Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει την Ευρωζώνη η Lagarde της ΕΚΤ - Κανένα όφελος από μια αύξηση του επιτοκίου, μόνο ζημιά για την οικονομία

Καθησυχάζει την Ευρωζώνη η Lagarde της ΕΚΤ - Κανένα όφελος από μια αύξηση του επιτοκίου, μόνο ζημιά για την οικονομία
Εάν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο, ανέφερε η Lagarde
Σχετικά Άρθρα
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τώρα όχι μόνο δεν θα μείωνε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά θα έπληττε και την οικονομία, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Επί της ουσίας η Lagarde απάντησε στις ανησυχίες για το πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ στο διαρκώς αυξανόμενο δείκτη τιμών καταναλωτή, με το πρόβλημα να υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν χτες, 10 Φεβρουαρίου 2022, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Με τις χρηματαγορές να τιμολογούν τώρα σε αύξηση 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο, η Lagarde προειδοποίησε ότι μια αύξηση δεν θα αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα εμπόδια προσφοράς που έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης

«Αυτό δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», είπε στο γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
«Αντίθετα, εάν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο», ανέφερε η Lagarde.
Επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει την επιθετική πολιτική τόνωσης των αρνητικών επιτοκίων μόνο σταδιακά και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Τώρα μπορούμε να προσαρμόσουμε –ήρεμα, βήμα προς βήμα– τα μέσα νομισματικής πολιτικής μας», είπε.
«Και όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα το κάνουμε».

Knot (EKT): Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η αύξηση των επιτοκίων

Προβλέπει αύξηση των επιτοκίων ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022.
Το κόστος δανεισμού συνήθως αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης και «δεν έχω λόγο να προβλέψω διαφορετικά αυτή τη φορά», δήλωσε σε συνέντευξή του.
Ο Knot επισήμανε ότι μια δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα μπορεί να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2023.

Στο 4% ο πληθωρισμός

Ο Knot, ένας από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που επιχειρηματολογούν υπέρ της τάχειας άρσης της πολιτικής της νομισματικής χαλάρωσης δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από το 4% για μεγάλο μέρος του 2022.
«Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός προκαλείται εσωτερικά», είπε.
«Η πλειονότητα του πληθωρισμού προκαλείται από έξωθεν επιρροές και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό».
Στη ζώνη του ευρώ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 5,1% σε ετήσια βάση, παραμένοντας υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης