Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφορία στη Wall Street από το πακέτο υποδομών 1 τρισ. δολ. - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones

Ευφορία στη Wall Street από το πακέτο υποδομών 1 τρισ. δολ. - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones

Nέο ιστορικό υψηλό για τον Dow, μετά την έγκριση του πακέτου 1 τρισ. από τη Γερουσία

Σχετικά Άρθρα

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε σήμερα 10/8 ο Dow Jones την Τρίτη, μετά την έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ, με δικομματική συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, του νομοσχεδίου για το πακέτο δημοσιονομικών δαπανών 1 τρισ . δολ. για τις υποδομές, που αποτελούσε δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού.
Η έγκριση του νομοσχεδίου, που πήρε πλέον τον δρόμο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενίσχυσε ιδιαίτερα τις μετοχές που συνδέονται στενότερα με την πορεία της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,46%, στις 35.264,67 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,10%, στις 4.436,80 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,49%, στις 14.788,09 μονάδες

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Infrastructure Investment and Jobs Act, προβλέπει πόρους 550 δισ. δολ. σε νέα δημόσια έργα, μεταξύ άλλων 110 δισ. για δρόμους, γέφυρες και άλλα ανάλογα πρότζεκτ, 66 δισ. δολ. για τον σιδηρόδρομο, 65 δισ. δολ. για ευρυζωνικό ίντερνετ και 55 δισ. δολ. για συστήματα υδροδότησης.
Οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τις ανακοινώσεις για τους δείκτες τιμών καταναλωτή και τιμών παραγωγού, για να εκτιμήσουν την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ πολλά μέλη της διοίκησης της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχουν προγραμματισμένες ομιλίες ή συνεντεύξεις εντός της εβδομάδας.
Σε αυτές αναμένεται να αφήσουν "υπόνοιες" για το πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής (QE) της.
Νέα βελτίωση κατέγραψε η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με ηπιότερο όμως ρυθμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Τρίτη.
Ειδικότερα, η παραγωγικότητα της εργασίας ενισχύθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η παραγωγικότητα βελτιώθηκε κατά 4,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν μεγαλύτερη βελτίωση, τοποθετώντας τον πήχη στο +3,7%.
Η παραγωγή των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 7,9%, ενώ οι ώρες εργασίας σημείωσαν άνοδο κατά 5,5%.
Το κόστος ανά μονάδα εργασίας, βασικό μέτρο για τους μισθούς, αυξήθηκε κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, το κόστος ανά μονάδα εργασίας για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου αναθεωρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα, καταγράφοντας πτώση 2,8% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για αύξηση κατά 1,7%.
Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη τον Ιούλιο, καθώς η απουσία εργατικού δυναμικού παραμένει ένα ζήτημα.
Ο δείκτης αισιοδοξίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) σημείωσε πτώση 2,8 μονάδων στις 99,7 μονάδες τον Ιούλιο, διαγράφοντας όλα σχεδόν τα κέρδη του Ιουλίου.
Οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ισχύ της οικονομίας και αναμένουν επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NFIB, Bill Dunkelberg.
Το 27% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στους επόμενους τρεις μήνες, χαμηλότερα κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα της NFIB.
Την προηγούμενη εβδομάδα η NFIB τόνισε πως το ποσοστό-ρεκόρ του 49% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε κενές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είχαν λίγους ή καθόλου ειδικευμένους αιτούντες για κενές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, υψηλότερα κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Ιούνιο.
Επίσης οι επιχειρήσεις θεωρών τον πληθωρισμό ως ανησυχία, με το 44% να σχεδιάζει αυξήσεις στις τιμές για το επόμενο τρίμηνο.

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

Σε ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καταγράφοντας την έβδομη συναπτή άνοδό του, με τους επενδυτές να καθησυχάζονται από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου, παρά την ανησυχία για την παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Πιο ειδικά, ο Stoxx 600 κέρδισε 0,35%, στις 472,32 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ηγείται των κερδών, καθώς ο διαδικτυακός στοιχηματικός όμιλος Flutter Entertainment είδε τη μετοχή του να σημειώνει άλμα 8,6%, μετά την πρόβλεψη ότι οι δραστηριότητές του στις ΗΠΑ θα έχουν καταστεί κερδοφόρες έως το 2023.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,26%, στις 4.187,82 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,16%, στις 15.770,71 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο 0,10%, στις 6.820,21, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,40%, στις 7.161,04.
Στα εταιρικά αποτελέσματα, η γερμανική Munich Re ανακοίνωσε ότι θα πετύχει τους στόχους για τα κέρδη του 2021, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα μεικτά ασφάλιστρα και προέβλεψε υψηλότερες απώλειες σε σχέση με την πανδημία, από ό,τι ανέμενε αρχικά.
Επιπλέον, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Holiday Inn, IHG Plc., επέστρεψε στα κέρδη στο α΄ εξάμηνο, κυρίως χάρη στην αύξηση των κρατήσεων για το καλοκαίρι.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη στο εξάμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. δολάρια, έναντι των ζημιών 233 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, ενώ τα έσοδα ανά δωμάτιο αυξήθηκαν 20%.
Στα μάκρο της ημέρας, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε ότι το οικονομικό κλίμα των επενδυτών υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από τις 63,3 μονάδες πριν από έναν μήνα.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 56,7 μονάδες.

Κέρδη στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και την πορεία της πανδημίας.
Η νοτιοκορεάτικη Krafton σημείωσε βουτιά έως 17% από την τιμή της IPO στο χρηματιστηριακό της ντεμπούτο.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,24% στις 3.893 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 1,2% στις 25.605 μονάδες, μετά το τριήμερο sell off.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραφε άνοδο 1% στις 3.529 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωνε άνοδο 0,4% στις 3.893 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραφε άνοδο 0,2% στις 54.529 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης