Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hebrew University για Covid: Ένα ερώτημα ζητεί απάντηση – Εάν η 3η δόση του εμβολίου είναι τόσο αποτελεσματική, γιατί δεν χορηγείται σε όλους

Hebrew University για Covid: Ένα ερώτημα ζητεί απάντηση – Εάν η 3η δόση του εμβολίου είναι τόσο αποτελεσματική, γιατί δεν χορηγείται σε όλους
Μεγάλη συζήτηση διεθνώς για τη λεγόμενη ενισχυτική δόση του εμβολίου έναντι του Covid και κορυφαίοι Ισραηλινοί επιστήμονες τοποθετούνται
Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη στο Ισραήλ και με την ενισχυτική δόση και σύμφωνα με τις αρχές τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Ωστόσο, στο Ισραήλ, εξακολουθούν να υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άτομα που έλαβαν δύο δόσεις πριν από περισσότερους από έξι μήνες, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη την ενισχυτική.
Η δοκιμή της Pfizer δείχνει ότι το ενισχυτικό εμβόλιο θα αυξήσει την προστασία αυτής της ομάδας έναντι των λοιμώξεων κατά 20 φορές», δήλωσε ο Eran Segal, υπολογιστικός βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann που συμβουλεύει την κυβέρνηση.
«Ναι, τρεις δόσεις έναντι δύο σημαίνουν 20 φορές περισσότερη προστασία»., πρόσθεσε.
Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εάν εγκριθούν οι ενισχυτικές δόσεις γιατί να είναι διαθέσιμες μόνο σε περιορισμένα τμήματα του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν σοβαρά, όπως γράφει η Jerusalem Post.

Γιατί δεν χορηγείται σε όλους;

«Εάν τα ενισχυτικά εμβόλια για τον Covid είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί δεν χορηγείται σε όλους ένα;», το ερώτημα που τίθεται.
Η δοκιμή της Pfizer περιελάμβανε περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 16 ετών, χωρισμένους σε δύο ομάδες – τρίτη δόση και εικονικό φάρμακο (Placebo).
Ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης ήταν 11 μήνες.
Μέσα σε 2,5 μήνες κατά μέσο όρο μετά τη λήψη της ενισχυτικής δόσης, μόνο πέντε άτομα ανέπτυξαν συμπτωματικό Covid.
Περίπου 109 άτομα που δεν έλαβαν την ενισχυτική δόση προσβλήθηκαν από Covid.
«Πιστεύουμε ότι οι αναμνηστικές δόσεις έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης απειλής για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
«Ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα με τις υγειονομικές αρχές και να συνεργαστούμε για να καθορίσουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την κυκλοφορία αναμνηστικών δόσεων σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Bourla.

Hebrew University: Η λύση του Ισραήλ δεν ταιριάζει σε όλους

Ωστόσο, ο επιδημιολόγος του Hebrew University και γιατρός δημόσιας υγείας Hagai Levine τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να μεταφέρει τόσο γρήγορα τη λύση του για τη «μαγική σφαίρα» σε άλλες χώρες, οι οποίες πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό τους με βάση τόσο τον πολιτισμό όσο και την επιδημιολογική τους κατάσταση.
«Δεν θα αντιγράψω και θα δεν θα επικολλήσω την εμπειρία μας σε άλλες χώρες», είπε ο Levine, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πιο ταπεινό».
Η πανδημία παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αυτό το κύμα μειώνεται σε άλλες χώρες χωρίς την ενισχυτική δόση.
Το να δώσουμε την αναμνηστική δόση σε όλους δεν είναι απαραίτητα βασικό.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», εξήγησε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben-Gurion και επικεφαλής της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας.
Ενώ το Ισραήλ κατάφερε να εμβολιάσει 6,2 εκατομμύρια Ισραηλινούς με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που εξακολουθούν να προσπαθούν να χορηγήσουν ακόμη το πρώτο εμβόλιο.
Σε ορισμένα μέρη, ακόμη και εκεί όπου τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα, υπάρχουν προβληματικά συστήματα υγείας, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από τη χορήγηση των τρίτων δόσεων.
Επίσης, το Ισραήλ εμβολίασε ανθρώπους πολύ νωρίτερα από κάποιες άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι είχε πρώτο τα δεδομένα που έδειχναν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων βαίνει φθίνουσα μετά την παρέλευση έξι μηνών.

Οι παρενέργειες

«Στο Ισραήλ, έχουμε τη μοναδική κατάσταση ότι μια πολύ μεγάλη θέση του πληθυσμού εμβολιάστηκε την ίδια στιγμή, επομένως ο αντίκτυπος της μείωσης έρχεται επίσης την ίδια στιγμή, καθιστώντας την ανάγκη για την ενισχυτική δόση πολύ πιο έντονη», εξήγησε ο Levine.
Σε άλλες χώρες, οι εκστρατείες εμβολίων διήρκεσαν περισσότερο και, ως εκ τούτου, η μείωση στην κοινότητα θα χρειαστεί επίσης περισσότερο χρόνο.
Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει θέμα παρενεργειών, υπογράμμισε ο Davidovitch .
Εξήγησε επίσης ότι οι προκαταρκτικές μελέτες καταδεικνύουν πως οι παρενέργειες της ενισχυτικής δόσης είναι αρκετά σπάνιες και γενικά δεν είναι χειρότερες από τη δεύτερη δόση
Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαραίτητα αρκετά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ακόμη και επομένως αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι εμπόδιο για μαζικές ενισχυτικές δόσεις σε μερικές χώρες.
Ο Levine τόνισε ότι ενώ η Ισραηλινή Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας δεν ήταν αντίθετη με την επέκταση της ενίσχυσης για όλους στο Ισραήλ τελικά αποφασίστηκε, πως «δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι απαραίτητη για όλους».
Εξήγησε ότι το Ισραήλ βιαζόταν να ξεκινήσει τις αναμνηστικές δόσεις καθώς τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν.
Ως εκ τούτου, η χώρα δεν χρησιμοποίησε ορολογικές εξετάσεις πριν από την τρίτη δόση για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για το ποια τμήματα του πληθυσμού μπορεί να χρειαστούν την αναμνηστική, περισσότερο από άλλα.
«Εάν οι χώρες έχουν περισσότερο χρόνο και η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι διαφορετική, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης ορολογικών δοκιμών ως εργαλείου», είπε ο Levine.
«Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να έχουν μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στην ενισχυτική δόση».

Μη απαραίτητη για τους νέους

Για παράδειγμα, είπε ότι ενώ είναι σαφές ότι ο ευάλωτος πληθυσμός –οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις χρειάζονται αναμνηστική δόση – μπορεί να μην χρειάζονται το εμβόλιο οι νεότεροι και πιο υγιείς άνθρωποι.
«Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στο Ισραήλ από τον Covid που είναι νέοι, υγιείς και έλαβαν δύο δόσεις Pfizer;» διερωτήθηκε.
«Πολύ, πολύ λίγοι».
Είπε επίσης ότι η ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν έχει ακόμη αποδειχθεί και γι' αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) περιμένουν περισσότερα στοιχεία.
«Η άποψή μου είναι ότι αν δεν χρειάζεστε (την ενισχυτική δόση), περιμένετε», δήλωσε ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.
Εξάλλου δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει η τρίτη δόση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, με τη μετάλλαξη Delta AY4.2, χωρίς περιορισμούς και πρώιμο εμβολιασμό, φαίνεται ότι η ενισχυτική δόση θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα.
«Περίμεναν πάρα πολύ», είπε ο Cohen.

Capture_122.JPG
www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης