Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida (Fed): Από το 2023 η αύξηση των επιτοκίων – Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το στόχο του 2%

Clarida (Fed): Από το 2023 η αύξηση των επιτοκίων – Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το στόχο του 2%
Η  αγορά εργασίας έχει ακόμη δρόμο να ανακάμψει και ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει και θα υπερβεί το «κατώφλι» του 2% που έχει θέσει η Fed, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve Richard Clarida,
Σχετικά Άρθρα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) είναι πιθανό να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στην στρατηγική της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και να αρχίσει να αυξάνει ξανά τα επιτόκια το 2023, δήλωσε  ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve Richard Clarida, σε ομιλία του, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
Σημείωσε ότι η αγορά εργασίας έχει ακόμη δρόμο να ανακάμψει και ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει και θα υπερβεί το «κατώφλι» του 2% που έχει θέσει η Fed.
Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα Fed να επιτύχει το στόχο «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» όσον αγορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό πριν ξεκινήσει την άρση της χαλαρής νομισματικής πολiτικής.

Ευελιξία

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προοπτικές και εφόσον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερά στον μακροπρόθεσμο στόχο 2% ... η έναρξη της εξομάλυνσης της νομισματικής  πολιτικής το 2023, υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν απολύτως συνεπής με το νέο ευέλικτο πλαίσιο για το στόχο του πληθωρισμού», δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed στο Peterson Institute for International Economics.

Αγορές ομολόγων

Ωστόσο, ο Clarida δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Πράγματι, η κεντρική τράπεζα αγοράζει 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους για να διατηρήσει τη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω της κρίσης Covid.

Δείκτης ατομικών καταναλωτικών προσδοκιών

Η Clarida σημείωσε ότι ο βασικός δείκτης για τη μέτρηση του πληθωρισμού των προσδοκιών ατομικών κατανάλωσης - η προτιμώμενη μέτρηση της Fed – «τρέχει» σε ποσοστό 2,7% από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας Covid -19.
Εάν οι προσδοκίες του για πληθωρισμό προεξοφθηθουν, «τότε πιστεύω ότι ... οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αύξηση του εύρους στόχου για το επιτόκιο θα έχουν εκπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης