Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος νεύρων από Ρωσία σε ΕΕ - H Gazprom εξετάζει τις επιλογές της για να κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου

Πόλεμος νεύρων από Ρωσία σε ΕΕ - H Gazprom εξετάζει τις επιλογές της για να κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικής εφημερίδας, η Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες

Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε ένα πόλεμο νεύρων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όπλο το φυσικό αέριο έχει επιδοθεί η Ρωσία ως αντίποινα στις αυστηρές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μία ημέρα αφού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, διαβεβαίωνε ότι η Μόσχα δεν θα ζητήσει άμεσα την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, η ρωσική εφημερίδα Kommersant υποστηρίζει -επικαλούμενη σχετικές πληροφορίες- ότι η Gazprom εξετάζει τις επιλογές της για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες εάν η πληρωμή δεν γίνεται σε ρούβλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός εξετάζει και τις ενδεχόμενες συνέπειες σε αυτό ενδεχόμενο, ενώ σημειώνεται ότι αύριο (1/4/2022) θα πρέπει να πληρωθούν τα συμβόλαια Μαρτίου για την προμήθεια φυσικού αερίου.
«Η Gazprom... πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε "μη φιλικές" χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.
Capture_177.JPG

Πάντως, στον απόηχο των εν λόγω πληροφοριών η μετοχή της Gazprom καταγράφει -στο χρηματιστήριο  της Μόσχας- κέρδη της τάξης του 11% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 240,6 ρούβλια.

Έτοιμος ο μηχανισμός για την πληρωμή σε ρούβλια


Εν τω μεταξύ, ο Peskov ενημέρωσε πως είναι έτοιμος είναι ο μηχανισμός για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια.
«Ναι είναι αλήθεια» είπε ο Peskov, ερωτηθείς για το εάν έχει παρουσιαστεί στον Putin το σχέδιο πληρωμής σε ρούβλια, και υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί δημόσια πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ενώ επισήμανε πως η Ρωσία δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, είχε δώσει προθεσμία έως σήμερα (31/3/2022), ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα και η Gazprom να υποβάλλουν το σχέδιο που θα προβλέπει ότι οι «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, διαβεβαίωνε χθες (30/3/2022) ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις υπόλοιπες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια, αλλά και ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Ωστόσο, ο Peskov προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των ρωσικών προϊόντων που εξάγει και για τα οποία θα ζητά να πληρώνονται σε ρούβλια.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Δούμας, Vyacheslav Volodin, είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας

Η Ελλάδα εξετάζει ήδη εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και αφενός θα αυξηθεί η αποθηκευτική δυνατότητα ενώ αφετέρου θα αυξηθεί η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στoν προβλήτα του νησιού ένα ειδικά διαμορφωμενο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου. Η χωρητικότητα του θα ξεπερνά τα 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις επίγειες δεξαμενές στο Terminal LNG του ΔΕΣΦΑ έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων.
Εξάλλου, την Τετάρτη (30/3/2022) συνεδρίασε εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης