Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Evergrande της Κίνας - Αναστολή σε όλα τα ομόλογα, φόβοι για κραχ στις αγορές

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Evergrande της Κίνας - Αναστολή σε όλα τα ομόλογα, φόβοι για κραχ στις αγορές
Η κύρια μονάδα της Evergrande είπε ότι η διαπραγμάτευση όλων των χρεωστικών της ομολόγων θα ανασταλεί στις 16 Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Την αναστολή όλων των χρεωστικών τίτλων της, από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοίνωσε η κινεζική Evergrande, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανό συστημικό κραχ.
Ο μεγαλύτερος όμιλος ακινήτων της Κίνας, η China Evergrande (με χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων), κατέρρευσε στην 13η επέτειο της πτώχευσης της Lehman, όταν το Πεκίνο είπε στις πιστώτριες τράπεζες ότι η Evergrande, η οποία προσέλαβε πρόσφατα την Houlihan Lokey ως σύμβουλο πτώχευσης, δεν θα πληρώσει τόκους για το χρέος της την επόμενη εβδομάδα, ούτε θα αποπληρώσει το κεφάλαιο, ανοίγοντας το δρόμο για την επερχόμενη αθέτηση.
Και όμως υπήρχε κάποιο ίχνος ελπίδας, γιατί όπως είπε η Forte Securities Keith Temperton "οι ασιατικές τράπεζες θα χτυπηθούν σκληρά εάν υπάρξει αθέτηση, αλλά στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια διαδικασία ανάκαμψης 10 ετών".
Όμως η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη σήμερα, καθώς η κύρια μονάδα της Evergrande είπε ότι η διαπραγμάτευση όλων των χρεωστικών της ομολόγων θα ανασταλεί στις 16 Σεπτεμβρίου για να εξασφαλιστεί η εύλογη ανακοίνωση των πληροφοριών από την China Chengxin International, για την προστασία των επενδυτών.


Αναστολή για μία ημέρα

Δεν ήταν σαφές γιατί η εταιρεία έπρεπε να διακόψει τη διαπραγμάτευση όλων των ομολόγων για μια ολόκληρη ημέρα για να "διασφαλίσει" ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα ομόλογα της δεν είχαν πλέον επενδυτική βαθμολογία στην Κίνα (θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως default).
Αντ 'αυτού, αυτό που είπε η εταιρεία είναι ότι τα ομόλογα θα ξαναρχίσουν τη διαπραγμάτευση στις 17 Σεπτεμβρίου και η μέθοδος διαπραγμάτευσης για ορισμένους από τους τίτλους θα αλλάξει για να επιτρέψει μόνο συναλλαγές σε μπλοκ, ακόμη και αν παραμείνει η προηγούμενη μέθοδος τιμολόγησης.
Παρά την υπόσχεση της εταιρείας ότι τα ομόλογά της θα ξαναρχίσουν τις συναλλαγές, κατά κάποιον τρόπο η αγορά το αμφισβητεί, με τους φόβους για ένα συστημικό κραχ να έχουν κλιμακωθεί.


Fitch: Πλήγμα στην οικονομία της Κίνας από πιθανή χρεοκοπία της Evergrande - Θα αντέξουν οι τράπεζες

Για επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας στην περίπτωση χρεοκοπίας του κολοσσού ακινήτων Evergrande έχει προειδοποιήσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνει ωστόσο ότι οι τράπεζες θα αντέξουν.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι πολλοί τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο εάν δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας χρεοκοπήσει, αν και ο συνολικός αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα θα ήταν διαχειρίσιμος.
Η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους πολλούς δανειστές και τους προμηθευτές της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με μία άτακτη κατάρρευση με εκτεταμένες επιπτώσεις, είτε με μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, είτε με την προοπτική διάσωσης από το Πεκίνο που είναι και το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εάν δεν περιοριστούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 305 δισ. δολαρίων.
Η Fitch βλέπει πιθανό πλήγμα στις μικρότερες τράπεζες, εκτιμά ωστόσο ότι οι επιπτώσεις για τον κλάδο θα είναι διαχειρίσιμες.
Ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande σε "CC" από "CCC+" στις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρόντας πιθανή μια αθέτηση κάποιου είδους.

Η έκθεση των τραπεζών

Την Τρίτη, η Evergrande δήλωσε ότι έχει προσλάβει συμβούλους για να εξετάσουν τις οικονομικές της επιλογές και προειδοποίησε για κινδύνους αθέτησης πληρωμών εν μέσω πτώσης των πωλήσεων ακινήτων και έλλειψης προόδου στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.
Η Fitch ανέφερε ότι 572 δισεκατομμύρια γιουάν (88,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα δάνεια της Evergrande βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρύματων, αλλά οι τράπεζες μπορεί επίσης να έχουν έμμεση έκθεση στους προμηθευτές της, στους οποίους οφείλονται 667 δισεκατομμύρια γιουάν για αγαθά και υπηρεσίες.
«Οι μικρότερες τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση στην Evergrande θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός που αφορά τον Evergrande», τονίζουν οι αναλυτές.
Η μετοχή της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης