Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Κλιμακώνεται ο πόλεμος στο Τιγκράι

Αιθιοπία: Κλιμακώνεται ο πόλεμος στο Τιγκράι
Αιθιοπία: Κλιμακώνεται ο πόλεμος στο Τιγκράι - Οι νέοι της Αμχάρα παίρνουν τα όπλα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου τους
Σχετικά Άρθρα

Κάτοικοι της περιφέρειας Αμχάρα της Αιθιοπίας είπαν σήμερα ότι ορισμένοι νέοι ανταποκρίνονται ήδη στο κάλεσμα που τους απηύθυνε την Κυριακή ο πρόεδρός τους να πάρουν τα όπλα, μολονότι η τοπική κυβέρνηση διαψεύδει ότι δυνάμεις της γειτονικής επαρχίας Τιγκράι έχουν διεισδύσει βαθύτερα στο έδαφός της.
Ο πόλεμος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που ελέγχει το Τιγκράι, έχει επεκταθεί στις γειτονικές περιφέρειες, με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Την Κυριακή ο Αγκεγκνέμπου Τεσάγκερ, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Αμχάρα, κάλεσε "όλους τους νέους" να πάρουν τα όπλα και να αγωνιστούν ενάντια στους μαχητές του TPLF οι οποίοι λένε ότι προωθούνται νοτιότερα, εντός του αμχαρικού εδάφους.
Ένας κάτοικος της πόλης Ντεμπάρκ, που απέχει 40 χιλιόμετρα νότια της Ζαρίμα, στη βόρεια Αμχάρα, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε παρατεταγμένους νέους ανθρώπους και κυβερνητικούς υπαλλήλους σήμερα. "Προς το παρόν, αντιστέκονται όσοι έχουν όπλα", είπε, προσθέτοντας ότι άκουσε πως οι εθελοντές θα λάβουν μια σύντομη εκπαίδευση.
Οι συγκρούσεις στο Τιγκράι ξέσπασαν τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες τα κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε και διακήρυξαν τη νίκη τους.
Όμως το TPLF συνέχισε να μάχεται και στα τέλη Ιουνίου ανακατέλαβε τη Μεκέλε και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αφού αποσύρθηκαν οι κυβερνητικοί στρατιώτες.
Την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις του TPLF προωθήθηκαν στην Αφάρ, την περιοχή στα ανατολικά του Τιγκράι, λέγοντας ότι σχεδιάζουν να στοχοθετήσουν τους στρατιώτες της Αμχάρα οι οποίοι μάχονται στο πλευρό του ομοσπονδιακού στρατού.
Από το Αφάρ περνούν ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος και η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της περίκλεισης Αιθιοπίας, με τα λιμάνια του Τζιμπουτί.
Ο Γκετάτσιου Ρέντα, ένας εκπρόσωπος του TPLF, είπε σήμερα ότι οι μαχητές του Μετώπου έχουν φτάσει στη Ζαρίμα, περίπου 140 χιλιόμετρα βορείως της Γκόνταρ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμχάρα.
"Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί τους, χθες το βράδυ, ήταν στη Ζαρίμα", εξήγησε. Νωρτερα την Κυριακή κατέλαβαν την πόλη Τσιου Μπερ, περίπου 115 χλμ. νοτίως της Άντι Αρκάι, της πρώτης πόλης της Αμχάρα την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Σαββατοκύριακο.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό από ανεξάρτητες πηγές.
Ο Γκιζάτσιου Μουλούνεχ, ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Αχμάρα, ανέφερε σε ένα μήνυμά του ότι η ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου ήταν "ψευδής προπαγάνδα". "Όλες αυτές οι περιοχές που αναφέρατε είναι υπό τον έλεγχο του στρατού μας, των ειδικών δυνάμεων και των πολιτοφυλάκων της Αμχάρα", υποστήριξε.
Οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ, του στρατού και της ειδικής δύναμης για το Τιγκράι δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.
Ο Γκετάτσιου είπε ότι οι δυνάμεις του TPLF θα συνεχίσουν την προέλασή τους παρά την έκκληση του Άμπιι για κινητοποίηση. "Θα πάμε όσο μακριά πρέπει, θα κινηθούμε προς τα νότια, τα δυτικά και τα ανατολικά, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε όσο υπάρχει αντίσταση", είπε.

Οι κάτοικοι φεύγουν προς τα νότια

Ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι οι προσπάθειες κινητοποίησης στην Αμχάρα αντιμετωπίζουν οργανωτικές και επιμελητειακές δυσκολίες.
"Ο λαός κινητοποιείται αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημη δομή" είπε ένα μέλος της πολιτοφυλακής εθελοντών Fano η οποία ορισμένες φορές συνεργάζεται με τον αμχαρικό στρατό.
"Δεν υπάρχει κανείς να οργανώσει τους νέους. Δεν υπάρχει κανείς να τους εφοδιάσει με όπλα, σφαίρες και τρόφιμα", συνέχισε, μιλώντας τηλεφωνικά από την πόλη Χουμέρα του δυτικού Τιγκράι, που ελέγχεται από την Αμχάρα.
Ο κάτοικος από το Ντεμπάρκ είπε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες με τη Ζαρίμα. Κάτοικοι του Άντι Αρκάι, του Μάι Τσέμπρι, της Ζαρίμα και του Τσαλέμετ συρρέουν στο Ντεμπάρκ, μια κωμόπολη που συνήθως αποτελεί σταθμό για τους τουρίστες που κατευθύνονται στην εντυπωσιακή οροσειρά Σίμιεν.
Οι δυνάμεις του TPLF προωθούνται επίσης στα νότια και έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν και προς τα δυτικά, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα σύνορα της επαρχίας τους, όπως ήταν πριν από τον πόλεμο. Το δυτικό Τιγκράι ελέγχεται από τις δυνάμεις της Αμχάρα που λένε ότι τα εδάφη αυτά τους ανήκουν δικαιωματικά.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, περίπου 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εξαρτώνται από επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης