Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πλήγμα στην οικονομία της Κίνας από πιθανή χρεοκοπία της Evergrande - Θα αντέξουν οι τράπεζες

Fitch: Πλήγμα στην οικονομία της Κίνας από πιθανή χρεοκοπία της Evergrande - Θα αντέξουν οι τράπεζες
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι πολλοί τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο
Σχετικά Άρθρα
Για επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας στην περίπτωση χρεοκοπίας του κολοσσού ακινήτων Evergrande προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνει ωστόσο ότι οι τράπεζες θα αντέξουν.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι πολλοί τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο εάν δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας χρεοκοπήσει, αν και ο συνολικός αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα θα ήταν διαχειρίσιμος.
Η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους πολλούς δανειστές και τους προμηθευτές της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με μία άτακτη κατάρρευση με εκτεταμένες επιπτώσεις, είτε με μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, είτε με την προοπτική διάσωσης από το Πεκίνο που είναι και το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εάν δεν περιοριστούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 305 δισ. δολαρίων.
Η Fitch βλέπει πιθανό πλήγμα στις μικρότερες τράπεζες, εκτιμά ωστόσο ότι οι επιπτώσεις για τον κλάδο θα είναι διαχειρίσιμες.
Ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande σε "CC" από "CCC+" στις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρόντας πιθανή μια αθέτηση κάποιου είδους.

Η έκθεση των τραπεζών

Την Τρίτη, η Evergrande δήλωσε ότι έχει προσλάβει συμβούλους για να εξετάσουν τις οικονομικές της επιλογές και προειδοποίησε για κινδύνους αθέτησης πληρωμών εν μέσω πτώσης των πωλήσεων ακινήτων και έλλειψης προόδου στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.
Η Fitch ανέφερε ότι 572 δισεκατομμύρια γιουάν (88,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα δάνεια της Evergrande βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρύματων, αλλά οι τράπεζες μπορεί επίσης να έχουν έμμεση έκθεση στους προμηθευτές της, στους οποίους οφείλονται 667 δισεκατομμύρια γιουάν για αγαθά και υπηρεσίες.
«Οι μικρότερες τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση στην Evergrande θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός που αφορά τον Evergrande», τονίζουν οι αναλυτές.
Η μετοχή της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης