Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 5,4% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο 2021 σε ετήσια βάση

ΗΠΑ: Στο 5,4% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο 2021 σε ετήσια βάση
Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 0,5%
Σχετικά Άρθρα
Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.
Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης CPI διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση.
Η αύξηση 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν μικρότερη εκείνης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, που είχε διαμορφωθεί στο 0,9%.

Ανάκαμψη της οικονομίας

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει καταγράψει σημαντική αύξηση εντός του 2021, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της εκτίναξης των καταναλωτικών δαπανών.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καλούν την κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να μην υπάρξει υπερ-θέρμανση της εγχώριας οικονομίας.

Fed: Παροδικό φαινόμενο

Από την πλευρά της, πάντως, η Fed ισχυρίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο, το οποίο θα κορυφωθεί το 2021, προτού ξεκινήσει την σταδιακή αποκλιμάκωση εντός του 2022.
Ενδεικτικά, για το τρέχον έτος, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 3,4%, δηλαδή θσ υπερβεί αισθητά το στόχο του 2%.
Για το 2022, ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 2,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης