Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Εκτός ελέγχου η covid; – Εκκλήσεις για άμεση επαναφορά περιοριστικών μέτρων

Μ. Βρετανία: Εκτός ελέγχου η covid; – Εκκλήσεις για άμεση επαναφορά περιοριστικών μέτρων
Καμία ιδιαίτερη ανησυχία από την παράλλαξη Delta+
Σχετικά Άρθρα

Εκκλήσεις για άμεση επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και η επαναφορά της τηλεργασίας, προκειμένου να μην βιώσει και πάλι η Αγγλία μια «νέα κρίση» λόγω της covid κατά τους χειμερινούς μήνες απευθύνουν επιστήμονες και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής του NHS ζητούν την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, επισημαίνοντας πως το σύστημα υγείας βρίσκεται και πάλι κοντά στα όρια του σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τα κρούσματα covid είναι ιδιαίτερα αυξημένα το τελευταίο διάστημα, αν και ο αριθμός των θανάτων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πάντως χθες, Τρίτη 19/10 η Μ. Βρετανία κατέγραψε 223 θανάτους από COVID-19, αριθμός που ήταν και ο μεγαλύτερος από τον περασμένο Μάρτιο.

Το σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως στην Αγγλία έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα, ενώ η κυβέρνηση Johnson εντάσσει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ως «Plan B» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Kwasi Kwarteng υποστήριξε ότι δεν είναι ώρα ακόμα να εφαρμοστεί το «Plan B», αναφέροντας πως αυτό που προέχει, είναι να κάνουν περισσότεροι πολίτες την τρίτη δόση του εμβολίου.
«Οι χαμηλότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο δείχνουν ότι έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό» είπε ο Βρετανός υπουργός, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθούν τα κέρδη από την επανεκκίνηση της οικονομίας και από την επιστροφή σε μια κανονική ζωή.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Johnson για να αντιμετωπίσει την πανδημία, επιμένει στην χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, στον εμβολιασμό παιδιών 12 με 15 ετών και στη σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους όπου έχει συνωστισμό.

Η τέλεια καταιγίδα

Παρόλο αυτά γιατροί και επιστήμονες επισημαίνουν ότι μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ από τις εποχικές ιώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια «τέλεια καταιγίδα» που θα καθιστούσε τα νοσοκομεία ανίκανα να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να διαχειριστούν τις μεγάλες λίστες αναμονής.
Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του NHS ζήτησε να εφαρμοστούν τα μέτρα που εντάσσονται στο Plan B, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και η τηλεργασία, μέτρα τα οποία προκαλούν ελάχιστη ταλαιπωρία και που μπορούν να αποτρέψουν μια υγειονομική κρίση.
«Μιλώ καθημερινώς με στελέχη του κλάδου υγείας και κυριολεκτικά δεν έχω μιλήσει με κάποιον που να μην λέει ότι ο χώρος του δεν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση σήμερα.
Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου.
Τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο θα πάνε.
Το σύστημα υγείας βρίσκεται ακριβώς στο χείλος του γκρεμού...αν πιεστεί και άλλο δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που χρειάζονται οι άνθρωποι» ανέφερε μιλώντας στο BBC ο Matthew Taylor.

Καμία ανησυχία από τη Delta+

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικός σχετικά με την παράλλαξη Delta+ εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group), Andrew Pollard, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και παρακολουθείται η εν λόγω παράλλαξη, εκτιμάται πως δεν είναι πιθανό ότι θα μεταβάλει την εικόνα της επιδημίας.
«Ο εντοπισμός νέων παραλλαγών είναι φυσικά σημαντικό να τελεί υπό παρακολούθηση, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα είναι εκείνη που θα αντικαταστήσει την Delta.
Είναι αλήθεια ότι ακόμη και αν την αντικαταστήσει, η Delta είναι απίστευτα καλή στην μετάδοση σε εμβολιασμένο πληθυσμό και μία νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λίγο καλύτερη, αλλά είναι απίθανο να μεταβάλει δραματικά την σημερινή εικόνα» υπογράμμισε ο Pollard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης