Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ισραήλ από τα πιο εμβολιασμένα κράτη ανησυχεί για την νέα παραλλαγή AY4.2 και τα ρεκόρ κρουσμάτων στην Βρετανία

To Ισραήλ από τα πιο εμβολιασμένα κράτη ανησυχεί για την νέα παραλλαγή AY4.2 και τα ρεκόρ κρουσμάτων στην Βρετανία
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αρχίσει να μειώνεται, όπως έδειξαν μελέτες από το Ισραήλ και άλλες έρευνες
Σχετικά Άρθρα
Μια νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Delta χτυπά το Ισραήλ, είναι ώρα για πανικό;
Μια νέα παραλλαγή AY4.2 ανησυχεί τους επιστήμονες ειδικά μάλιστα όταν στην Βρετανία καταγράφεται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.
Λέγεται ότι σήμερα υπάρχουν 56 «απόγονοι» της παραλλαγής Delta και όλοι εξαπλώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς και σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Μια νέα και δυνητικά πιο μεταδοτική έκδοση της παραλλαγής Delta εμφανίστηκε στο Ισραήλ την ώρα που το ποσοστό μόλυνσης από τον COVID άρχισε να μειώνεται και η χώρα προετοιμάζεται για την εποχή της γρίπης.

Είναι η παραλλαγή AY4.2 λόγος για συναγερμό;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, ένα μεμονωμένο κρούσμα AY4.2 εντοπίστηκε στο Ισραήλ σε ένα 11χρονο αγόρι, το οποίο επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στη Μολδαβία.
Το παιδί βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ενώ ήταν σε απομόνωση, και μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχουν μολυνθεί άλλοι.
Ωστόσο, με την παραλλαγή AY4.2 να είναι έως και 10% έως 15% πιο μεταδοτική από την Delta, δεν είναι απίθανο περισσότερα κρούσματα να βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ και να μην έχουν ανακαλυφθεί, δήλωσε ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής της ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.
Με βάση τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η μετάλλαξη AY4.2 αντιπροσώπευε σχεδόν το 10% του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν εμφανιστεί εσχάτως.
Αλλά ο Cohen επισήμανε ότι το γεγονός ότι είναι 10% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη ΑΥ4.2 πρέπει να ληφθεί υπόψη:
«Δεν πρόκειται για καταστροφή σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές που γνωρίζουμε»
Η παραλλαγή Alpha ήταν 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος Wuhan.
Η αρχική παραλλαγή Delta ήταν 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha.
Όμως τα επίπεδα μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε σχεδόν υψηλό όλων των εποχών.
Η Βρετανία αναφέρει περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.
Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 8,5 εκατομμύρια μολυσμένους ανθρώπους.
Περισσότερα από 3 εκατομμύρια από αυτά διαγνώστηκαν τους τελευταίους μήνες.
Η παραλλαγή ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή του πρώην Επιτρόπου της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Δρ Scott Gottlieb, ο οποίος έγραψε στο Twitter.

Μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στην Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων Covid σε 3 μήνες ακριβώς καθώς η νέα παραλλαγή Delta AY4.2 με την μετάλλαξη S: Y145H στην ακμή φτάνει το 8% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Χρειαζόμαστε επείγουσα έρευνα για να καταλάβουμε αν η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, ή ξεπερνάει το ανοσοποιητικό;»
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η παραλλαγή βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούλιο περίπου, αλλά αυξάνεται σιγά -σιγά σε συχνότητα.
«Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε για να αξιολογήσουμε πιο γρήγορα αυτές αλλά και νέες παραλλαγές.

Έχουμε τα εργαλεία

«Αυτό δεν είναι λόγος άμεσης ανησυχίας αλλά υπενθύμιση ότι χρειαζόμαστε ισχυρά συστήματα για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό νέων παραλλαγών.
Αυτό πρέπει να αποτελέσει μια συντονισμένη, παγκόσμια προτεραιότητα για τον Covid, όπως και παρόμοιες διεθνείς προσπάθειες έχουν γίνει συνήθης πρακτική στη γρίπη».
Η μετάλλαξη AY4.2 πιθανότατα δεν είναι η μόνη εξήγηση για αυξανόμενα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Cohen. Το καλοκαίρι, η χώρα κατάργησε όλους τους περιορισμούς για τον COVID και μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι πολίτες δεν θα δεχθούν νέο lockdown.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να διαχειρίζεται την 3 δόση εμβολίων πολύ αργά σε σύγκριση με το Ισραήλ - μόλις τον Σεπτέμβριο - και μέχρι στιγμής, λιγότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τον εμβολιασμό νέων στις 20 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αρχίσει να μειώνεται, όπως έδειξαν μελέτες από το Ισραήλ και άλλες έρευνες.
Τα καλά νέα, φυσικά, είναι ότι το ποσοστό των σοβαρών κρουσμάτων και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται πολύ πιο αργά από τον αριθμό των κρουσμάτων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι «η Delta παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή που αντιπροσωπεύει περίπου το 99,8% των περιστατικών αλληλουχίας στην Αγγλία από τις 11 Οκτωβρίου 2021.
«Η μετάλλαξη AY.4.2 αυξάνεται στην Βρετανία ενώ υπάρχουν επίσης μικροί αριθμοί νέων κρουσμάτων Delta με E484K και Delta με E484Q.
Η μετάλλαξη AY.4 παραμένει κυρίαρχη, στην Βρετανία ενώ έχει ακόμη τέσσερις παραλλαγές ανησυχίας και 10 παραλλαγές που βρίσκονται υπό έρευνα.
«Σκεφτείτε ένα άρθρο που γράφετε και στο άρθρο υπάρχουν 30.000 γράμματα - λίγο πολύ ο αριθμός των γραμμάτων στο γονιδίωμα του Sars-CoV-2.
Αντιγράφετε και επικολλάτε αυτό το άρθρο με το χέρι, οπότε κάποια στιγμή, όσο το αντιγράφετε, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε λάθος.
Αυτά τα λάθη είναι οι μεταλλάξεις.
Όταν το λάθος επαναλαμβάνεται και αρχίζει να εξαπλώνεται, αυτό γίνεται μια νέα παραλλαγή.
Οι παραλλαγές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να επιβιώσουν.
Οι παραλλαγές αναπτύσσουν πλεονεκτήματα, όπως είναι πιο μεταδοτικά, θα γίνουν πιο ισχυρά, ενώ τα άλλα θα εξαφανιστούν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραλλαγές Delta απαριθμούνται ως παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ωστόσο, ο ιχνηλάτης εμβολίων του CDC δεν αναφέρει συγκεκριμένα την AY4.2.
Η παραλλαγή Delta αποτελεί το 99% όλων των κρουσμάτων COVID-19 στο Ισραήλ.
Στο Ισραήλ, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ 1.000 και 2.000 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την ημέρα, αλλά δεν αναφέρει ποιες παραλλαγές συνδέονται με αυτά τα κρούσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης