Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Αντάρτες του Τιγκράι κατέλαβαν την πόλη Λαλιμπέλα, ιερό τόπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αιθιοπία: Αντάρτες του Τιγκράι κατέλαβαν την πόλη Λαλιμπέλα, ιερό τόπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Αντάρτες από το Τιγκράι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Λαλιμπέλα, στη γειτονική επαρχία Αμχάρα,
Σχετικά Άρθρα

Αντάρτες από το Τιγκράι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Λαλιμπέλα, στη γειτονική επαρχία Αμχάρα, οι φημισμένες εκκλησίες της οποίας έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Οι αντάρτες «έφτασαν το απόγευμα και δεν δόθηκαν μάχες.
Δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή. Οι δυνάμεις του TPLF (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι) βρίσκονται τώρα στην πόλη», είπε ένας κάτοικος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλος κάτοικος είπε ότι οι αντάρτες «χόρευαν και διασκέδαζαν στην πλατεία της πόλης» ενώ ένας τρίτος είπε ότι «οι περισσότεροι κάτοικοι φεύγουν, κατευθυνόμενοι σε απομακρυσμένες ζώνες» αλλά ο ίδιος κρύβεται στο σπίτι του με την οικογένειά του.
Η Λαλιμπέλα είναι γνωστή παγκοσμίως για τις μονολιθικές εκκλησίες της. Είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός αλλά και ιερός τόπος για εκατομμύρια χριστιανούς της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι μάχες μεταξύ των ανταρτών του Τιγκράι και των ομοσπονδιακών δυνάμεων επεκτάχθηκαν στις δύο γειτονικές επαρχίες, την Αμχάρα και την Αφάρ, αναγκάζοντας περίπου 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν.
Ένας κάτοικος της Λαλιμπέλα, ο Σεϊφού, που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι είδε εκατοντάδες ενόπλους, που μιλούσαν την τιγραϊκή γλώσσα, να διασχίζουν την πόλη.
Υποστήριξε ότι οι άνδρες αυτοί δεν μιλούσαν την αμχαρική, την τοπική διάλεκτο, και φορούσαν «διαφορετικές στολές» από εκείνες που χρησιμοποιεί ο ομοσπονδιακός στρατός.
Ένας δεύτερος άνδρας, ο Νταουίτ, είπε ότι έφυγε από την πόλη το πρωί, όταν άρχισαν να φτάνουν οι δυνάμεις του TPLF.
«Έπρεπε να φύγουμε με τα πόδια, περίπου 200 από εμάς φύγαμε», είπε.
Το πρακτορείο Reuters υπογράμμισε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές.
Ο πόλεμος μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και των δυνάμεων του TPLF στο Τιγκράι ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο.
Στα τέλη εκείνου του μήνα η Αντίς Αμπέμπα διακήρυξε τη νίκη της, αφού ο στρατός κατέλαβε τη Μεκέλε, την περιφερειακή πρωτεύουσα.
Αλλά το TPLF συνέχισε να μάχεται και τον Ιούνιο ανακατέλαβε τη Μεκέλε και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, μετά την αποχώρηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης