Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με το «τέρας» του πληθωρισμού και τη γεωπολιτική αστάθεια

Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με το «τέρας» του πληθωρισμού και τη γεωπολιτική αστάθεια

Με τα μάτια στραμμένα στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών οι αγορές

Σχετικά Άρθρα

Η ομάδα υπουργών Οικονομικών της G20 που θα συναντηθεί στην Ινδονησία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από μια ιδιαίτερα ταραγμένη παγκόσμια οικονομία η οποία απειλείται από την έκρηξη του πληθωρισμού, την απειλή πολέμου και τη γεωπολιτική αστάθεια και την κληρονομιά της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.

Το ζοφερό σκηνικό

Το εύρος της έκρηξης στο δείκτη τιμών καταναλωτή που πλήττει πολλές χώρες-μέλη της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικών είναι άνευ προηγουμένου από την ίδρυση του ομίλου στα τέλη του περασμένου αιώνα και υποδαυλίζεται από επίμονες ανησυχίες για τα προβλήματα στην εφορδιαστική αλυσίδα και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.
Με το τελευταίο σχετίζεται η στρατιωτική ένταση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμή σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το μείγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντώνται στην Τζακάρτα είναι πιθανό να διαμορφώσει μια λιγότερο αισιόδοξη προοπτική από αυτή που διαφάνηκε στην ανακοίνωσή τους στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο, όταν οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον αυξημένο πληθωρισμό ως «παροδικό» φαινόμενο.

Πρωτοφανές σκηνικό

Η συγκέντρωση την Πέμπτη και την Παρασκευή 17 και 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται μια εβδομάδα αφότου τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επιταχυνόμενη νομισματική σύσφιξη εκ μέρους της Fed.
Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων έχει αυξηθεί στην Ευρωζώνη, ενώ στην Αργεντινή και την Τουρκία, και τα δύο μέλη της G-20, ο πληθωρισμός «τρέχει» τώρα κοντά στο 50%.

Η «κληρονομία» της πανδημίας

Ωστόσο, η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν επηρεάζει ομοιόμορφα τις 20 ισχυρότερες οικονομίες.
Η Ιαπωνία, η οποία αγωνίζεται εδώ και καιρό να επιτύχει βιώσιμο πληθωρισμό, ενδέχεται να δει νέα επιβράδυνση στα στοιχεία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα και η Κίνα είναι επίσης πιθανό να αναφέρει εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτό που μπορεί κάλλιστα να καταστεί εμφανές από τη σύνοδο είναι ο βαθμός στον οποίο πολλές κυβερνήσεις προχωρούν στην αντιμετώπιση νεότερων ανησυχιών από τον κορωνοϊό, ακόμη και όταν η πανδημία είναι παρούσα, αν και με τη συχνά λιγότερο επικίνδυνη παραλλαγή Omicron.

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ίδια ώρα, ενδέχεται να επιταχυνθεί εκ νέου και οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να δείξουν μετριοπαθή άνοδο.
Στο νομισματικό μέτωπο, η Federal Reserve θα δημοσιεύσει πρακτικά της τελευταίας απόφασής της και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την ανάλυση Bloomberg Economics: «Εάν τόσο η αγορά εργασίας όσο και τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή συνεχίσουν να δείχνουν ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης του πληθωρισμού, τότε η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο».
Οι επενδυτές την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν μια δεύτερη σειρά στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με πιο συγκρατημένο ρυθμό για δεύτερο μήνα.
Μια στα σταθερή άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές παραγωγού θα υποδηλώνει μια ενδεχόμενη χαλάρωση στην πρόσφατη έκρηξη του πληθωρισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ιστορικό ύψος, στο 7,5% από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Αυξήσεις επιτοκίων

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, οι επενδυτές θα αναλύσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης των αξιωματούχων της Fed τον Ιανουάριο για εντοπίσουν τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών για μια πιο επιθετική προσέγγιση στην ομαλοποίηση της πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κάθε συνεδρίαση φέτος -- μία κίνηση την οποία η Goldman Sachs για πρώτη φορά προβλέπει σε αυτή τη φάση.
Στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου, τη βιομηχανική παραγωγή, τις ενάρξεις κατασκευής κατοικιών και τις αγορές υφιστάμενων κατοικιών.

Η Βρετανία θα δείξει το δρόμο;

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο είναι πιθανό να έχει κάνει άλλο ένα άλμα καθοδόν προς την κορυφή που η Τράπεζα της Αγγλίας βλέπει τελικά πάνω από το 7%.
Ενώ η ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι 5,5%, το εύρος των προβλέψεων είναι μεγάλο, από μια συγκράτηση στο 5,1% σε ένα άλλο άλμα έως και 6%.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι επίσης πιθανό να εστιάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BοE, με σημάδια στενότητας που πιθανόν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Ο επικεφαλής της BoE Andrew Bailey εμπόδισε μια αύξηση κατά μισή μονάδα που επεδίωξαν ορισμένοι από τους συναδέλφους του νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά τα στοιχήματα των επενδυτών δείχνουν τώρα ότι μια τέτοια κίνηση θα λάβει αρκετά σύντομα.cf7d8a9777a59a259002303f175d328e.jpgΤο νέο «σήμα» από την ΕΚΤ

Στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ Cristine Lagarde στο Ευρωκοινοβούλιο τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2023 θα είναι μια άλλη ευκαιρία για να δώσει σήμα προς τους επενδυτές, αφού η πρόσφατη επιθετική στροφή της ενθάρρυνε τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, τόνισε επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή.
World's Top Economies Confront Inflation, Disease, War: Eco Week
Τα «περιστέρια» ανασυντάσσονται

Το Σάββατο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Olli Rehn, προειδοποίησε για υπερβολική αντίδραση στην τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού.
«Είναι καλύτερα να κοιτάξουμε πέρα από τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό και να δούμε πως θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός το 2023, το 2024», είπε σε συνέντευξή του στη φινλανδική τηλεόραση.

Βιομηχανική παραγωγή

Τα κύρια στοιχεία στην ευρωζώνη θα είναι η βιομηχανική παραγωγή για τον Δεκέμβριο που θα δημισιοποιηθούν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, γεγονός που θα υποδεικνύει την υγιή οικονομική ανάπτυξη στο συνολικό τέταρτο τρίμηνο.
World's Top Economies Confront Inflation, Disease, War: Eco Week
Πολωνία και Τουρκία

Στην Πολωνία και την Τσεχία, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενδέχεται να δείχνουν νέα επιτάχυνση προς το 10%.
Ένα αποτέλεσμα πάνω από αυτό το επίπεδο ώθησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Πράγα να σηματοδοτήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι νομισματικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας, την ίδια ώρα, θα μπορούσαν να καλωσορίσουν τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή μόνο αυτού του μεγέθους. ο πληθωρισμός εκεί ήταν σχεδόν 50% τον Ιανουάριο, υπερτριπλάσιος από το επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022.
Inflation and the Supply Chain Crisis - by Joseph Politano
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης