους αμάχους, καθώς βρέθηκαν τρεις πολίτες νεκροί και τουλάχιστον 31 τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή την Κυριακή (17/4).
Ανάμεσα στους τραυματίες πολίτες βρίσκονται και τέσσερα παιδιά, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.
Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους στις περιοχές Βόρεια Σάλτιβκα, Πιατιχάτκι, Ολεξίγιβκα, στο κέντρο της πόλης του Χαρκόβου, στο εργοστάσιο οχημάτων του Χαρκόβου και την περιοχή Ντεργκασί.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά MiG - 29 

Δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη MiG - 29 καταρρίφθηκαν από ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην περιοχή του Χάρκοβο και ένα drone καταστράφηκε κοντά στο Pavlograd, δήλωσε την Κυριακή (17/4/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά αεροσκάφη MiG-29 κοντά στις περιοχές Fedorovka και Zavody στην περιοχή Χάρκοβο, είπε, προσθέτοντας ότι ένα ουκρανικό drone καταρρίφθηκε κοντά στο Pavlograd.


Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 23.500 στρατιώτες

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας και ξένων μισθοφόρων ανέρχονταν στις 16 Απριλίου σε 23.367 άτομα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ανέρχονται σε 2,5-3 χιλιάδες είναι fake news. «Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει αξιόπιστα στοιχεία για τις πραγματικές απώλειες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς και αφιχθέντων ξένων μισθοφόρων, που ο Zelensky φοβάται να πει στον λαό της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει χάσει 23.367 στρατιώτες αναφέρουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι απώλειες της Ουκρανίας

Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν καταστραφεί τα εξής οπλικά συστήματα της Ουκρανίας…
134 πολεμικά αεροσκάφη,
460 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα,
246 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα,
1.
269 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης,
252 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών,

987 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, καθώς και ως
1.
158 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων»
m1_1.png

www.banikngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης