Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: «Γροθιά στο στομάχι» της Fed ο πληθωρισμός των ΗΠΑ - Προς αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022

Citigroup: «Γροθιά στο στομάχι» της Fed ο πληθωρισμός των ΗΠΑ - Προς αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 7,5% για τον Ιανουάριο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Σαν… γροθιά στο στομάχι χαρακτηρίζουν αναλυτές της Citigroup την εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,5%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022.
«Αυτός ο πληθωρισμός ήρθαν σαν γροθιά στο στομάχι του Jay Powell (πρόεδρος της Fed) και τους συναδέλφους του» δήλωσε ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Research. «Το αφήγημα τους είναι ότι όσο προχωρά η χρονιά, θα πρέπει να βλέπουμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να μειώνεται. Και αυτό δεν φάνηκε καθόλου στα στοιχεία του Ιανουαρίου» συμπλήρωσε, μιλώντας στο CNBC.
Ακόμα και η μηνιαία αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.
Σύμφωνα με τον Sheets, ακόμα και με τις προκλήσεις που προκύπτουν από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, και χρειάζονται ακόμα περισσότερα ώστε να υποχωρήσει κάτω από το 3% για το έτος.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε μια πιο επιθετική Fed. Και πιστεύω ότι μετά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι 50 μονάδες βάσης για τον Μάρτιο, θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο ίδιος αν και υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να μην είναι ούτε αυτό αρκετό.
«Τι θα πρέπει να κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό; Επειδή δεν φαίνεται να υποχωρεί από μόνος του - τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμη σημάδι αυτού», είπε ο Sheets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης