Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Evergrande ή Lehman της Κίνας ή πυραμίδα… έγινε πολύ μεγάλη για να αποτύχει και γιατί θα πρέπει να διασωθεί;

Πώς η Evergrande ή Lehman της Κίνας ή πυραμίδα… έγινε πολύ μεγάλη για να αποτύχει και γιατί θα πρέπει να διασωθεί;
Πως έφθασε η Evergrande ή Lehman της Κίνας να καταρρεύσει και να καταστεί ένα παγκόσμιο συστηματικό πρόβλημα;
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω εντονότατης ανησυχίας για πιθανή αφερεγγυότητα της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, οι αγορές κατανοούν ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Evergrande να χρεοκοπήσει άπαξ και μόνο τα ομόλογα της εταιρίας είναι άνω των 300 δισεκ. δολαρίων.
Οι αγορές αξιολογούν εάν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα δώσει ρευστότητα ή όχι στην Evergrande.
Εάν το πράξει η εταιρία θα διασωθεί και θα υιοθετηθεί ένα καθεστώς εξυγίανσης.
Εάν δεν το πράξει η πιθανότητα χρεοκοπίας αυξάνεται κατακόρυφα.
Και ενώ οι επενδυτές ανησυχούν ότι λόγω της νέας στάσης της κινεζικής κυβέρνησης με τις εγχώριες εταιρείες, ίσως να μην βοηθήσουν την εταιρία είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα αποτρέψουν την πιθανή μετάδοση από ένα πιστωτικό γεγονός.

Πως έφθασε η Evergrande ή Lehman της Κίνας να καταρρεύσει και να καταστεί ένα παγκόσμιο συστηματικό πρόβλημα;

Τους τελευταίους δύο μήνες, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κτήριο 43 ορόφων στο Zhuoyue Houhai στο Shenzhen, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της China Evergrande Group.
Κρατούσαν πανό απαιτώντας να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα δάνεια.
Η αστυνομία βρισκόταν στον χώρο για να κρατήσει τα πράγματα υπό έλεγχο.
Οι διαδηλωτές είναι εργάτες οικοδομών στα έργα κατασκευής κατοικιών, προμηθευτές που παρέχουν δομικά υλικά και επενδυτές στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας (WMP).
Από τους προμηθευτές χρωμάτων έως τις εταιρείες διακόσμησης και κατασκευών, η Evergrande χρωστά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια γιουάν (124 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα σε ένα έτος ενώ έχει σε μετρητά… 12 με 13 δισεκ. δολάρια.

Στα τέλη Ιουνίου, η Evergrande είχε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (309 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέη στον ισολογισμό της, συν ένα άγνωστο ποσό οφειλών εκτός ισολογισμού.
Η εταιρία κολοσσός στα ακίνητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμη και πτώχευσης, πιστεύουν πολλοί επενδυτές.
Μια χρεοκοπία θα ισοδυναμούσε με οικονομικό τσουνάμι ή όπως έλεγαν ορισμένοι αναλυτές, «η νέα Lehman Brothers της Κίνας».
Η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008 συνέβαλε στην έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σίγουρα η Evergrande, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας, έχει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην Κίνα.
Οι υποχρεώσεις της ισοδυναμούν με περίπου 2% του ΑΕΠ της Κίνας.
Έχει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι οι ίδιοι και πολλές από τις οικογένειές τους έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γιουάν στα WMP της εταιρείας.
Η εταιρεία έχει πάνω από 800 έργα υπό κατασκευή, περισσότερα από τα μισά από αυτά σταμάτησαν λόγω της ταμειακής της κατάρρευσης.
Υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που βασίζονται στην Evergrande δημιουργώντας περισσότερες από 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

Όπως και πολλοί από τους ομίλους της Κίνας «είναι πολύ μεγάλοι για να αποτύχουν», η κρίση του Evergrande έχει δημιουργήσει εικασίες για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διάσωση. Αρκετές κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων Shenzhen Housing Group Co. Ltd. και Shenzhen Investment Ltd., και οι δύο ελέγχονται από το Shenzhen κρατικών περιουσιακών στοιχείων (SASAC), είναι σε συνομιλίες με την Evergrande αλλά μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες.

Σε ανακοίνωση της πρόσφατα η Evergrande αρνήθηκε τις φήμες ότι θα χρεοκοπήσει.
Η εταιρεία προσέλαβε χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να διερευνήσουν «όλες τις εφικτές λύσεις» για να αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θα πουλήσει μετοχές και περιουσιακά στοιχεία, όπως επενδυτικά ακίνητα, ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα και θα προσελκύσει επενδυτές ώστε να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια της Evergrande και των θυγατρικών της.

Αύξηση δανείων

Με τα χρόνια, η Evergrande αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας αρκετές φορές, αλλά κάθε φορά έβρισκε λύσεις.
Αυτή τη φορά, η κρίση ταμειακών ροών και εμπιστοσύνης δεν έχει προηγούμενο.
Οι μετοχές της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Τα ομόλογά κατέρρευσαν αγγίζοντας επίπεδα αθέτησης πληρωμών.
Οι παγκόσμιες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και μία εγχώρια εταιρεία αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το χρέος της Evergrande.

Για πολλά χρόνια, η Evergrande στηρίχθηκε στο τρίπτυχο - υψηλό κύκλο εργασιών, υψηλό ακαθάριστο κέρδος και υψηλή μόχλευση.
Η Evergrande χρησιμοποίησε δανεικά χρήματα για την απόκτηση γης, δανείζονται υπέρογκα ποσά για να επενδύσουν σε νέα έργα.
Το 2018, η Evergrande ανέφερε ρεκόρ κερδών 72 δισεκατομμυρίων γιουάν, αλλά ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως σε τόκους, αυτό είναι το μυστικό της αποτυχίας.

Ακόμη και στις καλές χρονιές, η Evergrande είχε συνήθως αρνητικές ταμειακές ροές, με ελάχιστα διαθέσιμα για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων δανείων διάρκειας ενός έτους.
Η Evergrande δανείζεται επίσης από στελέχη και εργαζόμενους της.
Όταν η Evergrande αναζητούσε κεφάλαια οι τράπεζες, απαιτούσαν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση από τα στελέχη της εταιρίας για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους.

Ο θησαυρός σούπερ επιστροφής

Ένα προϊόν crowd funding εκδόθηκε από την Evergrande και ονομάστηκε «Chaoshoubao», που σημαίνει "θησαυρός σούπερ επιστροφής".
Το 2017, η Evergrande προσπάθησε να λάβει χρηματοδότηση από την κρατική China Citic Bank στο Shenzhen, η οποία ζήτησε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση από στελέχη της Evergrande.
Στη συνέχεια, η εταιρεία εξέδωσε Chaoshoubao στους υπαλλήλους, υποσχόμενη ετήσιο επιτόκιο 25% και επιστροφή κεφαλαίου και τόκων εντός δύο ετών.
Η ελάχιστη επένδυση ήταν 3 εκατομμύρια γιουάν.
Η China Citic Bank συμφώνησε τελικά να παράσχει κεφάλαια 40 δισεκατομμυρίων γιουάν στην Evergrande.

Το 2020, ο Chen Xuying, πρώην αντιπρόεδρος της China Citic Bank και επικεφαλής του υποκαταστήματος της Shenzhen από το 2012 έως το 2018, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για ενεργητική δωροδοκία από δάνεια που χορήγησε.

Ανώτερο στέλεχος στην Evergrande ανέφερε ότι επένδυσε προσωπικά 1,5 εκατομμύρια γιουάν και κινητοποίησε τους υφισταμένους του για να επενδύσουν 1,5 εκατομμύριο γιουάν στο Chaoshoubao.
Ορισμένοι εργαζόμενοι θα δανείζονταν ακόμη και χρήματα για να επενδύσουν στο προϊόν επειδή η απόδοση του 25% ήταν πολύ υψηλότερη από τα επιτόκια του δανείου.

Όταν το Chaoshoubao επρόκειτο να εξαργυρωθεί το 2019, η εταιρεία ζήτησε από τους υπαλλήλους που αγόρασαν το προϊόν να συμφωνήσουν σε παράταση ενός έτους για την αποπληρωμή.
Στη συνέχεια, το 2020, η Evergrande ζήτησε άλλη μια παράταση ενός έτους.
Ένας επενδυτής είπε ότι έλαβε ετήσια απόδοση 4% έως 5% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολύ κάτω από την υποσχόμενη απόδοση 25%.

Όταν αποκαλύφθηκε η κρίση ταμειακών ροών της Evergrande, η εταιρεία επέλεξε να εξοφλήσει το κεφάλαιο μόνο στα υφιστάμενα στελέχη.
Από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, η εταιρεία πλήρωσε τα υφιστάμενα στελέχη και τους υπαλλήλους της περίπου 2 δισεκατομμύρια γιουάν, αλλά εξακολουθούσε να χρωστά 200 εκατομμύρια γιουάν σε διάφορα στελέχη.

Ορισμένοι επενδυτές επέλεξαν να αποδεχτούν το σύστημα πληρωμών που πρότεινε η Evergrande.
Επέλεξαν έργα Evergrande που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις με την ελπίδα να καλύψουν τις απώλειες με μεταπώληση των ακινήτων στο μέλλον.
Καθώς η Evergrande χρωστούσε μεγάλα ποσά σε κατασκευαστικές εταιρείες, περισσότερα από 500 από τα 800 και πλέον έργα της Evergrande σε ολόκληρη την Κίνα έχουν πλέον σταματήσει.
Η Evergrande διαθέτει τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες που έχουν προπωληθεί και δεν έχουν παραδοθεί. Χρειάζεται τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γιουάν για να ολοκληρώσει την κατασκευή και να παραδώσει τις μονάδες..

Χρέος σε κατασκευαστικές και προμηθευτές

Τον Αύγουστο, η κατασκευαστική εταιρεία που ανατέθηκε να κατασκευάσει την πολιτιστική τουριστική πόλη Taicang του Evergrande στο Nantong, επαρχία Jiangsu, ανακοίνωσε τη διακοπή του έργου λόγω λογαριασμών που δεν πληρώθηκαν από την Evergrande.
Η εταιρεία, Jiangsu Nantong Sanjian Construction Group Co. Ltd., είπε ότι έβαλε 500 εκατομμύρια γιουάν στο έργο και η Evergrande πλήρωσε λιγότερα από 290 εκατομμύρια γιουάν.
Η Sanjian έχει και άλλα κατασκευαστικά συμβόλαια με την Evergrande και τις θυγατρικές της.
Τον Σεπτέμβριο 2021, η Evergrande χρωστούσε στην εταιρεία Nantong περίπου 20 δισεκατομμύρια γιουάν.

Από τον Αύγουστο του 2020, η Evergrande είχε 8.441 εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν.
Εάν σταματήσει η ροή μετρητών της Evergrande, πολλές από αυτές τις εταιρίες θα χρεοκοπήσουν.
Η Evergrande βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εκδόσεις ομολόγων και δανείων για να πληρώσει συνεργάτες και προμηθευτές κατασκευών.
Μεταξύ των πληρωμών που πραγματοποίησε στη Sanjian, μόνο το 8% ήταν μετρητά και τα υπόλοιπα εκδόσεις ομολόγων.

Αρχικά, τα δάνεια ήταν κυρίως λήξης έξι μηνών με ετήσια επιτόκια 15%-16%.
Τώρα τα περισσότερα φέρουν επιτόκια άνω του 20%.
Οι κάτοχοι τίτλων μπορούν να τους πουλήσουν με έκπτωση για να συγκεντρώσουν μετρητά.
Το 2017-2018, το ποσοστό έκπτωσης στους τίτλους της Evergrande θα μπορούσε να φτάσει το 15%-20%.
Από τον Μάιο του 2021, οι τίτλοι της Evergrande είχαν έκπτωση 55%, αυτά ήταν τα σημάδια της κατάρρευσης.

Για τους μικρούς και μεσαίους προμηθευτές, η κατοχή μεγάλου όγκου ληξιπρόθεσμων τίτλων Evergrande ήταν ένα τεράστιο βάρος.
Τους τελευταίους μήνες, ένας αριθμός προμηθευτών μήνυσε την Evergrande για παράβαση των συμβάσεων, αλλά τακτικά η Evergrande διευθετούσε τις υποθέσεις της.
Η Evergrande προσέφερε επίσης μια επιλογή «ιδιοκτησία για χρέος» στους κατόχους τίτλων έκδοσης της.

Πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι γης

Εν τω μεταξύ, η Evergrande πουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία για να συγκεντρώσει μετρητά.
Τα μεγαλύτερα περιουσιακά της στοιχεία είναι τα αποθέματα γης. Από τις 30 Ιουνίου, είχε 778 έργα αποθεμάτων γης, συνολικής επιφάνειας 214 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και αρχικής αξίας 456,8 δισεκατομμυρίων γιουάν.
Επιπλέον, διαθέτει 146 έργα αστικής ανάπλασης.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Evergrande ήταν σε συνομιλίες με την China Overseas Land and Investment Ltd., την China Vanke Co. Ltd. και την China Jinmao Holdings Group Ltd. για πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες.
Αρκετοί διαχειριστές ακινήτων που έχουν έρθει σε επαφή με την Evergrande τόνισαν ότι ενώ μερικά από τα έργα της Evergrande φαίνονται καλά, υπάρχουν περίπλοκα δικαιώματα πιστωτών που τα καθιστούν δύσκολα στην πώληση.

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του προσωπικού στις 10 Σεπτεμβρίου, ο γενικός διευθυντής διαχείρισης πλούτου είπε σε μια ομιλία ότι τα περισσότερα από τα αποθέματα γης του Evergrande δεν πωλούνται, αντικατοπτρίζοντας τη θέση του αφεντικού, ιδρυτή και προέδρου της Evergrande, τον Xu Jiayin.
Στην Κίνα, τα αποθέματα γης είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο και η τελευταία λύση του Evergrande.

«Για παράδειγμα, για ένα αγροτεμάχιο, το κόστος απόκτησης του από την Evergrande είναι 1 δισεκατομμύριο γιουάν ενώ η ίδια η γη αξίζει 2 δισεκατομμύρια γιουάν, αλλά οι αγοραστές προσφέρουν 300 εκατομμύρια γιουάν»
«Αν πουλούσαμε με ζημιά, δεν θα είχαμε κεφάλαιο να ανακάμψουμε».
Η διοίκηση της Evergrande υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να εξοφλήσει όλα τα χρέη της αρκεί να μετατρέψει τη γη σε σπίτια και να τα πουλήσει.
Αλλά ακόμη και αν η Evergrande μπορεί να πουλήσει γρήγορα τα σπίτια που θα κατασκεύαζε, τα έσοδα δεν θα είναι αρκετά για να εξοφλήσουν το χρέος της.
Η πιθανότητα η Evergrande να μην είναι σε θέση να πληρώσει τόκους που οφείλονται το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι 99,99%.

Από το τέλος Ιουνίου, η Evergrande είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 2,38 τρισεκατομμύρια γιουάν και συνολικές υποχρεώσεις 1,97 τρισεκατομμύρια γιουάν.
Από τα σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια γιουάν χρέους, το τοκοφόρο χρέος ήταν 571,7 δισεκατομμύρια γιουάν, μειωμένο περίπου 145 δισεκατομμύρια γιουάν από το τέλος του 2020. Η μείωση του τοκοφόρου χρέους επιτεύχθηκε κυρίως από αναβαλλόμενες υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Εκτός από τα 571,7 δισεκατομμύρια γιουάν δανείων η Evergrande έχει τεράστιο χρέος και εκτός ισολογισμού.
Τα κρυφά χρέη της Evergrande περιλαμβάνουν επίσης ποσά που δεν έχουν καταβληθεί για την απόκτηση μετοχών.
Δεκάδες μικρές εταιρείες ακινήτων έχουν μηνύσει την Evergrande απαιτώντας την ακύρωση των συμφωνιών πώλησης μετοχών με την εταιρεία επειδή η Evergrande παρέλειψε να πληρώσει.
Η Evergrande συνήθως τους πλήρωνε 30% με μετοχές αλλά αρνήθηκε να πληρώσει το υπόλοιπο 70% ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με τις αγωγές.
Σε συνολικά 49 τοπικές θυγατρικές της Evergrande έχουν ασκηθεί μηνύσεις και αγωγές από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Tianyancha, μια βάση δεδομένων δημοσίως διαθέσιμων εταιρικών πληροφοριών.

Η Evergrande οφείλει επίσης τέλη μεταβίβασης γης σε ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις. Περίπου 20 θυγατρικές της Evergrande δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη πληρωμές στην πόλη Lanzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Gansu της βορειοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με μια λίστα με 41 τέτοιες εταιρείες.

Μια πιθανή αθέτηση πληρωμών από την Evergrande θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις αγορές εκτός Κίνας καθώς διαθέτει ομόλογα και εκτός Κίνας.
Ορισμένα ομόλογα της σε off shore έχουν επιτόκια έως και 15%, δήλωσε ένα άτομο κοντά στην κεφαλαιαγορά του Χονγκ Κονγκ.
Η UBS εκτιμά ότι 19 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποχρεώσεις της Evergrande αποτελούνται από ομόλογα σε off shore.

Η Evergrande πουλάει μανιωδώς ακίνητα με μεγάλη έκπτωση.
Στα τέλη Μαΐου, προσέφερε σε ορισμένους αγοραστές κατοικιών έκπτωση 30% έως 40% εάν πλήρωναν εξ ολοκλήρου σε μετρητά. Στο πρώτο εξάμηνο 2021, η εταιρεία ανέφερε συμβόλαια πωλήσεων 356 δισεκατομμυρίων γιουάν, ελαφρώς υψηλότερα από 349 δισεκατομμύρια γιουάν για την ίδια περίοδο του 2020.
Οι μέσες τιμές πώλησης τους πρώτους έξι μήνες μειώθηκαν κατά 11,2%.
Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 14,7% στα 951 δισ. γιουάν και τα έξοδα πωλήσεων και εμπορίας αυξήθηκαν κατά 30% σε 17,8 δισ. γιουάν.
Στο α΄ 6μηνο του 2021 η Evergrande σημείωσε μείωση 29% στα κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 10,5 δισεκ. γιουάν.

Ο εξαιρετικά υψηλός λόγος χρέους της Evergrande, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τους προμηθευτές, τους εταίρους και την τοπική αυτοδιοίκηση δείχνουν ότι η ρευστότητά της ήταν πάντα περιορισμένη, αλλά από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι έχει επιβιώσει χρόνια βάσει αυτού του μοντέλου δείχνει ότι έχει κάποιους μηχανισμούς.
Το ερώτημα είναι εάν και τώρα καταφέρει να αποφύγει την κατάρρευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης