Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 2% στο β΄τρίμηνο 2021 - Στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 2% στο β΄τρίμηνο 2021 - Στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 1,5% σε επίπεδο τριμήνου και 13,2% σε ετήσια βάση

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του 2021, με την οικονομία να ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 13,7% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση με ρυθμό 1,5% σε επίπεδο τριμήνου και 13,2% σε ετήσια βάση.
Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο τρέχον τρίμηνο, εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια από τις συνεχιζόμενες στενότητες στην προσφορά ή από νέες αυξήσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα φθάσει στις αρχές του 2022 στο προ της πανδημίας επίπεδο, με την επίδοση του δεύτερου τριμήνου να δείχνει ότι η οικονομία της είναι πλέον πιο κοντά στον στόχο αυτό.
Η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία για τις άλλες οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα ανακοινωθούν αργότερα.
Από τις μεγάλες οικονομίες, την ισχυρότερη ανάκαμψη σημείωσαν η Ιταλία και η Γαλλία (2,8% και 2,7%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση), με την ανάπτυξη της Γαλλίας (0,9%) να είναι ελαφρά υψηλότερη από τις προσδοκίες.
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η κατώτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της Γερμανίας, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,5% έναντι 2% που ήταν η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.


eurostat_1.png
EUROSTAT1.JPG

Πληθωρισμός 2,2% τον Ιούλιο

Υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο πληθωρισμός στην περιοχή τον Ιούλιο, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,2% από 1,9% τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,7% τον Ιούνιο από 8% τον Μάιο.
Αν και ο πληθωρισμός τον Ιούλιο είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει υποστηρίξει ότι το σημαντικό παραγωγικό κενό στην οικονομία συγκρατεί τους μισθούς, κάτι που περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις.

EUROSTAT1_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης