Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές Αιγύπτου κατά Αιθιοπίας για το νερό - Αναπόφευκτη η σύγκρουση σύμφωνα με ρωσικές μυστικές υπήρεσίες

Απειλές Αιγύπτου κατά Αιθιοπίας για το νερό - Αναπόφευκτη η σύγκρουση σύμφωνα με ρωσικές μυστικές υπήρεσίες
Απειλές Αιγύπτου κατά Αιθιοπίας για το νερό - Κλιμακώνεται η κρίση του Νείλου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου el-Sisi προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια» εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού» της Αιγύπτου.
«Κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο, αλλιώς η περιοχή θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό το μεγάλο αμφιλεγόμενο φράγμα.
«Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο», πρόσθεσε ο el-Sisi, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο είναι «κόκκινη γραμμή».
Η Αιθιοπία δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο η Αίγυπτος, που εξαρτάται από τον Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.
Από την πλευρά του, το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD) πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Α. Ahmed, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία «δεν έχει πρόθεση» να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της.
«Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα».
Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Αντίς Αμπέμπα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών D. Mufti δήλωσε ότι η Αιθιοπία παραμένει υπέρ των τριμερών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση.
42511195_105.png
«Η Αιθιοπία πιστεύει ότι τα αφρικανικά προβλήματα μπορούν να επιλύονται από τους ίδιους του Αφρικανούς.
Σεβόμαστε την αφρικανική σοφία και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε ότι θα πετύχουν».
Ο el-Sisi διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν απειλεί» και ότι η χώρα του «ουδέποτε απείλησε».
«Αλλά η αντίδρασή μας στην περίπτωση που θιγεί η δική μας πλευρά των νερών του Νείλου, θα πλήξει τη σταθερότητα όλης της περιοχής», δήλωσε.
Η Αίγυπτος και το Σουδάν κάλεσαν την Αιθιοπία να μην γεμίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος πριν από την υπογραφή συμφωνίας.
Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχεδόν επί μια δεκαετία χωρίς να έχει βρεθεί καμιά συμφωνία.
«Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική νομική συμφωνία», δήλωσε ο el-Sisi.

Τι άνέφερε έκθεση των ρωσικών μυστικών υπήρεσιών τον Ιούνιου του 2019

Μια νέα έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών περιγράφει τις προοπτικές για το αναπόφευκτο πόλεμο μεταξύ της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας,, αν όχι σήμερα, τότε στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη ρωσική έκθεση, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας επαναλήφθηκαν την Κυριακή 9/6 για ένα σύνολο θεμάτων που σχετίζονται με την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού σταθμού στον Νείλο.
«Οι Αιθίοπες χτίζουν στον Μπλε Νείλο, τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Αφρικής, ξεπερνώντας σε παραγωγή ενέργειας το σταθμό υδροηλεκτρικής ενέργειας Sayano Shushenskaya», αναφέρεται στην έκθεση, επισημαίνοντας ότι η Αιθιοπία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική.
Μια τελευταία προσπάθεια επίλυσης μιας δεκαετίας διαμάχης μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας σχετικά με ένα τεράστιο νέο φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Νείλο απέτυχε, αυξάνοντας τα μερίδια σε ό, τι - για όλο το κοινό που εστιάζει σε τεχνικά θέματα - είναι μια σύγκρουση για τον έλεγχο των περιοχών της περιοχής η την πιο σημαντική πηγή νερού.
Οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν «κολλήσει» σε ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα, την άρνηση της Αιθιοπίας να αποδεχθεί έναν μόνιμο, ελάχιστο όγκο νερού που θα έπρεπε να απελευθερώσει το Grand Ethiopian Renaissance Dam, ή GERD, σε περίπτωση σοβαρής ξηρασίας.
Ο Γαλάζιος Νείλος είναι η κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί το Μεγάλο Νείλο και η κατασκευή του φράγματος θα οδηγήσει σε σοβαρή αποσύνθεση στα νερά της κοιλάδας, όπου ζει έως και το 90% του αιγυπτιακού πληθυσμού.
Το 2019 μια ανοιχτή σύγκρουση (μεταξύ Αιθιοπίας και Αιγύπτου) αποφεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο Σότσι.
Η τρέχουσα επιδείνωση οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αιθίοπες άρχισαν να γεμίζουν τη δεξαμενή του φράγματος και θα το πράξουν σε χρόνο ρεκόρ, διάρκειας τριών ετών.
«Τώρα, είναι ακατανόητο ότι θα μπορούσε να συμβεί συμβιβασμός.
Η Αίγυπτος είναι ένοχη που έχασε μια ευκαιρία.
Τα θερμά συγχαρητήρια μπορούν να σταλούν στην «Αραβική Άνοιξη» και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα», τονίζεται στην έκθεση.
«Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να τελειώσει χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Δεν είναι πλέον δυνατόν να σταματήσουμε την Αιθιοπία από την επιλεγμένη πορεία της, με οποιαδήποτε διεθνή πίεση.
Και η Αίγυπτος, εδώ και πολύ καιρό, δεν διέθετε τα εργαλεία για να ασκήσει τέτοια πίεση στην Αντίς Αμπέμπα.
Τα πράγματα κινούνται προς τον πόλεμο και αυτό που μπορεί να αναβληθεί μόνο για αρκετά χρόνια έως ότου το έργο λειτουργήσει με πλήρη ικανότητα και οι πραγματικές του συνέπειες θα εμφανιστούν στη δημόσια ζωή της Αιγύπτου».
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως «μετά από αυτό, το Κάιρο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα με στρατιωτικό τρόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης